2019-10-14 23:38

Ungaria, condusă de conservatorul Viktor Orban, preia preşedinţia semestrială a UE

 |  17:05
Ungaria, condusă de conservatorul Viktor Orban, preia preşedinţia semestrială a UE

Ungaria, condusă decontroversatul premier conservator Viktor Orban, preia preşedinţia semestrialăa UE, principala provocare fiind criza din zona euro, din care Ungaria nu faceparte, comentează AFP.

Preşedinţiaungară a UE, sub sloganul "o Europă puternică", va fi marcată delansarea unor negocieri delicate pe teme bugetului multianual al UE şi pe temaintegrării romilor.

Preluarea preşedinţieiUE intervine într-un moment delicat, după ce OSCE, Germaniaşi Luxemburg au exprimat preocupare în legătură cu noua lege a presei adoptatărecent de Budapesta.

"Noi, ungurii,suntem foarte buni în gestionarea crizelor", dădea asigurări de curândpremierul Viktor Orban, cu ocazia vizitei la Budapesta a preşedintelui UE,Herman Van Rompuy.

Preşedinţia ungarăriscă să fie supusă unui test în ianuarie, în contextul în care Spania şiPortugalia vor reveni pe pieţele financiare pentru a găsi modalităţi definanţare a datoriilor. Dacă intervenţia UE va fi inevitabilă, cum s-aîntâmplat în cazurile Greciei şi Irlandei, preşedinţia ungară va fi ajutată deEurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro, "autoritateacompetentă pentru astfel de decizii", conform unui diplomat ungar.

Preşedinţia ungară vafi marcată şi de lansarea negocierilor delicate pe tema bugetului multianual alUE. Marea Britanie va încerca să ajungă la un acord cu Franţa şi Germania pentru îngheţarea bugetului până în 2020. Ţărileest-europene se tem că această măsură ar putea conduce la reducerea fondurilordestinate regiunilor defavorizate.

O altă sursă depolemici o reprezintă extinderea Spaţiului Schengen. România şi Bulgaria, susţinute de Ungaria, speră să aderela Schengen în martie 2011, dar Franţa şi Germaniapar să blocheze aderarea, considerând că este prematură.

La Budapesta va avealoc în mai a doua reuniune a Parteneriatului Estic, care vizează consolidarearelaţiilor cu foste republici sovietice precum Ucraina, R.Moldova, Azerbaidjan,Armenia, Georgia şi Belarus. La acest capitol, Ungaria a anunţat că doreşte săînregistreze "progrese la nivel conceptual şi concret".

În timpul preşedinţieiUE, Budapesta doreşte să avanseze şi în legătură cu aderarea Croaţiei la UE.

Integrarea romilor lanivel european figurează printre priorităţile Ungariei. Subiectul este foartecontroversat la Bruxelles, după expulzările din Franţa, dar şi în Ungaria, dupăo serie de atacuri comise în ultimii ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-08-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray