2020-02-18 18:27

Toni Greblă ar putea ajunge după gratii

 |  21:01
Toni Greblă ar putea ajunge după gratii

Gilda Popa

Procurorii DNA au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. În replică, Greblă a declarat jurnaliştilor că nu se aştepta la o astfel de mutare de forţă a procurorilor anticorupţie, mizând pe o urmărire penală echitabilă şi „fără excese”. Din dosarul lui Greblă au ieşit la iveală noi detalii picante. Astfel, magistratul l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO) că „o să aibă grijă să fie terminat”, după ce acesta a refuzat să acorde o compensare pentru firma finului său.

Procurorii anticorupţie au extins marţi acuzaţiile în cazul judecătorului şi au justificat solicitarea de avizare a arestării preventive şi pentru că l-ar fi favorizat pe patronul Ultex, Vasile Niţescu, urmărit penal, căruia i-ar fi promis în octombrie 2014 că îl va anunţa dacă este vreun „pericol”. „Lovitura” l-a luat pe Greblă pe neaşteptate; „nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale”, a declarat magistratul. Tot marţi, în referatul DNA pentru propunerea de arestare au fost menţionate detalii picante din cazul Greblă. Astfel, magistratul l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bârcină, care avea datorii la CEO.

„O să am grijă să fii terminat!”

Ciurel le-a povestit procurorilor anticorupţie că, în 2008, Toni Greblă i-a reproşat faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea o datorie iniţială de 10 milione de lei la CE Oltenia şi, ulterior, de aproape 6,3 milioane de lei, se arată în referatul DNA. Compensarea susţinută de Greblă privea „stingerea creanţei cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii”. „Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, Toni Greblă, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu Laurenţiu Ciurel, pe care l-a ameninţat în mod direct”, arată procurorii. Astfel, Ciurel a povestit cum, la acea întâlnire de la Prefectura Gorj, au fost prezenţi toţi parlamentarii din judeţ, întâlnirea fiind convocată de directorul CEO, după ce Greblă a spus într-o conferinţă de presă că CEO va intra în insolvenţă în următoarele două luni. „Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, „oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care Toni Greblă mi-a spus: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”, a povestit Ciurel anchetatorilor. Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă în 22 ianuarie.  În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, deputatul PSD Iulian Iancu, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

Ariton şi Vosganian, aviz pozitiv

Comisia juridică din Senat a stabilit marţi, prin vot, să avizeze favorabil solicitările de procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri, Ion Ariton  (pentru Dosarul „Gala Bute”) şi Varujan Vosganian (pentru Dosarul InterAgro)  urmând ca plenul Senatului să aibă decizia finală asupra cererii DNA şi DIICOT.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine