2020-02-24 07:50

Traficanţi de droguri periculoşi, eliberaţi de instanţe. În ultimii ani, mulţi narcotraficanţi care au adus în ţară sute de kilograme de stupefiante au dispărut fără urmă sau se plimbă în voie graţie judecătorilor

 |  19:55
Traficanţi de droguri periculoşi, eliberaţi de instanţe. În ultimii ani, mulţi narcotraficanţi care au adus în ţară sute de kilograme de stupefiante au dispărut fără urmă sau se plimbă în voie graţie judecătorilor

Descriam în numărul de ieri al ziarului nostru dublamăsură aplicată de un complet al Tribunalului Bucureşti la judecarea a douăcauze cu traficanţi de droguri, eliberând pe unii şi arestându-l pe altul.Ne-am propus, astăzi, să trecem în revistă şi alte cazuri de narcotraficanţideosebit de periculoşi puşi în libertate, în ciuda probelor şi, mai ales, apericolului social pe care îl reprezentau, ţinând cont de cantităţileimpresionante de droguri pe care încercau să le valorifice în momentulprinderii în flagrant.

Auexistat în ultimii ani foarte multe dosare cu traficanţi de stupefiante eliberaţide instanţe pentru că nu prezentau pericol social, dar, din motive obiective,care ţin de spaţiul editorial, ne-am propus, astăzi, să enumerăm câteva cazuri încare a fost vorba despre cantităţi foarte mari. Altfel, pentru toţi ceilalţi arfi nevoie de câteva pagini de ziar.

Gruparea bulgărească,„dreasă” cu praf de heroină

BulgarulBorislavov Lazar Lazarov a fost prins, pe 17 mai 2007, la Punctul de Control şiTrecere a Frontierei Nădlac, cu aproximativ 50 de kilograme de heroină,introdusă în ţară prin PCTF Giurgiu-Ruse ascunsă în roata de rezervă aautotrenului pe care îl conducea. A doua zi, a fost prezentat TribunaluluiBucureşti, ai cărui magistraţi au emis pe numele său un mandat de arestare de29 de zile, prelungit până pe 28 septembrie 2007, inclusiv. Cu toate acestea,la ultima prelungire, bulgarul a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti,care, la 5 septembrie, a decis casarea deciziei de prelungire a arestării şipunerea în libertate. O lună mai târziu, procurorii DIICOT l-au trimis înjudecată pe Lazarov, dar bulgarul deja este dispărut fără urmă.

La aceeaşi dată la care a fost organizat flagrantuldelict, autorităţile bulgare au comunicat că Lazarov Lazar Borislavov estemembru al unui grup bulgar organizat condus de cetăţeanul Vasile BorislavovVasiliev, specializat în transportul unor importante cantităţi de heroină peruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria - Germania. În aceeaşi zia fost reţinut şi acesta din urmă, la un punct de trecere a frontierei dintreTurcia şi Bulgaria, în timp ce transporta aproximativ 107 kg de heroină,drogurile de mare risc fiind disimulate, de seamenea, în roţile de rezervă aleunui autotren, modul de operare fiind practic identic cu al lui Lazarov.Totodată, autorităţile bulgare au comunicat şi faptul că în cursul anilor 2005şi 2006 au fost capturate în Turcia cantităţile de 153 kg, respectiv 179 kg deheroină de la alţi membri ai acestei reţele din care face parte şi inculpatulLazarov Lazar Borislavov.

Turc prins cu heroinădupă doi ani de la eliberare

Treimembri ai unei reţele internaţionale de traficanţi de droguri, despre careexistau indicii că finanţau organizaţia PKK, au fost arestaţi pentru 29 de zile,după ce au fost prinşi că au ajutat la transportul a 58 de kilograme deheroină. Turcii Tunkay Er şi Mehmet Coksirin şi cetăţeanul sirian IsmailMoahmed Adnan - rezidenţi în România – au fost cercetaţi pentru complicitate laorganizarea, conducerea şi finanţarea traficului internaţional de droguri demare risc. Procurorii DIICOT au stabilit că, în perioada iunie – decembrie2007, cei trei au comis mai multe fapte penale prin care au ajutat laefectuarea unui transport de 58 de kilograme de heroină din Turcia cătreOlanda, drogurile de mare risc fiind capturate, în dimineaţa zilei de 14decembrie 2007, de către autorităţi la frontiera turco-bulgară, ascunse înîncărcătura unui autotren. În perioada respectivă, Mehmet Coksirin ar fi fostde mai multe ori în Turcia, la indicaţia lui Er Tunkay, pentru a asiguralegătura cu fraţii din Istambul ai acestuia, respectiv Er Seracettin şi ErSabahttin, cei care s-au ocupat de disimularea heroinei. De asemenea, tot laindicaţia lui Er Tunkay, Ismail Adnan s-ar fi deplasat în Olanda pentru arecepţiona cantitatea de heroină expediată din Turcia. Anchetatorii au stabilitcă Er Tunkay ar fi finanţat efectuarea transportului celor 58 de kilograme deheroină, capturată de către autorităţile din Turcia. Mehmet Coksirin ar fiefectuat mai multe deplasări în Turcia şi Ucraina, în perioada iunie –octombrie 2007, singur sau împreună cu ceilalţi doi inculpaţi, pentru a seîntâlni cu persoane care asigurau finanţarea unei cantităţi de aproximativ 100de kilograme de heroină şi pentru a pune la punct detaliile unui viitortransport ilicit de droguri de mare risc. Cei trei au fost eliberaţi după douăluni de arest de aceeaşi Curte de Apel Bucureşti, la data de 6 februarie 2008,care le-a impus interdicţia de a nu părăsi ţara.

MehmetCoksirin a fost prins din nou, în luna august a acestui an, alături de alţitraficanţi români, după ce a adus în ţară 10 kg de heroină, gruparea fiindfilată timp de trei luni.

Fiul celui mai căutattraficant din Turcia, eliberat

IonelTeja şi Serdar Onluturk au fost arestaţi, pe 25 ianuarie 2008, de poliţiştii defrontieră sub coordonarea procurorilor DIICOT şi au fost eliberaţi tot deCurtea de Apel Bucureşti o lună mai târziu. Un camion despre care existauinformaţii că ar transporta droguri a fost identificat, în noaptea de 12 spre13 ianuarie 2008, la PCTF Giurgiu, pe sensul de intrare în ţară. Camionul,marca Renault, înmatriculat în Bucureşti, tracta o remorcă încărcată, conformdeclaraţiilor vamale, cu 21 de tone de portocale din Turcia. Camionul a fostlăsat să intre în România fără probleme, însă a fost pus sub supraveghere.Şoferul camionului, bucureşteanu Costel Cristea, a luat legătura cu SerdarOnluturk, despre care se ştia că este fiul liderului unei reţele de traficinternaţional de droguri. Cristea a fost pus în legătură cu alţi doi români,Ionel Teja, de 42 de ani, şi Mihaela Iordache, de 36 de ani. Timp de câteva zile,camionul a staţionat în România, iar portocalele au fost descărcate într-undepozit din localitatea ilfoveană Voluntari. Autocamionul a fost percheziţionatla Vama Nădlac. Până acolo, Ionel Teja şi Mihaela Iordache au escortat camionulpentru a anunţa în timp util eventualele filtre. La percheziţie, într-un pereteal remorcii, sub dispozitivul de refrigerare, au fost găsite 84 de kilograme deheroină ambalate în 160 de pachete. Dintre cei patru, doar Teja şi turcul aufost arestaţi. Deşi împotriva celor doi existau probe foarte clare (convorbiritelefonice în care Serdar şi Teja discută despre locul confecţionat pentruascunderea drogurilor, despre ruta pe care vor fi transportate, despre rolulfiecăruia pentru acel transport, precum şi fotografii realizate în timpulfilajului), magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis eliberarea lor.

SerdarOnluturk este fiul celui mai căutat traficant de droguri turc, Fazli Onluturk,cel care, de altfel, organizase acest transport, alături de Yavuz Muammer,prins în Gara de Nord la două luni de la eliberarea lui Serdar, având asupra sao carte de identitate românească falsificată.

„Olandezul zburător”se plimbă liber, deşi este condamnat

Unalt caz, de data asta din Galaţi, este cel al olandezului Adrianus Bierhuizen,considerat cel mai mare traficant de droguri din România, raportat lacantitatea pe care a introdus-o în ţară – peste 1.200 kilograme de haşiş. Afost prins la sfârşitul lunii noiembrie 2007 şi arestat, dar a fost eliberat pe26 martie 2008 de Curtea de Apel Galaţi. La sfârşitul anului trecut, olandezula fost condamnat de Tribunalul Galaţi la 12 ani de închisoare, pedeapsă menţinutăchiar de Curtea de Apel Galaţi. Cu toate acestea, olandezul nu a făcut nici ozi de închisoare din pedeapsa aplicată, fiind şi la această oră liber.

Fii de poliţist, eliberaţipentru că „provin din medii familiale corespunzătoare”

FraţiiCezar Ştefan Bilius şi Adrian Bilius, fiii unui angajat al IPJ Suceava, au fostarestaţi în vara anului trecut împreună cu alţi traficanţi din Suceava - FlorinConstantin Căliman, zis „Moartea”, Boris Andrei Rotaru, Adrian Manuel Mihai,Raul Gabriel Hândrescu, Andrei Daniel Bîgea, Ingrid Tecuceanu, Daniela CristinaGolea şi Dimitrie Traian Grosu. Un alt traficant, Adriana Iureniuc, a primitmandat de arestare în lipsă şi nu a fost găsit nici până acum. Gruparea aacţionat din 2007 până în vara lui 2009. În acest interval, membrii reţelei au reuşittransportarea a aproximativ 90 kg de heroină şi cocaină pe rutele Turcia - VestulEuropei, Turcia - China şi America de Sud - Vestul Europei. La începutulacestui an, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată. Rând pe rând, toţitraficanţii au fost eliberaţi, ultimii care au părăsit arestul fiind fraţiiBilius. Cezar Ştefan Bilius era considerat „creierul” reţelei şi, potrivit unorsurse judiciare, a mai suferit o condamnare în Olanda. Iată ce scriaujudecătorii Tribunalului Suceava, care emiseseră mandatele de arestare, înmotivarea deciziei de eliberare, menţinute şi de Curtea de Apel Suceava:„Bilius Cezar Ştefan, Bilius Adrian, Hândrescu Raul Gabriel şi Mihai AdrianManuel nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, anterior săvârşirii faptei audat dovadă de o conduită bună în societate, provin din medii familialecorespunzătoare şi sunt pe deplin integraţi în mediul social din care provin. Deasemenea, nu există date că aceşti inculpaţi ar încerca să zădărnicească în moddirect sau indirect aflarea adevărului în cauza dedusă judecăţii sau că, prinlăsarea lor în libertate, ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal”.

AdrianBilius a dat de şase ori examenul pentru a intra în Poliţie, fapt precizatchiar de avocatul său, în faţa instanţei. Potrivit procurorilor DIICOT, capulreţelei, Cezar Ştefan Bilius, a fost arestat pe 23 martie 2007, în Amsterdam,având asupra sa un kilogram de cocaină. A rămas închis în Olanda până în 18ianuarie 2008, perioadă în care, susţin procurorii, şi-a consolidat legătura cureţeaua de trafic internaţional de droguri a unor nigerieni. S-a întors în ţarăîn februarie 2008 şi a început racolarea de cărăuşi, dintre care mulţi au fostarestaţi în alte state, precum Norvegia sau Grecia, dar şi ţări din America deSud, în timp ce vindeau droguri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

UN TIP
07 Apr 2015

pe etajul opt in spitalul bagdasar arsenii exista un brancardier cu dintii strambi in gura ce are relatii puternice in randul persoanelor cu droguri , poate si vinde si heroina
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine