2019-10-15 07:00

ULTIMA ORĂ! Kovesi, cercetată disciplinar pentru a treia oară de Inspecţia Judiciară: Nu s-a prezentat la Comisia privind alegerile din 2009!

 |  15:54
ULTIMA ORĂ! Kovesi, cercetată disciplinar  pentru a treia oară de Inspecţia Judiciară: Nu s-a prezentat la Comisia privind alegerile din 2009!

Inspecţia Judiciară a anunţat miercuri că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Aceasta este a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciara împotriva şefei DNA.

"Procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", a transmis Inspecţia Judiciară, citată de news.ro.

Inspectorii spun că prin neprezentarea în Comsie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Laura Codruţa Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori în comisia parlamentară pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Ea a refuzat să se prezinte şi a transmis comisiei o scrisoare în care a explicat că nu a acceptat invitaţia de a fi audiată deoarece nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la modul în care va răspunde Kovesi.

Aceasta este a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciar[ împotriva şefei DNA.

Inspecţia Judiciară a început în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare. O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA. Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa.." constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, pentru că a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător să facă controale la două servicii teritoriale. „(...) A încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic, (...) prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat (Dana Tiţian-n.r.), aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale", arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorii mai spun că, prin acest fapt, şefa DNA şi-a încălcat atribuţiile.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţinea că prin încălcarea regulamentului şi desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-18



Parerea ta...

NELU STIUCA
18 Apr 2018

Un lucru deosebit de grav, il constituie faptul că in ROMANIA dupa 1989 nu s-a tratat MAI INTAI DE TOATE cum era normal , aspectele referitoare la ANTICORUPTIA din Sistemul JUDICIAR si Sistemul POLITIC (deoarece ele fac parte din sectoarele cele mai vulnerabile ale sistemului social). Cele două subsisteme constituie pilonii de baza cu care trebuiea sa se inceapa purificarea exigenta din punct de vedere al moralitatii si integritatii , ca sa ajute ulterior la demararea curaţeniei morale ce trebuia efectuata in societatea românească. In prezent autoritatile principale ale statului, in baza impunerilor (presiunilor) exercitate din partea sistemelor (mafiotizate) menţionate „neglijate?!” INTENTIONAT nu se poate face altceva decat ca cestea sa se conformeze unei consensualitati abisale pentru viitorul poporului roman.
LEVST.
18 Apr 2018

Extincția românilor Mihai Buzea aprilie 13, 2018 Popoarele, ca și oamenii, au un termen de valabilitate... Cred că anul 2040 ar putea fi momentul de extincție al poporului român, așa cum îl cunoaștem acum. Evident, diavolul stă în detalii, așa că precizez ce vreau să spun prin „așa cum îl cunoaștem acum”... ...Dacă ne imaginăm limba engleză ca pe o vacă ce paște omenirea, atunci pe noi ne putem imagina ca pe niște fire de iarbă ce sunt păscute acum, pe trăitorii între 2010 și 2040 ca pe iarba din rumen (sau burduf), pe cei din 2040 ca pe iarba regurgitată și rumegată, iar pe cei de după 2040 ca pe cea ajunsă deja în cheag, în ultimul stomac al vacii. De unde nu este decât o singură direcție de înaintare. Cu alte cuvinte, imensul stomac al englezei ne va digera oricum, românofoni sau nu. Întrebarea este în cât timp."____------____Un articol excellent, scris si cu nerv si -in acelasi timp dar mai ales- CU CAPUL...
LEVST.
18 Apr 2018

din pacate "intelectualitatea" romaneasca( oricum, creditata -ca si alte intelectualitati- ca si gatul care intoarce capul si pozitioneaza restul corpului) nu prea intelege acest lucru, pentru ca ( din ghilimele) aceasta este cam falsa, de unde-obiectiv- lipsa ei de capacitate de a intelege anumite lucruri ... iar aceasta nu neaparat pentru ca ar confirma teoria mea(legata de Anglia), insa se pare ca Anglia chiar a fost harazita( daca vreti) sa fie LUMINA LUMII, si nu zice insasi Biblia , ca "mai bine te intelegi cu parasul tau, inainte de a ajunge la judecata", asa si aici, nu ar fi mai bine-ENTRU NOI, ROMANII- sa ne afiliem cu IMPERIUL IMPERIILOR, inainte DE A FI O REALA NEVOIE, CAND S-AR PUTEA-FOARTE REALIST- SA FIE PREA TARZIU?
LEVST.
18 Apr 2018

Pentru ca 'specialitatea romaneasca" este pierderea a toate trenurile , chiar si a ultimului tren...
LEVST.
18 Apr 2018

iar multi dintre acesti "intelectuali" sunt doar niste gagauta , care umbla ca niste muste fara cap, pe oriunde, sa fie si ei bagati in seama... altfel nu au curaj nici un nume virtual sa si-l assume, scriu sub tot soiul de anonime si alte 'inscrisuri", etc...
ANONIM
18 Apr 2018

Puterea juridică și procurorii nu sunt "la dispoziția" aleșilor din partide, ci se supun numai legii și reglementărilor din Constituție ? Remarcați că în sistemul legislativ românesc cine face legea nu o și aplică, fapt care pare să fi generat dese nemulțumiri ''aleșilor'' din partide care constată că sunt și puneri în aplicare ale legii, altfel decât le-au gândit atunci când au votat, și care îi și nemulțumesc ,cu diferite ''ocazii" ?
ANONIM
18 Apr 2018

Remarcați de fapt că justiția nu ar fi nici la dispoziția alegătorilor, și cu atât mai puțin la dispoziția aleșilor propuși de către alegători ? Considerați că funcțiile de conducere din justiție ar trebui ocupate prin alegeri libere ?
ANONIM
18 Apr 2018

Considerați că este de remarcat și faptul că justiția nu "se plimbă" de la un partid la altul, fiind independentă, astfel cum o definește și Constituția ?
LEVST.
18 Apr 2018

articolul de mai sus, pe care il recomand, analizeaza aspecte interesante si f. importante, referitoare la "romanizare", se pare ca nici 2 sute de ani in urma romanii intrebati " ce sunt?", nu ziceau ca sunt romani, ci cu totul altceva...
COADA DRACULUI
19 Apr 2018

FARA NUMAR . NICI EI NU MAI STIE CE SA JONGLEZE CU LEGILE TARI SI JUSTITIA EI . CIRC PENTRU GRADINITA SI SOARTA OAMENILOR
GICA GLONT
19 Apr 2018

CODRUTA AR TRBUI SA URGENTEZE DOSARELE MARILOR MAFIOTI DRAGNEA - TARICEANU . PINA NU AJUNG JIGODIILE ASTEA IN PUSCARIE , POPULIMEA NU VEDE ROSTUL DNA . FAIMOASA " VEVERITA " S-A DAT COMPLET LA FUND . NU CRED CA ARE ASA MULTE DOSARE PE CAP , DECI ARE TIMP SUFICIENT SA SE OCUPE DE BORFASUL ORDINAR DRAGNEA . DE CE NU O FACE ?
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray