2019-12-06 04:42

Temperaturi în jurul a 40 de grade Celsius: România se topeşte sub cod portocaliu

 |  21:01
Temperaturi în jurul a 40 de grade Celsius: România se topeşte sub cod portocaliu

Rene Pârşan

De duminică a intrat în vigoare avertizarea cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic. Primele zone vizate sunt Crişana, Banat şi vestul Olteniei, mai precis judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Pentru restul ţării, INMH a dat avertizarea cod galben.

Din aceeaşi sursă, citată de Mediafax, aflăm că un val de caniculă se va instala pentru următoare trei-patru zile în sud-vestul ţării. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. Acestea sunt valori înregistrate de aparatura protejată a INMH, valorile reale putând urca şi cu până la 20 de grade Celsius în zonele urbane aglomerate, iar disconfortul termic poate fi mult mai mare în zonele cu mari acumulări de apă care favorizează evaporarea, cum ar fi localităţile de pe Dunăre sau cele din apropierea lacurilor naturale sau artificiale, conform specialiştilor consultaţi de PUTEREA.

Zăduf, de la vest la est

În judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, prima zi a săptămânii vine cu temperaturi de foc, în jurul a 38-39 de grade, dar şi în restul ţării, aflat „doar” sub cod galben, disconfortul termic va fi accentuat. Cu toate acestea, Guvernul Ponta nu a mai luat nici o măsură privind protejarea populaţiei, cu atât mai puţin vreo hotărâre sau recomandare pentru reducerea timpului de lucru sau amânarea timpului de producţie pentru ore cu temperaturi mai „omeneşti”, aşa cum s-a întâmplat pe vremea interimarului Oprea. Cei mai afectaţi de caniculă vor fi muncitorii din construcţii, transporturi şi funcţionarii publici obligaţi să muncească în stradă, în special poliţiştii de la circulaţie. Menţionăm că ieri, în jurul orei 15.00, în Bucureşti, computerele de bord ale autobuzelor RATB afişau 48 de grade Celsius, temperatură la „nivelul astaltului”. De remarcat, stropitorile instalate de Oprea cu ocazia primului val de caniculă în Bucureşti s-au „topit” şi ele în mod inexplicabil din peisaj.  

Buluceală pe A2

Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere (IGPR) a raportat aproape 60.000 de autovehicule înregistrate în ultimele două zile pe Autostrada Soarelui (A2), pe sensul de mers Bucureşti-Constanţa. Conform estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turism (FTPR), dezvăluite ziarului PUTEREA, a fost cel mai profitabil weekend la mare din ultimii 10 ani, chiar dacă deocamdată cifrele finale nu au fost contabilizate. Datele IGPR, citate de Mediafax, confirmă că a fost weekendul cel mai aglomerat de la începerea sezonului estival.

Numărul estimat al turiştilor ajunşi pe litoral în ultimele patru zile depăşeşte 200.000, potrivit datelor furnizate de operatorii de turism, se arată într-un comunicat trimis Mediafax. Nu sunt însă luate în calcul persoanele care s-au cazat la negru sau cele care au optat pentru campinguri sau miile de tineri care au dormit pur şi simplu pe plajă, conform unui analist privat din turism.

La ora închiderii ediţiei, coloanele de maşini care se întorceau dinspre litoral variau de la 10 kilometri în zona Drajna, până la 20 de kilometri în apropiere de Fundulea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-19Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

Ceața turismului românesc Toată lumea își aduce aminte de turism doar atunci când pleacă în concediu. În rest, doar pe durata campaniilor electorale, politicienii indiferent de culoarea politică își mai amintesc că avem o țară frumoasă, cu un potențial turistic uriaș, care nu este însă suficient de bine valorificat
18 Noi 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray