2020-07-15 21:57

ULTIMA ORĂ: Comisia de la Veneția, un nou RAPORT DUR asupra justiției din România

 |  17:25
ULTIMA ORĂ: Comisia de la Veneția, un nou RAPORT DUR asupra justiției din România

Comisia de la Veneția a publicat un nou raport dur referitor la modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din Justiției, criticând în mod special înființarea și modul de funcționare al Secției speciale de anchetare a magistraților.

De asemenea, Comisia solicită guvernului de la București să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență, acte normative prin intermediul cărora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice într-un stat de drept.

Principalele concluzii ale Comisiei de la Veneția, conform G4media

Comisia de la Veneția concluzionează cu regret că cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justiției, identificate în opinia din octombrie 2018, sau au rămas neschimbate sau au fost modificate în mai rău. Cele mai importante aspecte ale modificărilor legislative sunt următoarele:

Cel mai alarmant este că guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă. Comisia de la Veneția solicită autorităților române să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență Motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secției Speciale și șeful acesteia se află sub controlul ierarhic al Procurorului general. Modaliatea de numire și demiterea a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, la fel, cu ministrul Justiției având un rol decisiv în acest proces, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de CSM. Noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt. Comisia de la Veneția fac apel la autoritățile române să nu aplice aceste noi prevederi în cazul procurorilor de rang înalt care se aflau în funcție la momentul adoptării lor


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-24

In legatura cu acest articol...

Părinții vor primi VOUCHERE de 150 de euro lunar

Victor Ciorbea a DEMISIONAT. Cine îl va înlocui

SĂRBĂTOARE mare pentru credincioşii ortodocşi pe 24 iunie. Obiceiuri şi TRADIŢII de Drăgaică / Evenimente de Sânziene şi Ziua Iei în Capitală

ULTIMA ORĂ: Două avioane s-au CIOCNIT și prăbușit în Germania

DNA retrimite în judecată DOSARUL în care sunt vizați Elena Udrea și Dan Andronic
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz