2020-07-07 09:09

Sute de ţigani, “expulzaţi voluntar” din Fraţa vor sosi zilele următoare în România

 |  18:06
Sute de ţigani, “expulzaţi voluntar” din Fraţa vor sosi zilele următoare în România

Autorităţiledin Hexagon, sătule probabil de fărădelegile făcute de ţiganii români, au decissă îi trimită acasă prin orice mijloace. Una dintre ele, aşa cum spunautorităţile franceze, ar fi repatrierea voluntară, termen pe care autorităţiledin România nu îl regăsesc în legislaţia europeană. MAE confirmă faptul că, înurmătoarea perioadă, în România vor sosi mai multe curse la bordul cărora seaflă cetăţeni români repatriaţi.

Ieri,au sosit primele două curse cu români repatriaţi. Acest lucru a fost confirmatşi de Ministerul Afacerilor de Externe, care a spus că vor sosi din Franţa 93de cetăţeni români, repatriaţi voluntar, ca urmare a măsurilor luate de autorităţilefranceze. ”Menţionăm că termenul de repatriere voluntarăeste specific dreptului administrativ francez şi nu se regăseşte înreglementările la nivel european. Pentru o gestionare adecvată a situaţiei, s-aconvenit constituirea unui Comitet Interinstituţional din care să facă parte:Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General alPoliţiei Române, Direcţia Protecţia Copilului din MMFPS, Autoritatea Naţionalăpentru Romi. Reprezentanţii desemnaţi în Comitet vor fi prezenţi şi vor acţionapotrivit competenţelor, în punctele de frontiera, la sosirea cetăţenilor românireturnaţi voluntar din Franţa. Persoanele care se află în posesia actelorproprii de identitate valabile vor intra în ţară asemenea oricărui cetăţeancare revine din străinătate. În situaţia în care există persoane fără acte deidentitate, se va proceda la stabilirea identităţii, cu precizarea că cetăţeniiromâni pot intra în ţară şi fără acte de identitate. În situaţia în care vor fiidentificaţi cetăţeni români, care se află în atenţia poliţiei, se vor luamăsurile legale în vigoare potrivit fiecărui caz în parte. La sosirea înlocalităţile de domiciliu, cetăţenii repatriaţi voluntar vor fi contactaţi decătre autorităţile responsabile în domeniul reinserţiei sociale (primării,agenţii pentru ocuparea forţei de muncă etc.)", se arată în comunicatulMAE.

De bunăvoie, dar cuforţa

"Expulzareaînseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, contrar voinţeipersoanei în cauză, ca urmare a faptului că aceasta reprezintă un pericolpentru ordinea publică/sănătate publică/securitate publică. Repatriereavoluntară înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, cu acordulpersoanei în cauză, care primeşte o sumă de bani. Evacuarea unor tabere ilegaleimplică îndepărtarea din tabăra amplasată ilegal, făra ca persoana să fiecondusă la frontieră; persoana continuă să rămână pe teritoriul statuluirespectiv. Expulzarea fiind o excepţie, poate interveni numai rareori, deoareceeste o măsură care comportă o gravitate deosebită. Se face de la caz la caz,după o analiză prealabilă şi cu respectarea normelor în materie", aratăMAE.

„Rămân în Franţa pânăla moarte”

"Voi rămâneîn Franţa până la moarte, nu are nici un rost să mă întorc în România", aspus Iancu Petru, un ţigan român în vârstă de 28 de ani. IancuPetru trăieşte într-un "sat" constituit din câteva locuinţeprefabricate, la Aubervilliers, la periferia de nord a Parisului. În cinci ani,el a învăţat franceza, iar copiii săi de 9 şi 11 ani merg la şcoală. Familia apărăsit caravana şi speră să se mute în curând într-un apartament. Fierar, camulţi alţi romi, la sosirea sa în Franţa, el se ocupă în prezent cu montarea deferestre. Acest român instalat într-un "sat de integrare" este văzutca un privilegiat printre cei aproximativ 15.000 de romi care trăiesc înFranţa. "Părinţii mei trăiesc într-o tabără din apropiere şi ar putea fiexpulzaţi în orice moment. Sunt trişti, dar nu pot face nimic. Nu vorbescfranceza şi este greu să găsească de lucru în Franţa în acest moment",subliniază el. Neda Alin, în vârstă de 33 de ani, tocmai a fost evacuat dintr-otabără unde trăia cu familia sa, sub podul de pe o autostradă din regiuneapariziană. Refugiat într-un gimnaziu din Choisy-le-Roi, la sud de Paris, el s-adeclarat "stresat". "Ne e teamă ca poliţia să nu ne ia şi să neducă înapoi cu avionul", spune el. Fierari, muzicieni de stradă, vânzătoride flori sau de ziare, romii se confruntă cu o integrare dificilă în Franţa. "Angajatorilorle e teamă deseori de romi, pentru că au dinţi de aur şi pentru că seamănă cunişte ţigani", explică Nabil Bendami, care administrează satul de locuinţedin prefabricate din Aubervilliers, criticând totodată aceste stereotipuri.Potrivit acestuia, mulţi bărbaţi şi femei de etnie romă sunt serioşi la loculde muncă şi au un temperament mai degrabă individualist, destul de diferit deimaginea marilor triburi ale nomazilor. "Ca atunci când bunicii mei ausosit din Algeria în anii '70, oamenii cred că aceste comunităţi sunt solidare,dar este o solidaritate apărută din cauză că nu au de ales", explică el.Treisprezece familii trăiesc în acest "sat" din Aubervilliers creatîn încercarea de a îmbunătăţi integrarea romilor. Ele plătesc pentru cazare înfuncţie de posibilităţi. "Nu mai există tabere improvizate de romi laAubervilliers, după lansarea acestui proiect", subliniază primarul dinoraş, Jacques Salvator, un socialist. "Nimeni nu s-a exprimat încă deschisîmpotriva programului", al cărui cost este de aproximativ 300.000 de europe an, adaugă el.

Veniţi în principal din România şi dinBulgaria, ei sunt vizaţi de măsuri de securitate decretate în cursul verii deNicolas Sarkozy, după un incident în care au fost implicaţi ţigani francezi.Tabere de romi au fost desfiinţate în comuna vecină Montreuil, într-o altă zonămai la sud de Paris şi, joi dimineaţă, în apropiere de Grenoble. În decurs detrei săptămâni, aproximativ 50 de tabere au fost evacuate de poliţie.

Copiii nu artrebui să fie un alibi pentru ca romii să rămână în FranţaSecretarul de stat pentru familie Nadine Moyano a declarat că minorii romi nupot servi ca alibi pentru ca romii să rămână în continuare pe teritoriulFranţei. Moyano se teme că dacă acest lucru se va întâmpla, romii nu vor aveanici o reţinere în a-şi folosi copiii pentru cerşit sau chiar trafic depersoane.

Întrebatdespre soarta copiilor expulzaţi, care au fost educaţi în Franţa, ministrul adeclarat că "aceştia vor fi educaţi în continuare în ţara lor de origine”."Dacă vrem ca imigraţia să fie decentă şi umană, trebuie să le oferimtoate mijloacele, pentru ca familia să rămână unită alături de copii”, a maiadăugat acesta. ”Franţa şi România au semnat un acord cu privire la minorii români care vin înţara noastră şi acesta este motivul pentru care încercăm să păstrăm sub controlminorii români neînsăţiţi, pentru a diminua traficul de persoane”, a declaratsecretarul de stat, menţionând că Textul ar fi fost votat de Adunarea Naţionalăce a avut loc în toamnă.

Presa internaţională.Sarkozy face din romi ţapi ispăşitori

Presainternaţională a dezbătut pe larg subiectul expulzărilor care au avut loc înultima perioadă. Jurnaliştii pun accent pe temerile exprimate de ministrulromân de externe şi pe posibilele consecinţe asupra relaţiei până acumprivilegiate dintre Bucureşti şi Paris. Autorităţile franceze au ţinut să deaasigurări că repatrierile voluntare sunt cazuri tratate individual şi că Franţanu are o politică de expulzare a romilor din estul Europei. "Nu e vorba despre trimiteri colective, ci de repatrieri individuale,adică depinde de situaţia personală a fiecărei persoane, chiar dacă acestea vorfi repatriate în colectiv, prin zboruri comerciale de tip charter", adeclarat ministrul francez pentru imigraţie Eric Besson. "Expulzările romilor: România avertizează Franţa" acesta este titlulrelatării apărute pe portalul de ştiri al postului francez TF1, care afirmă căpolemica internă despre problematica romilor a luat un viraj diplomatic cătreBucureşti.Agenţiile de presă străine citează mai mulţi oficiali, atât români, cât şibulgari, care critică dur Franţa, simbolul democraţiei şi al drepturilor omului,pentru că a ajuns să stigmatizeze o întreagă etnie prin aceste măsuri.

Şi Bulgaria îşi aşteaptă romii înapoiacasă

Autorităţilefranceze vor repatria în Bulgaria în total 41 de romi. Primul grup include 13romi bulgari, care vor fi transportaţi la 25 august cu o cursă aerianăParis-Varna. Alţi 12 vor ajunge în oraşul de la Marea Neagră la 10 septembrie,în timp ce ultimul avion transportând un grup de 16 este programat să aterizezeîn capitala Sofia la 17 septembrie. Franţa a început ieri procesul de repatrierea unui număr de aproximativ 700 de romi, majoritatea din România, dar şi dinBulgaria, care au încălcat legea. Primul zbor va transporta, înapoi acasă, 79de romi români. Ministerul francez al imigraţiei, integrării şi identităţii naţionale,Eric Besson, a declarat că românii au acceptat să plece voluntar în schimbulsumei de 300 de euro per adult şi 100 de euro per copil. Besson a recunoscut călegea permite celor repatriaţi să se întoarcă, dar, legal, ei nu vor avea undesă-şi amplaseze tabăra sau să primească asistenţă umanitară.

UE, cu ochii pe repatrierile făcute defrancezi

Doicomisari europeni, Viviane Reding şi Laszlo Andor, monitorizează situaţiareferitoare la expulzarea unor romi români de către autorităţile franceze,pentru a se asigura că nu sunt încălcate regulile UE. "Urmărim situaţiaîndeaproape pentru a ne asigura că regulile sunt respectate", a declaratMatthew Newman, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie şidrepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni, Viviane Reding. "Dacă unstat deportează pe cineva, trebuie să fim siguri că este corect din punct devedere legal. Deportările trebuie să fie de lacaz la caz şi nu pentru o întreagă populaţie", a adăugat acesta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09

Mai multe imagini:
Sute de ţigani, “expulzaţi voluntar” din Fraţa vor sosi zilele următoare în România
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz