2019-08-18 16:09

Un plus de siguranţă. Poliţia Română a lansat, ieri, o campanie naţională de prevenire a infracţiunilor

 |  18:12
Un plus de siguranţă. Poliţia Română a lansat, ieri, o campanie naţională de prevenire a infracţiunilor

Conformconcluziilor preliminare ale unei cercetări aparţinând Institutului dePrevenire al Poliţiei Române un sfert din spargerile de locuinţe de anul trecutau fost favorizate de ignoranţa, superficialitatea sau neglijenţaproprietarilor. Aceasta esteconcluzia care stă la baza unei ample campanii de prevenire a furturilor dinlocuinţe începută de poliţiştii de prevenire ai Poliţiei Române.

Campanias-a lansat, ieri, şi urmează a se derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Înviziunea iniţiatorilor campaniei “Un Plus de Siguranţă” înseamnă un plusde informaţie, un plus de cunoaştere, un plus de tehnologie. „Un Plus de Siguranţă” înseamnă, totodată, maipuţină ignoranţă, mai puţină neglijenţă, mai puţină superficialitate!

Ignoranţa este atunci când nuschimbăm o încuietoare aproape stricată de la usa propriei case, sau un bec arsde pe scara blocului, ignoranţa este atunci când montezi un interfon lascara blocului, dar nimeni nu îl foloseşte corespunzător, ignoranţa esteatunci când având montată o yală la uşa blocului, ţinem uşa încuiată doarnoaptea, nu şi ziua, atunci când au loc cele mai multe spargeri de locuinţe, ignoranţaeste atunci când în mod nejustificat credem că „nouă nu ni se va întâmplaniciodată aşa ceva”.

Neglijenţa este atunci cândprimeşti în casă orice necunoscut care îţi oferă cele mai tentante promoţii saucele mai ieftine produse, neglijenţa este atunci când, locuind laparter, laşi ferestrele deschise pe timpul nopţii, sperând că aşa va fi mairăcoare, neglijenţa este când laşi anunţuri pe telefon sau la poartă căeşti plecat în concediu şi te întorci abia peste o săptămână.

Pelângă publicul general, campania „UnPlus de Siguranţă are căpublic-tinta asociaţiile de proprietari promovând în mod deosebit soluţiilecolective de securitate, adică acele soluţii care asigură un plus de siguranţătuturor locatarilor unui imobil: sisteme de acces în scara blocului,interfoane, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, monitorizare sauintervenţie în caz de nevoie.

Poliţiştiipun accent pe aceste măsuri întrucât acestea sunt şi mai uşor de implementatdin punct de vedere al costurilor pentru fiecare proprietar, ştiut fiind faptulcă pentru achiziţia şi implementarea unor astfel de soluţii participă, deregulă, toţi locatarii.

Mesajpentru 120.000 de familii

Campania„Un Plus de Siguranţă” aduce două noutăţi în ceea ce priveşte conceptulunei campanii de prevenire a poliţiei. Prima – oferirea unui mesaj preventivcomplet, care cuprinde atât recomandări ale poliţiştilor de prevenire, cât şisoluţii practice oferite de specialiştii în tehnica de securitate. A doua –organizarea unui concurs destinat asociaţiilor de proprietari, care pot câştigao soluţie de securitate pentru imobilul câştigător, soluţie asigurată deAsociaţia Română pentru Tehnica de Securitate – partenerul campaniei.

Campania„Un Plus de Siguranţă” se va desfăşura la nivel naţional, în mediulurban, fiind concentrată pe zonele cu cel mai ridicat risc al produceriifurturilor din locuinţă. Aceste zone vor fi stabilite de către fiecare inspectoratjudeţean de poliţie, iar acolo va ajunge mesajul campaniei şi materialele deinformare preventivă. Tot în acele zone vor avea loc întâlniri cureprezentanţii asociaţiilor de proprietari, acestora urmând a le fi prezentaterecomandările poliţiştilor de prevenire, dar şi soluţiile pe care le pot adoptapentru imobilul în care locuiesc. „Intenţionăm să ajungem în mod direct cumesajul campaniei la aproape 12.000 de blocuri şi astfel la peste 120.000 defamilii. Pe lângă zonele unde mesajul campaniei va ajunge în mod direct, vomîncerca ca prin intermediul mass-media să ne adresăm şi publicului larg, având pregătit un spot tvintitulat: «Nu le face viaţa uşoară infractorilor! Dă unplus de siguranţa casei tale!»”, a declarat comisarul de poliţie Marius Tache.

Ceamai acută problema semnalată de poliţiştii de prevenire este că, în ciuda dotăriimajorităţii blocurilor din marile oraşe cu interfoane,acestea nu sunt folosite aşa cum trebuie şi oricine poate depăşi cu uşurinţăaceasta barieră de protecţie.

Disciplinaîn trafic

StrategiaNaţională de Siguranţă Rutieră se lansează, astăzi, la Bucureşti

StrategiaNaţională de Siguranţă Rutieră va fi lansată, joi, la Bucureşti, în cadrulprimului simpozion internaţional privind educaţia rutieră din România, încadrul dezbaterilor, din cadrul reuniunii ce are loc în 21 şi 22 octombrie,urmând a fi discutate şi rezultatele unui sondaj pe teme rutiere.

Reuniuneainternaţională are loc la Ramada Bucharest Parc, având ca temă "Începe acum,a şasea parte altfel", a precizat, pentru Mediafax, generalul VirgilVochină, preşedinte al Asociaţie Victimelor Accidentelor Rutiere, organizaţiece participă la simpozion. Potrivit organizatorilor, disciplina în trafic lasăde dorit, conducătorii auto grăbiţi "flash-uiesc" sau claxonează, încondiţiile în care statisticile arată că şoferii îşi petrec "a şaseaparte" din timp în maşină, iar această atitudine ar trebui schimbată. Simpozionulîncepe joi, la ora 9.00, la Ramada Parc din Bucureşti, unde sunt aşteptaţioficiali de la Ministerele Transporturilor, Sănătăţii, Educaţiei, RAR, ARR,AVAC România, PRI, precum şi din Portugalia, Spania, Italia, Tunisia etc. Încadrul reuniunii, va fi anunţată Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră, darşi deschiderea Direcţiei de Siguranţă a Transporturilor - o cerinţă europeană.

Evenimentulare loc la două săptămâni de la lansarea, la Paris, a anuarului securităţiirutiere în România, de către experţii Renault, în colaborare cu Poliţia Capitalei,în prezenţa purtătorului de cuvânt al acesteia, Christian Ciocan, a şefuluiServiciului Control din Direcţia Rutieră, Carol Vârnă, şi a unei delegaţii dinMaroc. Christian Ciocan declara atunci că experţii Renault s-au oferit sălanseze acest anuar, la care Poliţia Capitalei a colaborat prin furnizarea dedate. Anuarul cuprinde cauzele, estimările şi soluţiile pentru a garantasiguranţa pe şoselele din ţară, inclusiv în Capitală. Christian Ciocan şidelegaţiile din România şi Maroc au vizitat tehnocentrul Renault şi cartierulgeneral al companiei de automobile. Din delegaţia României au mai făcut parteCristian Nevzoreanu, director de afaceri publice la Renault România, şi CătălinNiţescu, şeful departamentului Siguranţă Rutieră Renault România.

Orede educație juridică, în programa școlară

PoliţiaCapitalei propune Ministerului Educaţiei ca, începând de anul viitor, săintroducă în programă ore de educaţie juridică pentru elevii claselor a VII-a,la care aceştia să înveţe din Codul Penal şi din cel de Procedură Penală.Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat, ieri,că poliţia a vizitat deja, în scopul educării copiilor, mai multe şcoli dinBucureşti. Propunerea vizează elevii din clasa a VII-a, iar cursul s-ar numi"educaţie juridică". Ciocan a precizat că elevii ar învăţa"Codul Penal şi de Procedură Penală pe înţelesul tuturor".Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au discutat deja cu primarul general SorinOprescu, privind editarea manualelor necesare. A.M.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-21

Mai multe imagini:
Un plus de siguranţă. Poliţia Română a lansat, ieri, o campanie naţională de prevenire a infracţiunilor
zoom
Un plus de siguranţă. Poliţia Română a lansat, ieri, o campanie naţională de prevenire a infracţiunilor
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray