2019-10-15 06:57

ULTIMA ORĂ: Guvernul vrea să MODIFICE Legea REFERENDUMULUI. Ce prevede OUG

 |  17:15
ULTIMA ORĂ: Guvernul vrea să MODIFICE Legea REFERENDUMULUI. Ce prevede OUG

Guvernul are pe masă un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului prin care se prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Iohannis, scrie Hotnews.

De asemenea, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este modificat, procentul de 30% fiind calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral.Consultă aici textul integral al proiectului de OUGMai exact, potrivit proiectului de ordonanță postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), se modifică articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorală. Astfel la alineatele 6 și 7 se prevede că:

Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.  În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia.”

În același timp, potrivit aceluiași articol, partidele pot face campanie pentru referendum. Astfel, președintelui care, potrivit Constituției este autoritate publică îi e interzis să pronunțe în favoarea problemei supuse referendumului. În caz contrar, poate fi amendat cu sume între 10.000 și 50.000 de lei. Modificări la cvorumul de prezențăPotrivit proiectului de ordonanță, procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins: 

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.  (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Potrivit ultimelor date ale AEP, Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.Spre comparație, la referendumul pentru familie, prezența la vot a fost calculată raportând numărul cetățenilor prezenți la vot la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496. Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezență de 5.483.548, la referendumul convocat de președinte acesta ar fi de 5.681.177, adică cu aproape două sute de mii mai mare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-26Parerea ta...

MAFIA PSD
26 Apr 2019

Inca o data ORGANIZATIA MAFIOTA PSD-ALDE VREA SA INGRADEASCA DREPTUL ROMANILOR LA O CÂT MAI BUNA INFORMARE SI LA DREPTUL DE A DECIDE DUPA PROPRIA VOINTA DACA SA MAI FIE CONDUSI DE HOTII SI ANALFABETII PSD-ALDE SAU DE PERSOANE CINSTITE , ONESTE SI CU ASPIRATII EUROPENE. BORFASII ACESTEI MAFII PSD-ALDE ISI URASC PROPRIUL POPOR SI UMBRESC DEMOCRATIA ROMANEASCA DE FRICA RASPUNDERII PENTRU '' FARDELEGILE'' COMISE IN ULTIMII DOI ANI. PSD-ALDE ESTE SINONIM CU CRIMA ORGANIZATA . '' BORFAȘUL NATIONAL '' draKnea TrEBUI ARESTAT CAT MAI REPEDE SI DUS LA TARGOVISTE. HUUUUU....MIZERII BOLSEVICE. VA ESTE FRICA DE DECIZIILE POPORULUI. !!!
ANONYMOUS
27 Apr 2019

Sa voteze Plavanul cu acolitii lui si sunt ferm convins ca rezultatul va fi zero barat !!!
HAI LA VOT !
27 Apr 2019

Sper sa vad o Romanie la acest referendum care sa oglindeasca faptul ca oamenii cinstiti si onesti sunt cu mult mai multi decât borfasii analfabeti ai mafiei psd-alde.
NU MĂ INTERESEAZĂ!
29 Apr 2019

SĂ VOTEZE MORȚII CU ĂȘTIA! NU SE SCHIMBĂ NIMIC...DIN RĂU ÎN MAI RĂU! EI SUS, NOI...JOS DE TOT! SYCTIRRR!!! IAR CEI CARE TOT VOTEAZĂ BA CU UNII, BA CU ALȚII, FAC DOVADA TRĂIRII DEGEABA PE PĂMÂNTUL ĂSTA SĂRĂCIT, JEFUIT, VÂNDUT! DECI, FIE N-AU CREIER, FIE SUNT REEDUCAȚI....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray