2020-02-19 19:09

Traian Băsescu cere indirect Parchetului arestarea liderilor marşului poliţiştilor

 |  19:35

PreşedinteleRomâniei, Traian Băsescu, i-a acuzat, ieri, pe organizatorii marşului deprotest al poliţiştilor şi angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,dar şi pe jandarmii care au asigurat paza acestui marş de infracţiunea desubminarea puterii de stat. Această infracţiune reprezintă, potrivit Coduluipenal, “acţiunea armată de natură să slăbească puterea de stat sau orice alteacţiuni de violenţă săvârşite de mai multe persoane împreună, de natură săatragă aceleaşi urmări”. În primul caz, infracţiunea se pedepseşte cu închisoarepe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi,iar în al doilea caz, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 deani şi interzicerea unor drepturi. Potrivit Codului de procedurăpenală, „cândprin săvârşirea unei infracţiuni s-a produs o pagubă uneia din unităţile lacare se referă art. 145 din Codul penal (adică unei instituţii publice, cum ar fi: autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile saualte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sauexploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precumşi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public – n. red.), unitateapăgubită este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală, săprezinte situaţii explicative cu privire la întinderea pagubei, date cu privirela faptele prin care paguba a fost pricinuită şi să se constituie parte civilă”.

Anunţulfăcut, ieri, de către Traian Băsescu, în direct la televizor, de la tribunaAdministraţiei Prezidenţiale întruneşte elementele constitutive ale denunţuluipenal, aşa cum reiese din cuprinsul art. 223 Cod de procedură penală, carespune că “denunţul este încunoştiinţarea făcută de către o persoană fizică saude către o persoană juridică despre săvârşirea unei infracţiuni”. Motiv pentrucare se poate aprecia că Parchetul General a fost deja sesizat legal în legăturăcu săvârşirea infracţiunii de subminarea puterii de stat de către manifestanţi.Întrucât de săvârşirea faptei sunt acuzaţi, de la cel mai înalt nivel alstatului, civili şi militari deopotrivă, competenţa pentru efectuarea ancheteipenale revine Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, condusă de cătreprocurorul Marius Iacob. Cum pedeapsa pentru această infracţiune este închisoareamai mare de patru ani, anchetatorii au posibilitatea să-i reţină peorganizatorii marşului de săptămâna trecută şi să ceară în instanţă arestarealor preventivă pentru 29 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-29Parerea ta...

VLAD.ADRIAN
26 Sep 2010

Traian Basescu este cel mai bun presedinte. Singurul care se lupta cu adevarata coruptie si nu numai, iar politistilor le arde de proteste. Rusine!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine