2020-02-19 12:33

ULTIMA ORĂ! CCR a ADMIS sesizarea Executivului privind conflictul Guvern-Preşedinte legat de revocarea şefei DNA

 |  14:30
ULTIMA ORĂ! CCR a ADMIS sesizarea Executivului privind conflictul Guvern-Preşedinte legat de revocarea şefei DNA

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis şi între Guvern şi preşedinte, ca urmare a respingerii de către şeful statului a cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis că există un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinţie, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, informează România TV. Scorul a fost 6-3, mai precizează sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, ce va face în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) decide că există un conflict Guvern-Preşedinte în privinţa revocării şefei DNA, el răspunzând că va aştepta motivaţia, o va citi şi va acţiona în consecinţă.

”Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis.

În 19 mai, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe Laura Codruţa Kovesi este unul exclusiv politic, care a dus la acest conflict de natură constituţională între cele două instituţii.

Toader a afirmat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia, şi, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

La rândul său, reprezentantul Preşedinţiei, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, a invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţionlă între preşedinte şi ministrul Justiţiei ca parte a Guvernului.

Ea a spus că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte, care are atribuţii explicitate în Constituţie şi ministrul Justiţiei, care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege.

În 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA.

Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar "CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”. El a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13 DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.

De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat, printre altele, Laurei Codruţa Kovesi: împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă, contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale, implicarea în anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor DNA şi raportări eronate, tergiversarea soluţionării unor cauze, invocând dosarul Microsoft, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori de la DNA Ploieşti.

În 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, spunând că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-30Parerea ta...

CCR
30 Mai 2018

ccr desfiintata.ne kkam pe deciziile slugilor unui infractor.dorneanu sa suga p la toti romanii.veti fi desfiintati bai parazitilor.judecatorii sclavii infractorilor.dovediti.veti fi spulberati judecatorii mafiei.decizia egala cu zero.kovesi termina cu banditii astia.dragnea arestat impreuna cu dorneanu.dornene iesi pe strada daca ai curaj procuror comunist.si iccj judecatorii sunt slugile infractorilor.
NEGRO
30 Mai 2018

Curva Constitutionala ne-a scos din Europa. E un gest fundamental, o supunere neconditionata in fata barbariei estice. Astepatam revenirea cortinei de fier, unde ne simtim aparati sub obladuirea curvelor politice care au pus stapanire pe Romania dupa 1948. Va multumim! O sa va urmam neconditionat in pesterile Noului Ev Mediu socialist -oligaarhic. Pentru ca noi nu suntem oamenii morali care i-au infruntat pe comunisti in anul fatal 1948. Suntem oamenii obedienti, care au consumat cu veselie frenetica micii din Padurea Cacana. Va multumim adanc, curvelor politice din Curtea Constitutionala Romana! Ne-ati convins ca aveti glagorie, ca aveti spirit de discernamant. Oare unde ati facut Facultatea de Drept? Si cum ati absolvit-o? Va multumim ca ne-ati scos din lumea civilizata. Ati dovedit ca sunteti tari. Lumea domnului Putin nu are opozitie. Noi vom pleca din Romania, in sfarsit, si vom lupta pentru tara noastra dincolo de fruntariile incalcate de organul dumneavoastra represiv! Asa ca ati ramas dumneavoastra singuri, sa ne vindeti pamanturile pentru care au murit parintii si bunicii nostri. Veti fi de acum inainte stapanii lor, absoluti. Dar nu pentru mult timp! Caci exista si o lege a firii. De care nu veti putea scapa, oricat de sus ati fi ajuns! Va vom da jos, acolo unde trebuie sa existati! Asa sa ne ajute Dumnezeu!
JUSTITIABILUL
30 Mai 2018

Dintre cei noua membri ai CCR au votat ca niste TRADATORI TURBATI ai neamului COMUNISTOIZII BOLSEVICI, Valer Dorneanu, Simona-Maya Teodoroiu, Petre Lăzăroiu (numit de preşedintele României, pentru terminarea mandatului unui judecător care a decedat Ninosu, mandat care s-a încheiat în 2010; renumit în 2010) Mona Pivniceru, Marian Enache ,Attila Varga . Au votat IMPOTRIVA adevaratii JUDECATORII RATIONALI SI CU DISCERNAMANT Mircea Ştefan Minea, Daniel Morar si Livia Stanciu CINSTE LOR.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine