2019-10-15 00:39

Traian Băsescu a provocat în absenţă un scandal de Ziua Naţională. Cum l-a uns preşedintele pe Emil Boc drept al doilea om în stat VEZI FILM

 |  19:56
Traian Băsescu a provocat în absenţă un scandal de Ziua Naţională. Cum l-a uns preşedintele pe Emil Boc drept al doilea om în stat VEZI FILM

Preşedintele Traian Băsescu a absentat ieri de la ceremoniile organizate încinstea sărbătoririi Zilei Naţionale a românilor, preferând să meargă la SummitulOSCE din Kazahstan. În lipsa lui, premierul Emil Boc a primit onorurile militare cu ocazia Zileide 1 Decembrie, dar şi huiduielile mulţimii. Prezent la eveniment, al doilea omîn stat, Mircea Geoană, a acuzat încălcarea procedurilor, iar vicepreşedinteleIlie Sârbu a cerut demisia ministrului apărării, Gabriel Oprea, pentru acestincident.

Pentru prima datăîn ultimii douăzeci de ani, preşedintele României nu s-a aflat în ţară de Ziua Naţională.Traian Băsescu a plecat în Kazahstan, la Summitul OSCE, unde se discută şiproblema Transnistriei. Opoziţia l-a acuzat că deplasarea în afara graniţelorse leagă de teama şefului statului de nu fi huiduit de mulţimea venită laeveniment. Pe site-ul de socializare Facebook a apărut o pagină specială încare românii erau îndemnaţi să-l atace pe preşedinte cu ouă şi roşii. Rămas înţară, premierul Emil Boc a fost desemnat să devină al doilea om în stat şi aprimit onorurile militare, deşi această calitate aparţine de dreptpreşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Conform unor surse parlamentare, Geoanăfusese informat marţi seară că va primi onorurile militare. Cu toate acestea,la ceremonia de la Arcul de Triumf, această onoare a avut-o premierul Emil Boc.Totodată, primul-ministru a absorbit şi tratamentul ostil din partea mulţimiiprezente la eveniment, care l-a huiduit la plecare. Chestionat pe margineaprimirii onorului la începutul paradei, primul-ministru a spus că „s-arespectat protocolul stabilit şi că preşedintele Băsescu l-a desemnat în acestsens”.

Geoană cereanchetă la MApN

„Regret sincer incidentul petrecut la parada militară de la Arcul deTriumf. Este păcat ca sărbatoarea naţională să fie umbrită de orgoliipoliticianiste lipsite de sens. Dar vreau să spun clar că nici preşedintele şinici vreo "structură abilitată" nu pot modifica dispoziţiile expreseşi imperative ale Constituţiei României. Nu este vorba despre persoane, ci deprevederile constituţionale. De aceea,vom cere MApN să ne explice care au fost cauzele şi motivele care au stat labaza incidentului. România este un stat de drept care funcţionează dupăregulile constituţionale, nu după bunul plac al unora”, a declarat înexclusivitate pentru “Puterea” Mircea Geoană. Preşedintele Senatului l-a atacatşi pe Traian Băsescu, afirmând că “Summitul OSCE nu reprezenta un motiv pentruca preşedintele României să lipsească de la această sărbătoare naţională”. Social-democraţiiau reacţionat şi ei, acuzând actuala Putere că “a batjocorit Ziua Naţională aRomâniei”. “Cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorireaZilei Naţionale a României a avut loc un fapt fără precedent. Încălcându-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din nr.30 din 12 martie 2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 208 bis din 1 aprilie2009 stabileşte Regulamentul Onorurilor și Ceremoniilor militare, onorulmilitar a fost dat primului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent laeveniment”, se arată în comunicatul PSD. Pesediştii susţin că incidentul de laceremonia organizată la Arcul de Triumf “reprezintă o sfidare deliberată ainstituţiilor statului român şi a ordinii de drept”.

Sârbu: “TraianBăsescu trebuia să fie în ţară”

VicepreşedintelePSD, Ilie Sârbu, a declarat în exclusivitate pentru „Puterea” că va propuneconducerii partidului să ceară demisia ministrului apărării, Gabriel Oprea,pentru incidentele de la Ziua Naţională a României. „Nu mai există nici unrespect pentru Constituţie, nu mai există respect pentru Ziua Naţională. Voipropune ca PSD să ceară demisia ministrului apărării, Gabriel Oprea, deoareceel este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat. În Constituţie, suntprevăzute ierarhiile, iar premierul Emil Boc se află pe locul patru, dupăpreşedintele Traian Băsescu şi conducerea Parlamentului. Domnul Emil Boc, deşieste mic, a sărit două trepte mari faţă de ierarhia constituţională.Evenimentele de astăzi arată o desconsiderare faţă de Legea Fundamentală astatului. Ierarhia nu o stabilim după bunul plac, ci este trecută înConstituţie”, a precizat vicepreşedintele social-democrat. El a adăugat căpreşedintele Traian Băsescu trebuia să fie în ţară cu ocazia Zilei Naţionale şică putea fi înlocuit la Summitul OSCE de preşedintele Senatului, Mircea Geoană,sau de ministrul de externe, Teodor Baconschi.

Administraţia Prezidenţială respinge acuzele

Purtătorul de cuvânt al preşedintelelui,Valeriu Turcan, a declarat ieri că nu se poate vorbi despre o încălcare aprotocolului de stat. El a explicat că premierul Emil Boc a fost desemnat înurmă cu două zile să primească onorul militar la ceremonia de 1 Decembrie,deoarece este o situaţie de reprezentare şi nu una de interimat al funcţiei.

Ponta: „Românianu are ministru al apărării”

Preşedintele PSD,Victor Ponta, a fost prezent ieri la ceremoniile organizate la Alba Iulia,fiind alături de preşedinţii de filiale din Ardeal. El a declarat înexclusivitate pentru „Puterea” că toţi oficialii statului trebuiau să fieprezenţi în „Capitala ţării de 1 Decembrie” - Alba Iulia - şi că ministrul apărăriinu a respectat regulile în privinţa prezentării onorurilor militare. „Prezentareaonorurilor militare către premierul Emil Boc este în spiritul a ceea ce seîntâmplă în ultimul timp, nici o regulă nu se mai respectă, nu mai există niciun pic de normalitate între instituţii, acesta este regimul Băsescu-Boc. Dinpunctul meu de vedere, Ziua de 1 Decembrie este o zi în care trebuie să fii înRomânia, dacă eşti oficial român, şi de 1 Decembrie obligatoriu, aşa voi procedaeu de acum înainte, trebuie să fii la Alba Iulia, nu la Bucureşti, nu la Iaşinu în altă parte, deoarece este o dată pe an capitala României la Alba Iulia”,a precizat liderul social-democrat, care a spus că viitorul guvern PSD va ţineşedinţele de 1 Decembrie la Alba Iulia. „Noi nu avem ministru al apărării, nuexistă aşa ceva în acest moment, s-a dat o recompensă pentru cei care au trădatPSD. Ministru al apărării înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Dacă vapropune cineva din conducerea PSD, vom discuta posibila cerere de demisie aministrului apărării la următorul Birou Permanent Naţional al partidului”, asubliniat Victor Ponta.

EXCLUSIV.Ion Iliescu: „Onorurile militare trebuiau primite de Geoană, nu de Boc”

Fostul preşedinte alRomâniei nu a fost prezent ieri la parada militară organizată de ZiuaNaţională, deoarece a mers la stomatolog. Într-un interviu pentru „Puterea”, Iliescu a declarat că Traian Băsescu ar fiputut fi prezent ieri la festivitate dacă ar fi vrut, iar onorurile primite depremierul Emil Boc în locul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, reprezintă oîncălcare a protocolului de stat.

Puterea: Unde aţi fost de Ziua Naţională a României?

Ion Iliescu: Am fost ladepunerea de coroane de dimineaţă, la paradă nu am mai mers, pentru că am avutun accident, a trebuit să merg de urgenţă la stomatolog. Apoi am avut o întâlnirela mine la cabinet, unde am acordat tot un interviu despre Ziua Naţională.

P: Ce mesaj aveţi pentruromânii care sărbătoresc astăzi?

I.I.: Un mesaj de suflet,pentru că eu consider că ziua noastră naţională are o semnificaţie cu totuldeosebită. Ziua de 1 Decembrie este momentul cu cea mai mare semnificaţiepentru o zi naţională a românilor. Pentru că s-a săvârşit un act decisiv pentruistoria naţională, cu o întârziere de mai bine de un secol faţă de EuropaOccidentală. Nu cred că există un alt eveniment cu aceeaşi încărcătură, aceeaşisemnificaţie, ca şi cea de 1 Decembrie şi de aceea cred că fixarea ZileiNaţionale pe această dată este cea mai potrivită.

P: Ar fi putut totuşi TraianBăsescu să fie înlocuit la Summitul OSCE din Kazahstan, să meargă altcinevaacolo, pentru ca el să fie prezent la festivitatea de 1 Decembrie?

I.I.: Bine-nţeles că seputea, dar eu nu vreau să dau judecăţi din acest punct de vedere. Este deciziadânsului. Sigur că se putea să meargă.

P: Logic ar fi dacă şefulstatului lipseşte, onorurile să fie primite de al doilea om în stat,preşedintele Senatului. Atunci, de ce a primit onorurile Emil Boc şi nu MirceaGeoană?

I.I.: Există o ierarhiestabilită prin protocol de stat care nu poate fi interpretată de nimenialtcineva. Există şeful statului, apoi preşedintele Senatului, preşedinteleCamerei apoi primul-ministru. Asta este ordinea stabilită de protocolul destat. Iar el se respectă independent, indiferent de cine se află în una dincele patru funcţii.

P: Există totuşiposibilitatea ca preşedintele să numească pe altcineva să primească onorurileîn locul său?

I.I.: Nu. Nu este atributulpreşedintelui să desemneze acest drept. El decurge din protocolul de stat şiordinea constituţională.

P: Se cere în acestecondiţii demisia ministrului apărării, Gabriel Oprea?

I.I.: Trebuie să selămurească între ei pentru că este într-adevăr o încălcare a protocolului destat. S-a încălcat o regulă a acestuia, care nu este un obiect de decizieindividuală, personală a nimănui. (Maria Alifantis)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-09-16Parerea ta...

ZIGZAG
01 Dec 2010

ce ofiteri de armata patrioti ar da onorul unui individ numit geoana care viziteaza moscova pe ascuns ?
VRAJITORUL
01 Dec 2010

1. Basescu a plecat si a stricat ziua nationala 2. De ce merita Boc sa i se dea onorul? Pentru taierile salariale cumva? Pacat de cei care au muncit si au trebuit sa mearga cu tramvaiul 41. Asta e respectul pentru faptul ca de ziua nationala muncesc, dupa cum le-a fost cerut de sus?
VLAD
01 Dec 2010

In Romania nu se mai respecta nimic de cand a venit la putere banda de infractori ai PDL-ului in frunte cu securistul Chioru. Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca nu ei sunt de vina ci cei care i-au votat pentru o galeata de plastic sau un litru de tuica.
TRUSTED
02 Dec 2010

Un mitocan cu veleitati de dictator nu are nici un respect fata de nimeni si nimic.
TRUSTED
02 Dec 2010

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray