2020-04-03 21:36

Un secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre şoferii care nu mai pot face recurs în procesele cu Poliţia Rutieră: “Ăsta este riscul de a trăi pe pământ”

 |  17:35
Un secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre şoferii care nu mai pot face recurs în procesele cu Poliţia Rutieră: “Ăsta este riscul de a trăi pe pământ”

Peste 25.000 de oameni ar putea deveni “victime colaterale” ale proiectului de lege privind unele măsuri pentruaccelerarea soluţionării proceselor, după ce secretarul de stat în MinisterulJustiţiei, Lidia Barac, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, căse urmăreşte desfiinţarea căilor de atac în cauzele care au ca obiect amenzilecontravenţionale. Astfel, cei cărora nu li s-a făcut dreptate de către prima şiunica instanţă care le-a judecat plângerea nu vor mai putea face recurs şi vortrebui să se obişnuiască cu ideea că „acesta e riscul de a trăi pe pământ”.

„O evaluare a volumului acestor cauze înactivitatea judecătorilor, la nivelul anului 2009, relevă faptul că numărulplângerilor contravenţionale se ridică la 174.032, dintre acestea ponderea ceamai mare vizând plângerile formulate împotriva proceselor-verbale de constatarea contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniulcirculaţiei pe drumurile publice”, a spus Lidia Barac. „Aceste plângerireprezintă 35 la sută din totalul cauzelor aflate pe rolul unei judecătorii. Împotrivahotărârilor se declara recurs, care se judeca pe rolul tribunalului, iarprocentul de admisibilitate era de 10-15 la sută”, a mai spus secretarul destat. Întrebată ce se întâmplă cu cele 10-15 procente dintre acei oameni carecâştigau la tribunal, în măsura în care, potrivit noilor norme legale, nu maipot ataca hotărârile defavorabile prin recurs, răspunsul Lidiei Barac a fost denatură a da de înţeles că aceştia sunt „victimele colaterale” ale acestuiproiect de eficientizare a judecării proceselor. „Acesta este riscul de a trăipe pământ”, a explicat Lidia Barac, spunând că în alte state europene astfel decauze nu au căi de atac şi că metoda ar putea funcţiona cu succes şi înRomânia.

Concret,prin proiect se propune eliminarea căii de atac a recursului împotrivahotărârii prin care judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului-verbalde constatare a contravenţiei şi deaplicare a sancţiunii. În consecinţă, explică secretarul de stat, plângerile înmaterie contravenţională, de competenţa judecătoriei, urmează a fi soluţionatede către această instanţă, în primă şi ultimă instanţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine