2020-02-28 18:09

Toader, anunţ privind dosarul PROCURORULUI LUCIAN ONEA: Am solicitat CSM să sesizeze IJ

 |  15:59
Toader, anunţ privind dosarul PROCURORULUI LUCIAN ONEA: Am solicitat CSM să sesizeze IJ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica eventuale acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache, magistratul care instrumentează dosarul fostului procuror-şef al DNA Ploieşti Lucian Onea.

"Deţin foarte multe informaţii cu privire la modul în care se desfăşoară ancheta, de data aceasta de către procurorul Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Informaţiile au apărut şi în spaţiul public şi este foarte bine că au apărut ca să ştie românii cu adevărat care este faţa Justiţiei, care trebuie să-i fie aşteptările, care sunt formele prin care se realizează drepturile şi libertăţile fundamentale. În acest context, pe baza informaţiilor reţinute şi auzite în acelaşi timp, am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să procedeze la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea verificării eventualelor acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache. Subliniez următorul lucru - eventuale acte, fapte de natură să încalce independenţa, în sensul de natură să împiedice normala desfăşurare a urmăririi penale, că asta înseamnă în esenţă, până la urmă, independenţa procurorului: să îl laşi să facă ceea ce Codul de procedură penală îi cere atunci când este sesizat cu o posibilă faptă de natură penală", a declarat Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu trebuie confundată cererea de apărare a independenţei cu solicitarea de protecţie.

"Să nu confundăm solicitarea de apărare a independenţei cu eventuala solicitare de protecţie a procurorului, oricare ar fi el, Elene Iordache vorbim în cazul acesta. Protecţia integrităţii fizice, sănătăţii, ferească Dumnezeu - vieţii, nu o realizează nici CSM-ul, nici Inspecţia Judiciară, sigur că nici ministrul Justiţiei, ci poate fi solicitată, poate fi acordată, în condiţiile legii, de către Serviciul de Protecţie şi Pază. Prin urmare, eu am acţionat şi acţionez pe latura aceasta a asigurării, garantării independenţei funcţionale, a independenţei procurorului de caz, pentru a-şi îndeplini misiunea constituţională pe care o are, fără ingerinţe venite indiferent de la cine", a explicat Toader.

Deputatul Andreea Cosma i-a cerut marţi ministrului Tudorel Toader să îi transmită ce decizii a dispus pentru apărarea independenţei procurorului Elena Iordache.

"Văzând informaţiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 şi 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluţie decât cea pe care ar intenţiona să o ia potrivit legii şi conştiinţei sale, vă solicit să-mi comunicaţi ce măsuri dispuneţi pentru apărarea independenţei procurorului de caz şi împiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independenţă totală pe soluţii", se arăta în solicitarea parlamentarului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-23Parerea ta...

NEGRO
24 Mai 2018

Domnule asistent universitar al Universitatii iesene (ca de acolo vi se trage si numirea in functia de rector al repectivei institutii-vai de capul ei acum, cand va are in fuctie de ministru al justitiei!)puteti sa ne dezvaluiti ceva in legatura cu elberarile puscariasilor pe banda rulanta si negocierile PSD cu interlopii in vederea intimidarii opozitiei in cursul alegerilor viitoare? Dar ce parere aveti despre ajutorul financiar propus de dumneavoastra pentru interlopii ce au trebuit sa suporte conditiile grele din inchisori? Sunt nedumerit, mai ales ca la inceput chiar v-am crezut ca faceti parte din sistem. Dar in ultimul timp PSD-ul in care credeti si care v-a promovat neabatut a reusit sa va spele creierul definitiv. Dumneavoastra chiar nu doriti domnia dreptului in Romania. Sunteti de cealalta parte a baricadei. Nu e greu acum sa ne dam seama de aceasta, dupa faptele si discursurile sablonarde impartasite pe la diverse colturi -iata!- in ultima vreme subversive. Cine sunteti dumneavoastra cu adevarat domnule Tudorel Toader?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine