2020-01-24 07:02

Trei militari români, răniţi într-o explozie în Afganistan

 |  19:45
Trei militari români, răniţi într-o explozie în Afganistan

Trei militari români din Batalionul „Dragonii Transilvani” au fost răniţi uşor duminică în Afganistan. Cei trei se aflau într-o misiune de patrulare în apropierea bazei din Kandahar, în momentul în care au fost surprinşi de o explozie a unei maşini-capcană, comunică Ministerul Apărării, citat de Mediafax. De la începutul participării României la intervenţia din Irak şi Afganistan alături de aliaţii nord-atlantici, 25 de soldaţi au fost ucişi, toţi în misiuni de patrulare, iar numărul celor răniţi a trecut de o sută. Primul soldat român mort în teatrele de operaţiuni din Orient a fost sublocotenentul post-mortem Valerică Leu, căzut la 12 mai 2010 pe drumul naţional 1 Qalat-Kabul, iar ultimul a fost sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat anul trecut pe 30 martie.

Militarii răniţi duminică sunt angajaţi în misiunea „Resolute Suport” şi fac parte din Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani“. Cei trei sunt locotenentul Adrian Ciprian Iriciuc, caporalul clasa a III-a Sergiu Andrei Lineschi, ambii aflaţi la cea de-a doua misiune în Afganistan, şi caporalul clasa a III-a Ion Ichim, aflat la prima misiune într-un teatru de operaţii.

Atacul s-a produs duminică, în jurul orei 10.00, când vehiculul de patrulare a fost lovit de explozia unei maşini-capcană, la aproximativ opt kilometri nord de Baza militară de la Kandahar, informează Ministerul Apărării Naţionale. Militarilor li s-a acordat primul-ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi la spitalul bazei militare din Kandahar, unde se află internaţi în stare stabilă, în afara oricărui pericol, mai precizează comunicatul.

Bilanţ tragic

Numărul total al pierderilor Armatei Române în cadrul misiunilor angajate de NATO sau ONU a ajuns la 26. Din 2002, de când România s-a alăturat intervenţiei în Afganistan, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii, informează MApN. Alţi doi români au căzut în Irak şi unul în Bosnia.

Până în prezent, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care a participat şi alţi peste 140 au fost răniţi. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii, precizează MApN. În momentul de faţă, România participă cu 1.000 de soldaţi la „reconstrucţia” Afganistanului.

Şpagă pentru moarte

În Afganistan, un militar român câştigă 40 de euro pe zi, iar în total,  într-o misiune care durează şase luni, aproximativ 7.200 de euro. Anul trecut, un scandal monstru, muşamalizat la timp, a zguduit imaginea Armatei Române. Militari români au mărturisit sub anonimat că au mituit ofiţeri de rang înalt pentru a fi selectaţi pentru teatrele de război. Şpaga pentru o „delegare” în Afganistan sau Irak era între 1.000 şi 2.000 de euro. Chiar ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat anul trecut că a primit şapte sesizări pe această temă, iar una a fost confirmată, referindu-se la un caz din Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii Roşii”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray