2020-02-18 17:22

UDMR, PCM și PPMT, accelerează planul pentru AUTONOMIE. Ce scrie în rezoluția comună semnată de cele trei partide

 |  17:44
UDMR, PCM și PPMT, accelerează planul pentru AUTONOMIE. Ce scrie în rezoluția comună semnată de cele trei partide

UDMR, PCM şi PPMT cer, într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a Ținutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium, informează Agerpres.

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT). "Noi, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanţi responsabili şi legitimi ai comunităţii maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru a armonizarea conceptelor de autonomie: 1. Maghiarii din Transilvania trăiesc în situaţii interetnice diferite, au posibilităţi, proiecte şi viziuni diferite şi, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din ţinutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România. 2. Considerăm că autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniul educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. În ceea ce priveşte statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administraţia ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti, ţinându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci", se arată în rezoluţie.

Se cere modificarea CONSTITUȚIEI

Potrivit textului, "crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde trăieşte mai mult de o treime a comunităţii maghiare din Transilvania, reprezintă obiectivul nostru comun". Documentul semnat de cei trei lideri, intitulat "Rezoluţia comună a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declaraţia de la Cluj-Napoca", se referă şi la "Rezoluţia de la Alba Iulia" din 1918 şi la nevoia unui parteneriat cu majoritatea românească. Cu ocazia semnării documentului de către cei trei lideri politici, Kelemen Hunor a spus că respectivele concepte de autonomie ar trebui legiferate, unele numai după modificarea Constituţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-08Parerea ta...

ANONIM
08 Ian 2018

Aceste organizatii mafiote antiromanesti au sprijinul mafiei psd si a condamnatului dragnea care le-a acordat tot ce au solicitat pentru sustinerea majoritatii parlamentare. Ungurii au dreptul sa ceara orice , dar TRADATORUL DE NEAM SI TARA ESTE PSD SI INFRACTORUL dragnea votat de analfabetii si gunoaiele Romaniei.
COSTEL
08 Ian 2018

CU ASTFEL DE LIDERI POLITICI CARE NU STIU CE INSEAMNA PATRIOTISM VOM PIERDE TRANSILVANIA. CU PRESEDINTE CARE NU-SI CUNOASTE BINE ATRIBUTIUNILE , SE IMPLICA IN ACTIVITATEA GUVERNULUI SI FACE DESTABILIZAREA SITUATIEI INTERNE SOLICITAND MANIFESTATII IN LOC SA FIE MEDIATOR SI SA SE OCUPE DE LATURA EXTERNA. VAIDE ROMANIA.- UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE!.DACA VEDE EMINESCU CE ESTE IN ROMANIA .VAIDE NOI .CU ASTFEL DE LIDERI .PACAT .NU VOI MAI VOTA IN VECI PE NIMENEA
ANONIM
08 Ian 2018

Cu sprijinul lui Dragnea UDMR face ce vrea in tara asta. Inainte UDMR era sprijinit de BASESCU care cerea sustinere la vot...Acum politicienii nostrii fac orice pentru vot fara sa-si iubeasca tara. Vor sa dea UNGARIEI si TRANSILVANIA. Au uitat de iubirea de tara . Stefane, vino sa vezi ce a ramas din tara ta! Vaide Romania si de noi romanii care mai suntem inca in ea.
UN ROMAN NECAJIT
08 Ian 2018

Bravo Dragnea! Lasa UDMR sa destrame Romania! Cu astfel de lideri care Nu iubesc Romania vaide noi. Ai vrut sa dai drepturi minoritatii maghiare mai mult decat au romanii in Ungaria si in alte tari. Continua asa. Ai grija ca, noi nu vom uita. Romania nu este a ta si nu va fii cat vei trai..Romania este a romanilor si nu a lui Basescu ( un tatar) sau a altora
ANONIM
08 Ian 2018

AUTONOMIE...Asa cum acorda si Ungaria minoritatilor. Autonomie asa cum acorda si SERBIA, CEHIA, SLOVACIA etc. Romania acorda drepturi mai multe decat toate tarile din Europa ...Suntem prostii Europei.. PSD ce faci ? Pentru voturile UDMR uiti ca esti in ROMANIA.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
08 Ian 2018

ha ha ha stupid people.....de ce nu ma ma mira nimic...pentru ca imperiul austro-ungar care tot vrea sa se reinfiinteze de vreo 50de ani are din ce in ce mai multe idei tampite..si profita de proxima dezintegrare a uniunii Europene de tip Merkel-Goldman Sachs.......sunt foarte multe interese de tip Rosia Montana in joc...bataia pe jefuit resursele Ce este foarte clar e ca gruparea Soros/Clinton/Merkel pierde meciul.....ramane de vazut ce mama dracului vrea sa faca rusia lui putin care joaca permanent la doua sau trei capete
HADRIAN
08 Ian 2018

Desigur, nu vom pierde Transilvania. Desi avem acolo un vajnic luptator pentru instrainarea regiunii: domnul Sabin Gherman, care inca se considera, printre altele, roman. Cunoastem pretentiile maghiarilor pentru tara noastra din 1867, cand au fost partasii dualismului Austro-Ungar. Au pierdut lupta cu romanii imediat dupa primului razboi mondial, cand au creat in cantrul Europei o republica sovietica condusa de Bela Kun (cominternist de origine secuiasca). Acesta si-a primit rasplata in final de la Tata Stalin in timpul marilor epurari kominterniste. Dar de atunci politicienii lor nu au liniste. Au inceput din anul 1927 loby-ul international pentru recucerirea provinciei reusind in 1940 cu ajutorul lui Ciano, ministrul italian de externe (casatorit cu o amazoana maghiara) sa impuna Diktatul de la Viena, cand o parte a Transilvaniei a intrat in componenta tarii vecine. Se stie cu ce pret. Au ucis si au trimis mai apoi in crematoriile germane preste o jumatate de milion de alogeni (evrei, romani, tigani etc.). Dupa 1956 au creat in SUA si in statele occidentale comunitati platite de Budapesta pentru a continua aceste campanii furibunde. Acum se implineste veacul Unirii tuturor romanilor iar campaniile organizatiilor maghiare din Romania simt ca pot sa tulbure din nou apele. Asta pentru ca sunt convinsi ca Victor Orban va castiga alegerile si vor face pasul decisiv spre iesirea din UE si indreptarea catre prietena lor, dintotdeauna, Rusia, mancatoare de natiuni pitice. Atat cat vor fi in Comunitatea Europeana nu vor putea crea enclave etnice abuzive. Noi consideram ca insasi Republica Ungara cu acesti politicieni tinde sa devina o enclava barbara care-si pericliteaza cu succes accesul de pana acum spre lumea civilizata occidentala.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine