2019-08-18 14:04

Un elev gălățean de 16 ani a descoperit o stea la un observator astronomic comunal!

 |  12:09
Un elev gălățean de 16 ani a descoperit o stea la un observator astronomic comunal!

Andrei Marin Stoian, în vârstă de 16 ani, elev la Seminarul de Teologie din Galați şi pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă, pe data de 3 ianuarie 2017, informează News.ro, citând un comunicat al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Andrei a denumit steaua „Schela V1”, după numele localităţii sale natale (Schela).

Performanța a fost realizată la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate, descoperirea astrului fiind rezultatul unei serii de observaţii realizate în ultimele luni ale anului 2016.

Observaţiile astronomice au fost realizate de Andrei cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+.

„Schela V1” este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne.

Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Tânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic ”Sf. Ap. Andrei” Galaţi, este pasionat de astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, tânărul a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului.

Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG-ul Cerc Schela.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray