2020-03-30 16:41

Un dig de 4,5 kilometri, pentru protejarea a 7.000 de oameni. Alertă maximă la Galaţi

 |  18:43
Un dig de 4,5 kilometri, pentru protejarea a 7.000 de oameni. Alertă maximă la Galaţi

Dunărea continuă să crească, ameninţând oraşele Galaţi,Brăila şi Tulcea. Sute de oameni muncesc zi şi noapte la ridicarea unor diguripentru preîntâmpinarea inundării acestor oraşe. Mâine este aşteptată viitura depe Dunăre, dat fiind faptul că Prutul şi Siretul, principalii afluenţi, şi-aumărit debitele din cauza ultimelor precipitaţii, ce continuă să cadă.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod roşu de creşteride debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, inundaţie şi atenţie,până astăzi la ora 16.00, pentru râul Prut, pe sectoarele Stânca Aval-Drâncenişi Siviţa-Dunăre, şi pe Siret, pe sectorul Şendreni-Dunăre. Codul roşu a fostprelungit pe râul Prut, pe sectoarele Stânca Aval-Dranceni (jud. Botoşani, Iaşişi Vaslui) şi Siviţa-Dunăre (jud. Galaţi) şi pe sectorul Şendreni-Dunăre alSiretului (jud. Galaţi). Ieri-dimineaţă, Dunărea măsura la Galaţi 676de centimetri, fiind cu 76 de centimetri peste cota de inundaţie şi cu 24 decentimetri sub cota de pericol, în condiţiile în care duminică era cu 29 decentimetri sub acest nivel. Fluviul avea un debit de 16.055 de metri cubi pesecundă. La Şendreni, Siretul avea o cotă de 728 de centimetri, cu 78 decentimetri peste cota de pericol.

Detonarea digului de la Cotul Pisicii

Mai mult de 50 de gospodării au fost inundate de apeleDunării în localitatea Borcea din judeţul Călăraşi, după ce fluviul a depăşitcota de inundaţii cu 67 de cm.O parte dintre locuitori au fost evacuaţi, iar autorităţilelocale lucrează la ridicarea unui dig de protecţie. Primarul din Borcea, MarcelZăgărin, a declarat că, în cazul în care nivelul Dunării va creşte încontinuare, autorităţile s-au pregătit să evacueze şi alţi locuitorii aicomunei. "Amprocedat la aducerea de saci şi pământ pentru ca cetăţenii să seautogospodarească acolo unde sunt în putere, iar unde sunt bătrâni intervenimcu pompierii. Daca apa va mai creşte cu 10-15 cm va trebui sa procedam laevacuare", a spus primarul. Dunărea a depăşit de câteva zile maximulistoric înregistrat în 2006.

Înmunicipiul Galaţi, unde este ameninţat de viitură cartierul Valea Oraşului,locuit de circa 7.000 de persoane, autorităţile au decis să ridice un dig lungde 4,5 kilometri şi 1,5 metri înălţime. Digul urma a fi gata în aceastădimineaţă, potrivit ministrului Vasile Blaga. În caz că acest dig nu estesuficient, autorităţile sunt pregătite să detoneze digul de la Cotul Pisicii,pentru a evita inudarea oraşului. ”Sper ca în noaptea asta, cel târziu mâine dimineaţă(astăzi, n.r.), digul să fie gata. Deşi facem digul, lucrurile sunt pregătitepentru ca, într-o situaţie limită, să putem să evacuăm cartierul Valea Oraşuluidin Galaţi, sper să nu fie nevoie. De asemenea, în situaţia extremă vom rupedigul de la Cotul Pisicii. Astăzi pleacă pirotehniştii cu tehnicienii de laANIF şi de la Apele Române să pregătim totul pentru orice eventualitate”, adeclarat Blaga la finalul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgeaţă, carea avut loc la Palatul Victoria.

Peste 1.700 de pompieri,jandarmi şi militari

Laridicarea digului de la Galaţi lucrează aproximativ 1.400 de pompieri şi jandarmişi 300 de reprezentanţi ai Armatei sub supravegherea a 45 de specialişti de laApele Române. În municipiu au fost aduşi inclusiv jandarmi şi lucrători ISU dinCapitală şi din judeţele Argeş, Dolj şi Prahova. “Alături de militariigălăţeni, lucrează la supraînălţarea digului de la Dunăre 300 de jandarmi dincadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti şi Bazei de Administrare şiDeservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 400 de lucrătoridin cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale municipiuluiBucureşti şi judeţelor Argeş, Prahova şi Dolj" a declarat, luni dimineaţă,purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Imediatdupă demararea lucrărilor, poliţia a oprit traficul în zona în care esteridicat digul de protecţie, dar şi în Valea Oraşului. Excepţie fac doarmaşinile serviciilor de urgenţă, ale structurilor MAI sau ale riveranilor, searată într-un comunicat de presă remis, luni, de Inspectoratul Judeţean dePoliţie. "Concomitent cu acţiunile de la Galaţi, Comitetul Naţional pentruSituaţii de Urgenţă a hotărât ca Prefecturile şi Consiliile Judeţene Ialomiţaşi Călăraşi să dispună măsurile necesare de pregătire a incintelorCălăraşi-Râul, Borcea de Sus şi Borcea de Jos pentru inundare. De asemenea,Prefectura Tulcea şi Consiliul Judeţului Tulcea dispun, în regim de urgenţă,măsurile necesare pentru supraînălţarea cu cinci metri a digului de apărare alocalităţii Grindu şi iau măsuri pentru pregătirea executării misiunii derupere a digului la Cotul Pisicii, atunci când situaţia operativă o vaimpune", a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine