2019-10-23 05:37

ULTIMA ORĂ: Se desecretizează Arhiva SIPA. Ce documente devin publice

 |  21:32
ULTIMA ORĂ: Se desecretizează Arhiva SIPA. Ce documente devin publice

Hotărârea Guvernului privind unele măsuri referitoare la arhiva SIPA a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, arhiva va fi inventariată de o comisie care va avea ca principale atribuții inventarierea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), aceasta urmând, totodată, să propună clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale.

De asemenea, comisia va preda, după declasificare, către Administrația Națională a Penitenciarelor, dosarele de personal ale foștilor angajați ai DGPA identificate în arhivă și către Arhivele Naționale documentele cu valoarea istorică identificate în arhivă.

Comisia va fi alcătuită din cinci membri numiți prin ordin al ministrului Justiției, doi dintre aceștia fiind din cadrul Ministerului Justiției, unul din cadrul ANP și alți doi vor fi propuși de Secretariatul General al Guvernului. Fiecare dintre aceste instituții va propune și câte un supleant.

În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, instituțiile reprezentate în comisie vor propune membrii și supleanții.

Conform hotărârii, comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhivă dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare.

Totodată, după împlinirea unui termen de cinci luni de la începerea activității comisiei, persoanele care doresc să consulte documentele referitoare la viața lor privată vor avea acces la ele în baza unei cereri scrise adresată comisiei.

"Înscrisurile care constituie secrete de serviciu pot fi desecretizate, în condițiile legii, și pot fi consultate în condițiile prezentei reglementări de către persoanele la care se referă. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora. Respectivele înscrisuri vor fi distruse la momentul încetării activității comisiei, cu excepția cazului prevăzut la art. 6, alin 2", prevede hotărârea.

Articolul 6 alineatul 2 spune că, dacă din documentele existente în această arhivă rezultă o suspiciune rezonabilă provin săvârșirea unei infracțiuni, urmează să fie sesizate organele de urmărire penală.

Activitățile prevăzute de această hotărâre vor fi încheiate în cel mult trei ani de la intrarea ei în vigoare, mai prevede documentul.

Două documente clasificate ca secret și unul strict secret din arhiva SIPA urmează să fi declasificate, în urma Hotărârii de Guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-06-09

Mai multe imagini:
ULTIMA ORĂ: Se desecretizează Arhiva SIPA. Ce documente devin publice
zoom
ULTIMA ORĂ: Se desecretizează Arhiva SIPA. Ce documente devin publice
zoom
ULTIMA ORĂ: Se desecretizează Arhiva SIPA. Ce documente devin publice
zoom

Parerea ta...

SIPA
10 Iun 2017

Vrem dosarul lui dorneanu sa fie public.va veti ingrozi de trecutul acestui aparator al mafiei
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray