2020-08-06 04:39

Guvernul Dăncilă a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență

 |  17:13
Guvernul Dăncilă a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ, unul deosebit de controversat, mai ales în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.

Documentul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

„Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a mai spus Dăncilă.

otrivit noului Cod administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru. Termenul a fost redus drastic, de la 45 de zile. Totodată, Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.

Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare noului Cod, prefecții vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.

În plus, prin acest act normativ se renunță la subvenționarea transportului public local.

Proiectul aduce reglementări noi și în ceea ce privește posturile de funcționari publici. Astfel, ar putea fi angajați mai mulți consilier la primării, atât pentru primari, cât și viceprimari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-25

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

ULTIMA ORĂ: Fiica lui Florin Iordache, ACCIDENT la Caracal. Cum s-a întâmplat

ACCIDENT cumplit la Galați: O ambulanță s-a IZBIT de un troleibuz

ALERTĂ ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale, VIJELII și grindină în Capitală

Și liberalii îl susțin pe ISĂRESCU pentru un nou MANDAT ca guvernator al BNR
Parerea ta...

NEGRO
26 Iun 2019

Analfabeta, cu aceasta OUG (dupa ce CCR a respins legea identica in Parlament) va pagubi bugetul Romaniei cu 172 milioane de euro pe an, cu pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor consiliilor judetene si vicepresedintilor lor, suma echivalenta a constructiei de 10-12 spitale. Desigur, toate acestea, pentru a fi mentinuta in functie. Ideea ca acesti privilegiati vor salva PSD-ul de la pieire la alegerile viitoare ramane, totusi un gand frumos. Dumnealor stiu in ce barca sa se arunce, cand vaporul rosu se scufunda. Oricum, daca am avea un avocat al poporului constient, ar putea contesta aceasta catastrofa la CCR. Dar cum se prefigureaza ca pe acel scaun sa se sinstaleze intru vesnica adormire chiar Renate Weber, sinecurista ALDE - Patru la Suta, ignominia ]si va face lucrarea. Cat despre tara, vorba Omului cu Fruntea Ingusta: scapa cine poate. Conditia e clara. Ultimul sa stinga lumina!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz