2019-11-12 21:28

Tudorel Toader PROMITE soluții după decizia CCR: ”Vom adopta acte juridice pentru a îndrepta aceste ABUZURI”

 |  01:05
Tudorel Toader PROMITE soluții după decizia CCR: ”Vom adopta acte juridice pentru a îndrepta aceste ABUZURI”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat la Digi24 că, după decizia Curţii Constituţionale, trebuie să se intre într-o stare de normalitate "normativă", dar şi "în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii". "Vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri", a declarat el. Potrivit ministrului Justiţiei, aceste acte vor fi adoptate fie de Parlament, fie de Guvern, prin ordonanţe de urgenţă.

"Este de făcut cam ceea ce spuneam acum doi ani de zile, când am venit ministru al Justiţiei: că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate. Normalitate normativă, adică în opera de legiferare, de reglementare, normalitate în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii. Pentru că numai atunci dăm vocaţia a ceea ce se spune în legea fundamentală, în Constituţie, de protecţie, de apărare, de garantare a atributelor, drepturilor, libertăţilor fundamentale ale persoanelor. Adică să intrăm în normalitate. A existat această normalitate? Dacă închidem ochii şi privim la stele zicem sigur că da şi foarte bun. Dar dacă suntem cu picioarele pe pământ şi vedem, nu fac un inventar al câtor conflicte juridice de natură constituţională au creat autorităţile care participă la activitatea de înfăptuire a justiţiei - că-i de la DNA, că-i procurorul general acuma, care a semnat, că-i Înalta Curte şi mă refer la constituirea completelor de cinci judecători. 

Ce este de făcut, în opinia mea, şi vă asigur că aşa vom proceda: trebuie să asigurăm normativ, dar şi în practică interpretarea, aplicarea legii, această revenire, intrare în normalitate, această activitate care să se desfăşoare în parametri constituţionali. Noi nu vrem ca vinovaţi care au comis fapte penale să fie scăpaţi, scoşi de sub rigorile legii penale, dar nici dvs, nici eu, nici nimeni dintre noi nu cred că vrem ca într-o Românie europeană în anul 2019 să acceptăm încălcarea pe faţă, sfidătoare, a legii, chiar de către cei puşi să o interpreteze, să o aplice corect.(...)",, a declarat ministrul Tudorel Toader la Jurnalul de Seară. 

Potrivit ministrului Justiţiei, abuzurile trebuie îndreptate, "pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea": "Ce vom face? Trebuie să îndreptăm aceste abuzuri, pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea, azi sau nu ştiu când cu completele, că a fost conflict de natură constituţională, s-a încălcat legea şi aşa mai departe. Noi ce facem urmare a acestei constatări a conflictului? Sigur, pe viitor Parchetul va şti că nu are voie să mai facă aşa ceva, Înalta Curte va şti că completele trebuiesc formate, constituite aletoriu, dar ce facem cu rezultatele, cu deciziile definitive pronunţate pe bază de protocoale, cum spuneam la urmărire penală, sau de complete nelegal constituite. Trebuie să găsim remediu pentru că, repet, într-un stat de drept nu poţi să-i spui românului: dom'le, asta e...judecătorii n-au respectat, dar noi asigurăm stabilitatea raporturilor juridice sau urmărirea penală s-a făcut pe lângă procedură penală, dar noi nu putem face nimic. Ba putem face: adopta o reglementare juridică de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri comise într-un caz sau altul sau altul sau altul... Dacă puneţi cap la cap cele două rapoarte de evaluare (...) veţi vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. Da, în opinia mea, ca ministru - dar sigur nu numai eu decid, pentru că poate să o facă şi Parlamentul foarte bine sau Guvernul în ansamblul lui - vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri".

Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-17Parerea ta...

RECTIFIC:
17 Ian 2019

TOATĂ JUSTIȚIA! DACĂ ERAU BĂGAȚI LA MITITICA, NU AJUNGEAU SĂ FAVORIZEZE INFRACTORUL..
NEGRO
17 Ian 2019

Curtea Constitutionala politizata a interpretat astfel protocoalele astfel incat sa pregateasca terenul PSD-ALDE-UDMR pentru emiterea OUG -ului amnistiei si gratierii. Acesta a fost, este si va fi scopul suprem. Nu conteaza pentru dansii presedintia in conditii onorabile a comisiei Comunitatii Europene. Ceea ce ii intereseaza este debiitarea statului roman, eliberarea urgenta a interlopilor si punerea la adapostul unor legi arbitrare a libertatii si conservarea averior devaliztorilor Romaniei. Asta pe repede inainte, pana la viitoarele alegeri. Ca dupa ei...Potppul! Sa indrepte altii ceea ce au stricat!
Doresc sa comentezMAI VECHI...

TuDorel-Fane-Gongorel TOADER De mai bine de un an și jumătate, Tudorel Toader a ajuns vedeta României, după ce ani la rând n-a știut nimeni de el, deși a fost judecător la Curtea Constituțională a României
22 Noi 2018

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray