2019-08-23 07:42

Taxe de protecţie, distrugeri şi ameninţări cu moartea – modalităţi de operare ale lui Nuredin Beinur, arată Curtea de Apel Bucureşti

 |  16:18
Taxe de protecţie, distrugeri şi ameninţări cu moartea – modalităţi de operare ale lui Nuredin Beinur, arată Curtea de Apel Bucureşti

Curteade Apel Bucureşti arată, în motivarea arestării preventive a lui NuredinBeinur, a fratelui acestuia şi a altor cinci persoane, că interlopul cerea taxede protecţie, ameninţa cu moartea sau cu molestarea şi ordona distrugerea unorproprietăţi, pentru a-şi constrânge victimele să i se supună.

În1999, arată Curtea de Apel Bucureşti, gruparea lui Nuredin l-a vizat pe MarianMocea, care deţinea un spaţiu comercial în staţiunea Neptun, pe o suprafaţă deaproape de 600 de metri pătraţi. În 2007, spaţiul, „Unitatea129”, a intrat în proprietatea fiului lui Mocea, Romulus. În anul 2000, Nuredin i-a spus luiMocea că dacă vrea să-şi desfăşoare activităţile în linişte, trebuie săplătească o taxă de protecţie de 15.000 de euro pe an. Mocea a plătit aceastătaxă, în perioada 2000-2009, în diverse forme, respectiv bani, bunuri saulăsarea în folosinţă, nelegal, a unor terenuri ale sale sau ale fiului său.Astfel, celălalt fiu al victimei, Marius Florentin Mocea, a spus autorităţilorcă, din 2000, aceasta a cedat o parte din terenul pe care era amplasatăUnitatea 129 din Neptun, gratuit şi fără întocmirea unor acte, lui Nuredin Beinur.

“Lăsareacu titlu gratuit a terenului reprezenta de fapt taxă de protecţie şi a fostfăcută în schimbul promisiunii inculpatului Nuredin Beinur că-i va permitepărţii vătămate derularea în linişte a afacerilor pe litoral. Partea vătămată aapreciat valoarea folosinţei terenului cedat ca ridicându-se la suma de 15.000 deeuro anual. Conform declaraţiilor martorului Mocea Marius Florentin, întrucâtîn primăvara anului 2008, inculpatul Nuredin Beinur aprecia valoarea folosinţeiterenului Unităţii 116 la suma de 7.500 de euro anual, până la diferenţa sumeide 15.000 de euro i-a oferit inculpatului mobilier. Prin prisma aceloraşiameninţări, în anul 2009, fiul părţii vătămate, periodic, a plătit în vedereaachitării taxei de protecţie sume care se ridicau până la 3.000 de lei”, searată în documentul citat.

Înacest context, Marian Mocea a decis să nu mai plătească taxă de protecţie şii-a dat în judecată pe Nuredin Beinur şi pe fratele acestuia, Nuredin Erchin,pentru a elibera terenul ocupat abuziv, aparţinând Unităţii 116. MariusFlorentin Mocea a precizat că, după luarea acestei decizii, a primit SMS-uri petelefonul mobil, în care membrii familiei sale erau ameninţaţi cu moartea şiincendierea magazinelor care le aparţineau, dacă nu plătesc taxa de protecţiede 15.000 de euro pe anul 2009. Intenţiile fraţilor Nuredin s-au concretizat înnoiembrie 2009, când, potrivit declaraţiilor martorei Maria Barangă, Nelu MihaiBalaban, mâna dreaptă a lui Nuredin Beinur, a luat un excavator şi a început săefectueze lucrări pe terenul aparţinând SC Morena 2000 SRL, firma lui Mocea. Dealtfel, în 11 noiembrie, martora a depus şi plângere la Poliţia Neptun, privindinfracţiunea comisă de Balaban şi de Mihăiţă Badea, conducătorul excavatorului.

Prinrezoluţia din 26 martie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia adispus neînceperea urmăririi penale. În partea expozitivă, atât a rezoluţiei deneîncepere, cât şi a rezoluţiei din 19 mai, a aceluiaşi parchet, prin care serespinge plângerea împotriva soluţiei, se reţine faptul că Balaban a fost văzutîn 10 noiembrie 2009, de către poliţişti, pe proprietatea Unităţii 129 Neptun,în timp ce efectua activităţi de excavare. În motivarea soluţiei de neînceperese arată că “simpla mutare a unor grămezi de pământ nu constituie infracţiuneade tulburare de posesie chiar dacă cei care au făcut lucrările de excavare nuau drept de folosinţă asupra terenului respective”. Dosarul penal privind acestincident a fost instrumentat de comisarul-şef de poliţie Cristinel Niţoi, de laPoliţia Neptun.

Acţiunilede intimidare asupra lui Marian Mocea au culminat în februarie 2010. Astfel,din declaraţiile martorilor Mădălin Constantin Ciufu şi Marian Mustăţea, în 17februarie 2010, în timp ce se efectuau lucrări de renovare la o parte aterenului aparţinând Unităţii 129 Neptun, rămasă în folosinţa lui Marian Mocea,la faţa locului au sosit Nuredin Erchin, împreună cu alte două persoane. Ceitrei au distrus plasa de protecţie, au intrat în Unitatea 129 Neptun şi auadresat injurii muncitorilor, agentului de pază, cât şi lui Ciufu, au provocatun scandal şi l-au ameninţat pe Marian Mocea, cerându-i lui Ciufu să-i comuniceacestuia că, în cazul în care nu vor plăti taxa de protecţie, vor fi izgoniţide pe litoral. În 18 februarie, tot la Unitatea 129, un grup format din NuredinBeinur, Nuredin Erchi, Nelu Balaban şi Mannix Pădure a distrus stâlpii desusţinere a schelelor şi au adresat ameninţări şi injurii, afirmând că “audeclanşat războiul” şi au provocat un scandal care a dus la apelarea 112 decătre Mădălin Ciufu. De asemenea, un alt învinuit în dosar, Elvis Petcu, aarătat că în aceeaşi zi, în timp ce mergea cu taxiul în staţiunea Olimp,ajungând în dreptul complexului de magazine ce aparţine lui Nuredin Erchin,situat lângă Unitatea 129, a văzut un grup de şapte-opt persoane, în care i-arecunoscut pe Nuredin Beinur, Nuredin Erchi şi Nelu Balaban.

“Acţiunileviolente ale membrilor grupării Beinur i-au determinat pe lucrători săabandoneze lucrările şi să părăsească litoralul. La faţa locului s-a deplasatun echipaj de poliţie iar cauza penală se află în instrumentarea comisaruluişef de poliţie Cristinel Niţoi din cadrul Poliţiei Neptun”, arată instanţa.Totodată, în 4 martie, Nuredin Erchin, împreună cu mai multe persoane, auprovocat un scandal şi l-au înjurat pe Marian Mocea, care se afla în parteaUnităţii 129 care rămăsese în folosinţa sa. Evenimentul s-a repetat şi douăzile mai târziu, când Erchin a încercat să-l lovească pe martorul Ştefan Iorga,agentul de pază care păzea unitatea. Conform declaraţiilor lui Mocea,intimidările şi injuriile au continuat inclusiv în sediul Poliţiei Neptun. Dealtfel, incidentele din 4 şi 6 martie au fost înregistrate video de cătresistemul de supraveghere instalat la Unitatea 129 Neptun, înregistrări depuseulterior de Mocea la Poliţie.

Curteade Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru29 de zile pentru fraţii Nuredin şi alte cinci persoane, printre care şiadjunctul şefului Poliţiei Neptun, acuzaţi de şantaj, abuz în serviciu,evaziune fiscală şi delapidare. Ei sunt acuzaţi de şantaj, instigare saucomplicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şiliniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Ofiţerul de poliţie judiciarăCristinel Niţoi este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelorşi favorizarea infractorului. Din probele administrate până în prezent,anchetatorii au stabilit că, începând din 1999, Nuredin Erchin şi Nuredin Beinur,împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecţie de ladiverşi oameni de afaceri, în schimbul promisiunii că-şi vor putea derula înlinişte afacerile pe litoral. Potrivit procurorilor, poliţistul Niţoi acordasprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, “contribuind prinacţiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părţilor vătămate”. Cercetărileau mai relevat şi faptul că printre activităţile infracţionale ale inculpaţilorse numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoanefizice, prin recurgerea la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate,precum ameninţări cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală, incendiereaunor bunuri, exercitate de către “locotenenţii” lui Nuredin Beinur şi NuredinErchin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray