2019-08-20 17:00

UPDATE. SUA AVERTIZEAZĂ: Cazul Snowden va avea un impact negativ “incontestabil” asupra relaţiilor chino-americane. Rusia neagă orice legătură cu Snowden

 |  10:21
UPDATE. SUA AVERTIZEAZĂ: Cazul Snowden va avea un impact negativ “incontestabil” asupra relaţiilor chino-americane. Rusia neagă orice legătură cu Snowden

UPDATE ora 13.15: Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a negat marţi orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, fostul consultant NSA căutat de SUA pentru spionaj, estimând ca “inacceptabile” acuzaţiile formulate de Washington la adresa Moscovei, relatează AFP.

 

“Nu avem nicio legătură cu dl. Snowden, nici cu relaţiile sale cu justiţia americană, nici cu deplasarea sa în lume”, a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american (29 de ani) nu a trecut frontiera rusă.

 

“El de unul singur şi-a ales ruta, despre care noi am aflat, ca majoritatea celor prezenţi, din mass-media”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

 

Fostul asistent tehnic al CIA, care a demascat un program de interceptare a comunicaţiilor al guvernului SUA, nu figurează la zborul de marţi de la Moscova către Havana, după ce la cursa din ajun s-a înregistrat, dar nu s-a îmbarcat, relatează Ria Novosti. Pe lista pasagerilor, numele său nu figurează, a indicat agenţiei de presă menţionate o sursă de la aeroportul Şeremetievo din Moscova.

 

Potrivit unor surse independente, citate de Ria Novosti, Snowden s-ar putea afla în continuare în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo.

Decizia Chinei de a-l lăsa pe fostul consultant al CIA Edward Snowden să plece din Hong Kong va avea în mod “incontestabil” un efect negativ asupra relaţiilor sino-americane, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de AFP.

Criticând Beijingul cu o severitate neobişnuită, oficialul american a afirmat că autorităţile de la Washington “nu cred că este vorba despre o decizie tehnică luată de un responsabil de frontieră din Hong Kong” ci de “o hotărâre deliberată a guvernului chinez de a elibera un fugar în ciuda mandatului internaţional de arestare şi această decizie va avea incontestabil un impact negativ asupra relaţiilor” dintre cele două ţări. “Chinezii insistă asupra necesităţii de a construi o stare de încredere reciprocă” între ţările noastre, dar prin acest gest “au întârziat serios aceste eforturi”, a adăugat Carney. “Dacă nu mai putem conta pe ei în respectarea obligaţiilor legale privind extrădarea, atunci avem o problemă. Şi este ceva ce le-am spus foarte clar”, a continuat el .

Mai devreme, în cursul aceleiaşi zile, şi Secretarul de stat american John Kerry a avertizat China şi Rusia cu privire la “un impact asupra relaţiilor” şi “consecinţe” în urma plecării lui Snowden din Hong Kong către Moscova.

Snowden a sosit pe data de 20 mai în Hong Kong, având asupra sa informaţii secrete legate de programul american de spionaj electronic, pe care le-a dezvăluit presei în mai multe interviuri. Deşi autorităţile de la Washington au emis un mandat de arestare pe numele său şi i-au revocat paşaportul, el a reuşit să se îmbarce duminică într-un avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.

În prezent, informaţiile cu privire la localizarea fostului consultant CIA sunt contradictorii. În timp ce unele surse afirmă că el ar fi părăsit Rusia şi ar putea fi în drum către Ecuador, unde a cerut azil politic, alte surse susţin că încă s-ar afla în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, autorităţile americane estimează că Snowden este încă în Rusia şi au cerut oficial Moscovei extrădarea acestuia, solicitare confirmată de o sursă anonimă rusă citată de Interfax, care a declarat că “s-a dat dispoziţie organelor competente să analizeze cererea SUA”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639884-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray