2020-08-09 11:18

Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM

 |  16:50
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM

Adrian Păunescu afost înmormântat cu onoruri militare, ieri după-amiază, pe Aleea Scriitorilordin Cimitirul Bellu din Capitală, în prezenţa a mii de oameni, înainte deslujba de înmormântare mai multe personalităţi susţinând discursuri în care auevocat personalitatea poetului.

Lasosirea cortegiului funerar, Cimitirul Bellu era arhiplin, câteva mii de oamenivenind să-şi ia rămas bun de la poet.

Peo scenă amenajată aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, au ţinutdiscursuri mai multe personalităţi: Mihai Cimpoi, preşedintele UniuniiScriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei deŞtiinţe a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilordin România, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, muzicianul Victor Socaciu,istoricul Dan Berindei, jurnalistul Marius Tucă. Aceştia au evocatpersonalitatea omului de cultură şi au rememorat diverse momente petrecutealături de acesta.

Imnul de stat

Maimulţi preoţi au oficiat o scurtă slujbă, iar mulţimea adunată la mormântul luiAdrian Păunescu l-a aplaudat pe poet, în acordurile fanfarei, după care gardamilitară a tras în aer mai multe salve. De asemenea, a fost cântat imnul de stat.

Drapelulcu care fusese acoperit sicriul a fost înmânat soţiei poetului, CarmenPăunescu.

Printreparticipanţii la funeralii s-au numărat Corneliu Vadim Tudor, CodrinŞtefănescu, Marius Marinescu, Varujan Vosganian, Marius Tucă, Victor Socaciu,Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintilă, Nicolae Badea, Victor Ponta, AdrianNăstase, Lavinia Şandru, Ecaterina Andronescu, generalul Mircea Chelaru, precumşi numeroşi actori şi academicieni.

Sicriulcu trupul lui Adrian Păunescu s-a aflat începând de vineri şi până sâmbătăseară la sediul Uniunii Scriitorilor din România, după care a fost mutat laAteneul Român. Duminică la prânz, sicriul cu trupul poetului a fost dus laBiserica Boteanu din Capitală, unde un sobor de şapte preoţi şi trei diaconi,condus de PS Varlaam Ploieşteanul, a oficiat slujba de înmormântare.

Devineri până duminică, mii de oameni au venit, cu flori şi lumânări, pentru a-şilua rămas bun de la poet, la sediul Uniunii Scriitorilor şi la Ateneul Român.

Printreaceştia, s-au numărat: preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul şi prinţesaLia, Ovidiu Ioaniţoaia, Ilie Şerbănescu, Victor Ponta, Daciana Sârbu, EcaterinaAndronescu, Jean Valvis, Lavinia Şandru, Nicolae Badea şi Bebe Ivanovici,Adrian Năstase, Gigi Becali, Dumitru Dragomir, Mircea Albulescu, TitusCorlăţean, Corina Creţu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoiţă,Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile Şeicaru, Mircea Martin, Gabriel şiGeorgeta Dimisianu, Ducu Bertzi, Irina Loghin, Fuego, Paul Everac, RăzvanTheodorescu, Ivan Patzaichin, Gheorghe Gheorghiu, Evandro Rosetti, GeorgeNicolescu, Mugur Mihăescu, Monica Pop, Carmen Tănase, Sorin Oprescu, ChristianCiocan şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, ValeriuTabără, ministrul agriculturii, Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu.

Galeriaechipei Rapid, preşedintele clubului, Dinu Gheorghe, şi antrenorul MariusŞumudică au venit, de asemenea, sâmbătă seară, să-i aducă un ultim omagiu luiAdrian Păunescu şi să depună o coroană de flori.

Coroanede flori au fost aduse la sediul USR şi din partea premierului Emil Boc, aministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi a ministrului culturii,Kelemen Hunor.

Lângă marii scriitori

Loculde veci al lui Adrian Păunescu se află în zona în care sunt mormintele luiMihai Eminescu, I.L. Caragiale, Nichita Stănescu, George Călinescu, MihailSadoveanu, Nicolae Labiş, George Coşbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

"Nestorcea pe rând de toate energiile şi scotea la lumină ce avea fiecare mai bun.Să refacem şi mai ales să reaprindem flacăra" VictorSocaciu

LiderulPRM, Corneliu Vadim Tudor, a recitat o elegie compusă de el în memoria poetului

"Faptulcă înaintea mea au vorbit doi fraţi basarabeni (Cimpoi şi Duca - n.r.) este odovadă că n-a uitat de unde a plecat, că a avut o viaţă pilduitoare şi că şi-ameritat cu prisosinţă traiul pe acest pământ. El nu a scris doar poezii, ascris psalmi. Poeziile lui nu era neapărat nevoie să fie tipărite, erau spuse,şoptite, cântate, căci mergeau direct la inimă" Varujan Vosganian

IstoriculDan Berindei, vorbind în numele Academiei Române, speră ca acest for să-l aibăşi pe Adrian Păunescu în rândurile sale, numindu-l pe poet "un tribunreînviat de la '48, un însufleţitor al oamenilor".

Ion Iliescu:"Şi-a devorat şi propria inimă”

IonIliescu, care a venit să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, laAteneul Român, a declarat că poetul a devenit liderul generaţiei lui de maricreatori şi că nimeni nu a avut talentul şi forţa lui de exprimare. Fostulpreşedinte a mai spus că Păunescu este "omul care a ars în tinereţe pentruo cauză, pentru un ideal" şi, totodată, "un intelectual de stângalegat de soarta celor mulţi". Pe de altă parte, Iliescu a amintit că s-aspus că Adrian Păunescu a fost un "om de curte", însă el "n-acântat omagii lui Ceauşescu" şi, chiar dacă a făcut unele concesii,"nimeni nu e perfect, nici Păunescu". "Era un mare poet, poatecel mai prolific. Într-o noapte era capabil să umple zeci de pagini - şi nu cucuvinte întâmplătoare", a mai spus fostul preşedinte. Iliescu a adăugat căPăunescu "era un revoltat", "o fire vulcanică" şi "unom cu o trăire interioară foarte mare", ceea ce a şi dus la degradareaorganismului său, care părea robust. "Şi-a devorat şi propria inimă, cumse spune, care a cedat în ultimele clipe. Cred că această imagine va rămâne înmemoria tuturor, să-i păstrăm memorie veşnică. Dumnezeu să-l ierte", a maispus Iliescu.

PF Daniel: „Veşnicalui pomenire din neam în neam”

PreafericitulPărinte Patriarh Daniel transmite în mesajul său de condoleanţe privind"trecerea la cele veşnice a poetului Adrian Păunescu" că a primit"cu multă tristeţe" această veste. "Familia sa, prietenii şitoţi cei care l-au apreciat şi iubit pe domnul Adrian Păunescu trăiesc astăzi odurere profundă, care nu poate fi alinată decât prin rugăciune sfântă,comemorare pioasă şi multă preţuire a operei sale. În acest ceas de întristare,ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi, să odihneascăsufletul robului Său Adrian, în lumina iubirii Sale veşnice, iar Dumneavoastră,Stimată Doamnă, familiei îndoliate şi tuturor celor întristaţi să vă dăruiascămângâiere şi întărire sufletească. Veşnica lui pomenire din neam înneam!", spune Patriarhul, care îşi încheie mesajul astfel: "Cupărinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată".

O stradă din Chişinăuva purta numele poetului

Ostradă din Chişinău ar putea primi numele poetului Adrian Păunescu, potrivitlui Dorin Chirtoacă, primarul oraşului, care a declarat că va veni cu o astfelde propunere la următoarea şedinţă a Consiliului Municipal, informeazăprotv.md. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a venit, duminică, laBucureşti pentru a-şi lua rămas bun de la marele poet, pe care l-a cunoscutpersonal. Totodată, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă,a adus o coroana de flori, spunând că este din partea preşedintelui MihaiGhimpu şi a conaţionalilor săi. Un mesaj de condoleanţe a expediat anterior şipremierul moldovean, Vlad Filat.

Zeci de localnici dinBârca i-au adus un ultim omagiu consăteanului lor

Aproximativ50 de localnici din comuna Bârca, unde a copilărit Adrian Păunescu, i-au adus,ieri, un ultim omagiu poetului.

Potrivitprimarului din Bârca, Marin Popa, oamenii au plecat în noaptea de sâmbătă spreduminică spre Bucureşti, cu un autocar. "Am venit la Bucureşti cu câte olumânare s-o aprindem la capul maestrului nostru, cel care a luminat atâtalume. Vom merge cu dumnealui să-l conducem pe ultimul său drum în viaţa asta.Suntem trişti, dar ne consolăm cu gândul că opera maestrului Adrian Păunescu nuva muri niciodată”, a declarat pentru Mediafax primarul Marin Popa.

Deșinăscut în Copăceni (judeţul Bălţi, din Basarabia) Adrian Păunescu şi-a petrecutcea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în judeţul Dolj, părinţii săiîntorcându-se acolo din Basarabia, unde fuseseră repartizaţi cu serviciul, cândpoetul avea doar un an. În comună, Adrian Păunescu mai avea doar casa părintească,pe care o îngrijeşte o vecină. De-a lungul timpului, Adrian Păunescu s-aimplicat în rezolvarea problemelor pe care unitatea de învăţământ din Bârcale-a avut, oferind cadouri elevilor de la liceu. Autorităţile locale au decisîn 2003 ca Liceul Teoretic din Bîrca, la construcţia căruia a contribuit tatălpoetului, să poarte numele lui Adrian Păunescu.

Omagiul UniversităţiiCraiova

PatronulUniversităţii Craiova, Adrian Mititelu, preşedintele clubului, SilvianCristescu, dar şi un grup de 20 de suporteri din galeria olteană au depuscoroane şi i-au adus un ultim omagiu poetului Adrian Păunescu. "Este foartegreu să vorbeşti la trecut despre Adrian Păunescu. Pentru fiecare dintre noi,cei care am avut legătură cu dumnealui, a murit un om apropiat. Sunt născut în1968, eu am apărut şi am crescut odată cu aşa-numita generaţie în blugi. El acreat acest mit numit Universitatea Craiova şi datorită cântecelor lui amdevenit un pătimaş, un «sclav» al acestei echipe. Dumnezeu să-lodihnească", a spus patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu.Preşedinte onorific la Universitatea Craiova, Adrian Păunescu, a compusversurile a două dintre cele mai populare imnuri din fotbalul românesc:"Oltenia, eterna Terranova" (Universitatea Craiova) şi "Suntempeste tot acasă" (Rapid).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23

Mai multe imagini:
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom

Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom

Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom
Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz