2020-06-05 10:33

Traficanţi de droguri cu epoleţi. Un poliţist de la “mascaţi”, un jandarm şi un angajat ISU, acuzaţi de trafic şi consum de stupefiante

 |  19:18
Traficanţi de droguri cu epoleţi. Un poliţist de la “mascaţi”, un jandarm şi un angajat ISU, acuzaţi de trafic şi consum de stupefiante

După şase luni de anchetă şi muncăinformativă, o reţea de traficanţi de droguri din Bistriţa-Năsăud, formată din52 de persoane, a fost destructurată luni seară. Printre membrii reţelei,anchetatorii spun că se află un jandarm, un poliţist de la Serviciul deIntervenţie Rapidă al IPJ Bistriţa- Năsăud, un angajat ISU şi un elev de laŞcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.În urma a 33 de percheziţii au fost reţinute zece persoane, au fost confiscatelei şi valută (euro, lire sterline, dolari şi forinţi) în valoare de 110.000 RON, instrumente pentrucântărit şi porţionat drogurile şi 40 de grame de mefedronă (un drogfoarte puternic care dă dependenţă). Procurorii DIICOTspun că gruparea se ocupa cu vânzarea de canabis, rezină de canabis şi sare debaie. Acest din urmă produs se găsea în magazinele etnobotanice până acum câtevaluni, când a devenit interzis la deţinere.

Duminică şi luni, politişti aiServiciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud, împreunăcu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii OrganizateCluj-Napoca, SCCO Maramureş, SCCO Sălaj, IJJ Bistriţa-Năsăud, Brigada Mobilă deJandarmi Cluj-Napoca, cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale deInformaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor DIICOTBistriţa-Năsăud, au declanşat operaţiunea „OLY”. Acţiunea afost demarată în luna martie a acestui an, când ofiţerii DGIPI am primitinformaţia că un poliţist de la mascaţi şi un jandarm se ocupă cu vânzarea destupefiante. La o primă verificare informaţiile s-au confirmat, dar era nevoieşi de dovezi. Cu autorizarea procurorului au fost folosiţi, pentru descoperireatuturor membrilor reţelei, ai furnizorului, dar şi a beneficiarilor, ofiţerisub acoperire. Munca acestora a dat rezultate astfel că s-a stabilit căîntreaga grupare era coordonată de fraţii Măieran, Olimpiu, zis „Oly”, Vasile,zis „Sile” sau „Cap de Mâţ” şi Viorel, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 deani. Anchetatorii au mai aflat că în grupare au fost cooptaţi, încă de anultrecut, un jandarm – Cristian Obrejean, un poliţist de la Serviciul deIntervenţie Rapidă Bistriţa-Năsăud – Ionel Tomoioagă, un angajat ISU dinacelaşi judeţ şi un elev de la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.

Vindeaucanabis şi „miau-miau”

Ieri, după ce au fost adunate toateprobele necesare procurorilor în faţa magistraţilor a fost declanşatăoperaţiunea de prindere a membrilor grupării. Având în vedere faptul că,printre cei vizaţi se aflau şi angajaţi ai forţelor speciale care trebuia să îisprijine pe procurori cu ocazia descinderilor, anchetatorii au ordonat înaintede plecarea la percheziţii ca toţi participanţii la misiune să lase telefoanelemobile în bază. Pe lângă acest aspect, mascaţii Poliţiei au efectuatpercheziţia la domiciliul jandarmului, iar mascaţii Jandarmeriei au efectuatpercheziţia la domiciliul poliţistului. Surse din rândul anchetatorilor ne-audeclarat că o parte dintre membrii grupării au fost ridicaţi duminică seară dinPiaţa Mihai Eminescu, când se întâlniseră să vândă droguri. Mai precis vreo 40de grame de mephedrone cunoscută şi sub denumirea de „sare de baie” sau„miau-miau”. Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite suma de 110.000 de lei (atâzîn RON cât şi în euro, lire sterline, dolari şi forinţi), aparate foto digitaleşi camere video, medii de stocare a datelor (DVD, CD, stick), plicuri cu sistemzip lock, aparate de mărunţit substanţe vegetale, instrumente artizanaledestinate consumului de droguri şi cântare digitale.

După audieri-maraton în care au fostinterogate 52 de persoane, procurorul DIICOT a dispus reţinerea pentru 24 deore a zece suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri derisc şi de mare risc. Luni noapte şi ieri la prânz magistraţii TribunaluluiBistriţa-Năsăud au decis arestarea pentru 29 de zile a zece persoane, printrecare liderii grupării, fraţii Măieran – Olimpiu, zis „Oly”, Vasile zis „Sile”sau „Cap de Mâţ” şi Viorel, dar şi a poliţistului Ionuţ Tomoiagă şi ajandarmului Cristian Obrejan. Angajatul de la ISU este cercetat în stare delibertate.

Gruparea vindea drogurile la preţul de50-60 de lei gramul de canabis şi rezină de canabis, respectiv 100 -180 de leipentru un gram de mefedronă.

Mephedrona,nerecomandată consumului uman

Mephedrona este cunoscută sub maimulte denumiri: Miau-Miau, Special Gold, Magic sau Charge. Acestea conţin substanţachimică denumită mephedrone, care este un derivat din phenethylamine,amphetamine, cathinone – toate droguri ilegale. Mephedrona sau4-methylmethcathione se găseşte sub formă de pudră, cristale albe, capsule saupastile. Deşi „nu este recomandată consumului uman”, se utilizează prininhalare, îngurgitare sau chiar injectare (ducând la afectarea gravă avenelor). Mephedrone a fost interzis sau se află sub control strict înDanemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Israel şi Germania.Produsele de tip „Spice” au fost interzise în Germania, Austria, Franţa şiRomânia.

Strategia fabricanţilor este de aproduce mici modificări moleculare substanţelor declarate ca fiind ilegale,astfel încât acestea să nu se mai regăsească pe lista de substanţe narcoticeilegale. Pe măsură ce noii derivaţi sunt declaraţi ilegali, sunt create noicombinaţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine