2019-10-15 19:23

Un inginer de la o firmă de consultanţă spaniolă, parteneră a statului român, judecat în al doilea dosar de corupţie

 |  19:22

Uninginer al unei firme de consultanţă desemnată de Ministerul Dezvoltării săsupravegheze lucrări de construcţie şi să certifice plăţi efectuate în cadrulunui proiect european privind reabilitarea drumurilor în staţiunea Sovata, afost deferit justiţiei într-un alt caz de corupţie.

Procuroriidin cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată alui Ioan Tăutu (arestat în altă cauză) - inginer senior la Inocsa Ingenieria SLMadrid - Sucursala Bucureşti, pentru luare de mită; Petrică Mihai Sala -administrator al SC Astor Com SRL, pentru dare de mită; Silviu Vasile Sala -director în cadrul SC Astor Com SRL, pentru complicitate la infracţiunea deluare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită. Potrivitrechizitoriului, în primăvara anului 2009, Tăutu, în calitate de inginer seniorla Inocsa Ingenieria SL Madrid-Sucursala Bucureşti (firmă de consultanţă), arfi pretins de la inculpatul Sala Petrică Mihai, administrator la SC Astor ComSRL, prin intermediul lui Sala Silviu Vasile, o sumă de peste 10.000 de euro,reprezentând un comision de zece la sută din valoarea unor lucrări. Banii aufost pretinşi pentru a aviza aceste lucrări care au fost decontate fără a fiefectuate în realitate de către SC Astor Com SRL. Ulterior, în acelaşi scop, înperioada iunie 2009 - martie 2010, Sala Petrică Mihai ar fi remis lui Tăutusuma totală de 12.000 de euro, atât personal, cât şi prin intermediul lui SalaSilviu Vasile.

MinisterulDezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) desemnase firma deconsultanţă să supravegheze efectuarea lucrărilor de construcţie şi săcertifice plăţile datorate contractorului în cadrul executării proiectuluiintitulat "Reabilitare drumuri urbane în staţiunea BalneoclimatericăSovata" (proiect finanţat din fonduri Phare), persoanele de la careinculpatul a primit mită fiind reprezentanţii uneia dintre societăţilecomerciale care au contractat efectuarea acestor lucrări.

IoanTăutu a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2010, pentrualte infracţiuni de corupţie, alături de Laszlo Szabo, directorul firmei deconstrucţii Alpine Bau GmbH, pentru dare de mită. Conform rechizitoriului, înprimăvara anului 2009, Ioan Tăutu a acceptat promisiunea de a primi 50.000 deeuro de la Laszlo Szabo şi de la alte două persoane (printre caredenunţătorul), în schimbul avizării unor lucrări efectuate, precum şi a unorlucrări neefectuate şi pentru a certifica plăţile datorate firmei Alpine Bau decătre MDLPL. În perioada mai 2009 - mai 2010, Ioan Tăutu a primit de ladenunţător, de la Laszlo Szabo şi de la o altă persoană, în mai multe tranşe,peste 30.000 de euro şi foloase materiale (sejur turistic) în valoare de 1.000de euro. Din aceşti bani, 10.000 de euro au provenit de la Laszlo Szabo. În 11mai, Ioan Tăutu a fost prins în flagrant delict de procurorii anticorupţieimediat după ce a primit de la denunţător suma de 4.000 de euro, reprezntând oaltă tranşă din banii promişi în cursul anului 2009.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray