2020-04-10 03:42

Un hacker din grupul Skull Security a sharuit pe torrent datele utilizatorilor unei reţele de socializare. 100 de milioane de conturi de Facebook, postate pe internet

 |  19:41
Un hacker din grupul Skull Security a sharuit pe torrent datele utilizatorilor unei reţele de socializare. 100 de milioane de conturi de Facebook, postate pe internet

Pe mai multe siteuri de file-sharing (de tip torrent) afost lansat un fişier care conţine datele personale a peste 100 de milioane deutilizatori ai siteului de socializare Facebook. Fişierul, care are circa 2,8GB, a fost creat de un hacker numit Ron Bowes, din grupul Skull Security. Acestaa folosit un program de tip web crawler (un program care cercetează internetulîn mod automat, putând fi folosit pentru colectarea de date), creat de elînsuşi, şi a „recoltat” informaţiile aflate în directorul deschis al Facebook.A reuşit să culeagă datele personale ale tuturor userilor care nu şi-aumodificat setările de intimitate pe Facebook, astfel încât să nu permitămotoarelor de căutare să le acceseze.

Date personale la îndemâna oricui

Fişierul postat de Ron Bowes conţine aproximativ 171 demilioane de intrări, date personale pentru mai mult de peste 20% dinutilizatorii de Facebook, al căror număr este estimat la o jumătate de miliardde persoane. Principalele informaţii care pot fi găsite sunt numele userilor şiadresa de internet a paginii care conţin profilul utilizatorilor. Din acestepagini pot fi accestae informaţii precum adresa de domiciliu, telefonul saudatele de naştere ale celor vizaţi. Tot din aceste pagini se pot accesa şipaginile de profil ale prietenilor userilor neglijenţi, chiar dacă aceştiaşi-au modificat setările de securitate.

Ceea ce a făcut Ron Bowes nu este ilegal, deoareceinformaţiile culese de el sunt publice, dar reprezintă un nou semnal de alarmăpentru administratorii celui mai mare site de socializare din lume.

Această adevărată „carte neagră” alcătuită de Bowes poatefi o mină de aur pentru cei care folosesc internetul pentru a comiteinfracţiuni. Atât pentru cei care alcătuiesc baze de date cu adrese de e-mailvalide, pentru trimiterea de corespondenţă nesolicitată (spam), cât şi pentruindivizii care încearcă la infracţiuni mult mai periculoase, cum ar ficulegerea de date personale în scopul de a sparge parolele de acces înconturile utilizatorilor de internet, inclusiv cele bancare, informaţiilecentralizate în fişierul lui Ron Bowes reprezintă un ajutor extraordinar.

Românii sunt şi ei în pericol

Nu a fost încă alcătuită o statistică, cu repartizarea penaţiuni a utilizatorilor de Facebook neglijenţi. Printre cei peste 100 demilioane de utilizatori care figurează pe lista lui Bowes, ale căror date potfi accesate acum de persoane rău-intenţionate, se pot număra însă sute de miidintre cei aproximativ 1,3 milioane de români care au cont pe Facebook.

Dacă sunteţi utilizator de Facebook şi vreţi să evitaţisă apăreţi pe o asemenea listă, trebuie să intraţi în pagina cu setări acontului dumneavoastră, în seţiunea „Privacy” şi să debifaţi căsuţa lăngă carescrie „Enable public search”. După acest pas, pagina dumneavoastră de profil nuva mai putea fi gasită cu ajutorul unui motor de căutare. Dacă nu aţi făcutacest lucru până acum şi, probabil, figuraţi pe lista lui Bowes, ştergeţi câtmai multe din informaţiile private pe care nu doriţi să le acceseze potenţialiiinfractori sau chiar schimbaţi numele contului. În general, împărtăşiţi cât maipuţine date personale pe internet, mai ales pe siteurile de socializare, cares-au dovedit a fi adevărate comori pentru infractorii informatici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine