2020-02-19 19:20

Un subcomisar şi doi gardieni de la Penitenciarul Galaţi, reţinuţi în cazul morţii unui deţinut

 |  16:51
Un subcomisar şi doi gardieni de la Penitenciarul Galaţi, reţinuţi în cazul morţii unui deţinut

Doigardieni de la Penitenciarul Galaţi au fost reţinuţi pentru omor în cazuldeţinutului care a decedat la începutul lunii iunie, în urma loviturilor pecare le-a primit de la cei doi, un subcomisar de la unitate fiind, de asemenea,reţinut, pentru complicitate, informează Parchetul General.

Potrivitunui comunicat remis joi de Parchetul General, procurorii Parchetului de pelângă Tribunalul Galaţi au dispus reţinerea subcomisarului de la PenitenciarulGalaţi Cătălin Ghibea, pentru complicitate la omor calificat,precum şi agardienilor Bucur Codrean şi Nicu Chiriac, pentruomor calificat.

Dinprobele strânse de procurori până în prezent a rezultat că, în noaptea de 3spre 4 iunie, subcomisarul Ghibea era şef de tură în cadrul serviciului de pazăal Penitenciarului Galaţi. În această calitate, Ghibea le-a permis gardienilorCodrean şi Chiriac, angajaţi ai aceluiaşi penitenciar, să îl imobilizeze pedeţinutul Constantin Sandu. Potrivit probelor strânse de anchetatori, cei doigardieni l-au lovit de mai multe ori pe deţinut cu pumnii, picioarele şibastoanele în zona toracică, în zona feţei şi a picioarelor. Urmare aviolenţelor exercitate, victima Constantin Sandua decedat în cursul zileide 4 iunie, potrivit anchetatorilor.

Deasemenea, din probele administrate în cauză a rezultat căsubcomisarulGhibeanu a intervenit pentru a opri violenţele gardienilor, iar lapredarea serviciului în procesul-verbal de "predare-primire" nu amenţionat căar fi avut loc vreun eveniment în timpul executăriiserviciului de pază, susţin procurororii.

Cercetărileîn cauză sunt continuate pentru a se stabili toate împrejurările şi toatepersoanele implicate.

Ceitrei vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

AdministraţiaNaţională a Penitenciarelor (ANP) informa, într-un comunicat remis pe 8 iunie,că a demarat o anchetă internă în cazul Penitenciarului Galaţi, unde un deţinuta fost transportat la Spitalul de Urgenţă, unde i s-a constatat decesul, dupăce fusese imobilizat de angajaţii penitenciarului.

"ConducereaAdministraţiei Naţionale a Penitenciarelor a declanşat o anchetă internăimediat după anunţarea incidentului, o comisie din cadrul Direcţiei InspecţiePenitenciară deplasându-se la sediul Penitenciarului Galaţi, chiar în searazilei de 4 iunie 2010, pentru a stabili cu exactitate circumstanţele produceriievenimentului, precum şi gradul de vinovăţie a celor implicaţi", se aratăîn comunicatul ANP.

Dinprimele cercetări efectuate de echipa de control a rezultat că, "pe fondulunei stări de agitaţie psiho-motorie şi a refuzului de a primi orice tratamentmedical", s-a intervenit pentru imobilizarea deţinutului, deoarece s-aconsiderat că acesta reprezenta un pericol pentru ceilalţi deţinuţi din cameră.Ulterior, deţinutul a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din SpitalulJudeţean Galaţi, unde s-a constatat decesul.

Modulîn care s-a acţionat pentru imobilizarea persoanei, cât şi măsurile care s-auluat în acest caz de către personalul aflat în serviciu fac obiectul ancheteiinterne demarată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iarconcluziile acesteia vor fi făcute publice, cu respectarea reglementărilorlegale în vigoare.

Suspendaţide ANP

AdministraţiaNaţională a Penitenciarelor va dispune suspendarea din funcţie a subsomisaruluiCătălin Ghidea şi a gardienilor Bucur Codreanu şi Nicu Chiriac de la PenitenciarulGalaţi, reţinuţi joi de procurori în cazul morţii unui deţinut, informeză ANP.

Anchetainternă dispusă de către Administraţia Naţională aPenitenciarelor(ANP) pentru stabilirea circumstanţelorproducerii incidentului din 4 iunie, în care cei trei funcţionari custatut special reţinuţi de către procurori au fost direct implicaţi şi care s-asoldat cu decesul deţinutului Constantin Sandu, a constatat faptul că 16angajaţi (nouă ofiţeri şişapte agenţi) din cadrul Penitenciarului Galaţiau manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor deserviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportamentnecorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantăfaţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor.

Dinanchetainternă făcută de ANP a rezultat că printre cauzele care au dus lamoartea deţinutul au fost lipsa de implicare a factorilor de conducere dinPenitenciarul Galaţi în ceea ce priveşte instituirea şi menţinerea unui climatde siguranţă a persoanelor private de libertate, modul neprofesionist şicontrar procedurilor legale de folosire a forţei şi de aplicare a mijloacelorde imobilizare, dezinformarea sau neinformarea factorilor de decizie, precum şimanifestarea unei atitudini pasive a unora dintre angajaţii implicaţi înproducerea evenimentului.

Faţăde cele constatate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor adecissăsesizeze Parchetului de pe lângă Tribunalul GalaţişiInspectoratul Judeţean de Poliţie,precum şiComisia dedisciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor încazula optofiţeri cu funcţii de conducere şi Comisia de disciplinădin cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şişapte agenţi cufuncţii de execuţie.

Totodată,potrivit comunicatului ANP, a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturiicu privire la neimplicare în coordonarea şi controlul personalului dinsubordine a judecătorului Neculai Burlibaşa, directorul penitenciarului,"fapt care a dus la apariţia disfuncţionalităţilor majore în modul derealizare a activităţilor specifice unei unităţi penitenciar". "Cutoate acestea,Consiliul Superior al Magistraturii nu a dispus, până laaceastă dată,încetarea detaşării în funcţia de director alPenitenciarului Galaţi pentru judecătorul Neculai Burlibaşa", susţinreprezentanţii ANP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine