2020-07-08 02:16

Un preot dintr-o comună braşoveană, acuzat de gestiune frauduloasă şi înşelăciune

 |  14:47
Un preot dintr-o comună braşoveană, acuzat de gestiune frauduloasă şi înşelăciune

MembriiConsiliului Parohial din comuna braşoveană Hărman au depus la Parchetul de pelângă Judecătoria Braşov o plângere penală împotriva preotului comunei, ViorelDumbravă, acuzându-l de gestiune frauduloasă şi înşelăciune, dar şi că a vândutfără aprobarea Consiliului Parohial 12 loturi de teren.

Întoamna anului 2008,în şedinţa Consiliului Parohial s-a decis vânzarea a17 loturi de teren, cu banii încasaţi urmând să se finanţeze construirea uneinoi biserici în comună şi să se repare acoperişul vechii biserici. În aceeaşişedinţă, s-a stabilit şi componenţa comisiei de licitaţie care ar fi trebuit săse ocupe de toate amănuntele vânzării, transmite corespondentul NewsIn.

Dupăaproape un an, în trimestrul III 2009, şedinţa Consiliului Parohial a constatatcă, în loc să aibă venituri, parohia înregistrează datorii de circa 10.000 deeuro. Din acel moment, au început verificările legate de afacerea terenurilor.În trei şedinţe consecutive ale Consiliului Parohial, membrii acestuia au aflatcă preotul Viorel Dumbravă vânduse deja 12 loturi din cele 17 scoase lavânzare, fără ca membrii Consiliului Parohial să fie informaţi şi fără a seorganiza o licitaţie publică. Ulterior, s-a aflat că fusese organizată olicitaţie, dar care nu a fost publică, la şedinţele comisiei de licitaţienefiind invitaţi toţi membrii acesteia.

Dincontractele de vânzare cumpărare reiese faptul că terenurile au fost vândute cu61,6 euro/mp, la un curs valutar de 3,809 lei/euro.

"Totdin contractele de vânzare-cumpărare reiese faptul căpatru loturi, şianume două loturi de 705 mp şi două loturi de 696 mp, au fost vândute numituluiDonţu Mihai pentru suma totală de 172.603,2 euro, din care s-a achitat doar unavans de 48.000 de euro până în luna octombrie 2009, iar şase loturi a câte 800mp au fost vândute numitului Creţu Rareş, pentru suma totală de 295.680 de euro,din care s-a achitat doar un avans de 10.000 de euro“, se precizează în textulplângerii penale.

Înultima parte a anului trecut, preotul paroh Viorel Dumbravă s-a angajat în faţamembrilor Consiliului Parohial că, până la data de 15 ianuarie 2010, va încasadiferenţa de bani de la Donţu Mihai (124.603,2 euro) şi că, până la 30 aprilie2010, va încasa şi diferenţa de 285.680 de euro de la cel de-al doileacumpărător, Creţu Rareş. În data de 15 ianuarie, preotul a prezentatConsiliului Parohial un act adiţional încheiat cu Donţu Mihai, prin carecumpărătorul se obliga să plătească câte 10.000 de euro în fiecare lună,document acceptat de membrii Consiliului Parohial, cumpărătorul virând lunarbanii conform înţelegerii. În schimb, în luna ianuarie s-a aflat că Rareş Creţua cumpărat nu şase, ci opt loturi de teren, iar apoi, anul trecut, a revândutşase dintre loturi, terenuri pe care acum se ridică vile. Îngrijoraţi deevoluţia situaţiei, membrii Consiliului Parohial au sesizat, tot în ianuarie,Protopopiatul Săcele, pe protopopul Dănuţ Gheorghe Benga, acesta dând asigurărică îl va obliga pe preotul paroh să recupereze banii de la Creţu Rareş.

Dacăunul dintre cumpărători a început să-şi achite datoria faţă de Parohie, celde-al doilea cumpărător nu mai este de găsit. Se pare că Rareş Creţu estedispărut de circa un an de la domiciliul său din comuna Bod şi căa lăsatîn urmă datorii imense, după ce firma lui de construcţii a cumpărat materialede construcţii de la diferite firme şi nu a achitat marfa.

Laînceputul lunii iunie, Consiliul Parohial a mai aflat că, deşi primulcumpărător, Mihai Donţu, a respectat angajamentul de a plăti câte 10.000 deeuro lunar, preotul Viorel Dumbravă nu mai avea decât 10.000 din cei 30.000 deeuro încasaţi. Părintele nu a putut explica cheltuirea sumei de 20.000 deeuro,unii săteni din comună afirmând căpreotul ar fifolositbanii pentru a achita împrumuturile care ar fi fost făcute de fiul său ladiferiţi cămătari din Braşov.

PreotulViorel Dumbravă nu a putut fi contactat de corespondentul NewsIn pentru arăspunde acuzaţiilor care i se aduc. Soţia domniei sale spune că părintele esteinternat în spital, urmând să fie supus uneiintervenţii chirurgicale.Doamna Dumbravă a mai spus că soţul ei doreşte să aştepte rezultatul ancheteipe care o comisie de la Arhiepiscopia Sibiului a declanşat-o la Hărman, dupăcare va adopta o poziţie faţă de acuzaţiile care i se aduc. Nici ProtopopulDănuţ Gheorghe Benga, de la Protopopiatul Săcele, superiorul preotuluiDumbravă, nu a dorit să comenteze. „Nu comentez nimic până când nu se terminăcercetarea Arhiepiscopiei. Am înaintat la Sibiu un raport cu situaţia existentăla Hărman şi ştiu că va veni o comisie de la Arhiepiscopie care va analizalucrurile, după care raportul acesteia se va discuta în Consiliul Eparhial“, aexplicat protopopul Dănuţ Gheorghe Benga.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz