2019-08-18 16:46

Ungurii ne-au scos cianura pe nas, noi le înghiţim arsenicul fără replică

 |  19:19

Catastrofa tehnologicădin Ungaria va afecta, începând de joi, şi ţara noastră

Autorităţile sârbe au informat că unda deviitură toxică se apropie de frontiera Serbiei şi va ajunge în zona Baziaş întrei zile. Specialiştii Apele Române, singurii care au dat informaţii publicepe această temă, au insistat asupra lipsei unui pericol pentru locuitorii din LuncaDunării. Ei au făcut chiar prognoze mai optimiste decât autorităţile ungaredespre concentraţia arsenicului şi a metalelor grele în apa fluviului. În ciudaavertizărilor lansate chiar de guvernul Ungariei, potrivit cărora s-ar putea săexiste o nouă deversare, de astă dată totală, a iazului de decantare.Specialiştii Apelor Române au făcut calculele plecând de la o cantitate dereziduuri toxice evaluată greşit. Dacă la primele estimări se vorbea despre700.000 de metri cubi de reziduuri toxice, se pare că deja au ajuns în Dunăre1,1 milioane de metri cubi, iar cantităţile s-ar putea tripla în cazul unei noideversări. În 4 octombrie, sute de miide metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat aluzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 dekilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta aajuns în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu.

Reacţiaautorităţilor româneşti în cazul accidentului de la Kolontar este greu deînţeles, odată ce există experienţa intervenţiei guvernului ungar dupăaccidentul de la Baia Mare, din 2000. Ca un paradox, premier al Ungariei era şiatunci Viktor Orban, nevoit să gestionează catastrofa din prezent. Premierul,ministrul de externe, cel al mediului şi parlamentarii unguri au declanşat ocampanie de manipulare a opiniei publice şi de discreditare a României. Ei auîncercat să victimizeze Ungaria, pentru a obţine despăgubiri de la statul românşi ajutoare din occident. Succesul acestei campanii a pus în discuţie chiaraderarea româniei la UE. Doamna profesor Cristina Coman, de la UniversitateaBucureşti, specialist în analiza comunicării de criză, compară modelul românescşi cel ungar de intervenţie.

Ce s-a întâmplat la BaiaMare?

Înnoaptea de 30 spre 31 ianuarie 2000, s-a produs o breşă în digul unui iaz dedecantare aparţinând firmei româno-australiene SC Aurul SA. Aproximativ 100.000de metri cubi de soluţie de cianură s-au scurs în râul Lăpuş şi apoi în Someş,Tisa şi Dunăre. Breşa a fost astupată în noaptea de 1-2 februarie. Pe 2februarie, Ministerul Mediului anunţă că activitatea firmei a fost oprită pânăcând va fi făcută expertiza iazului de decantare. Ministerul anunţă că esteinterzisă folosirea apelor Someşului şi este posibil ca Ungaria să cearădespăgubiri.

Chia asta a făcutUngaria!

Lucrurilese vor precipita printr-o serie de acţiuni care vor schimba imaginea publică aacestui eveniment, catalogat de APM Baia Mare ca unul “tehnic grav” şinicidecum ca o catastrofă. În 8 februarie, Gabor Horvarth, purtătorul de cuvântal Ministerului ungar al Afacerilor Externe, declară că ministerul va facetoate demersurile diplomatice ca să fie obţinute compensaţii pentru dauneleproduse. În aceeaşi zi, Gabor Bagi, adjunct al secretarului de stat al MAEungar declara: “Poluarea cu cianuri provenind din România a cauzat o catastrofăecologică extrem de serioasă în partea ungară a râului Tisa”. A doua zi,premierul ungar Viktor Orban a criticat România pentru că permite folosireaunor tehnologii poluante şi a spus că Ungaria ar trebui să-şi revadă acordurilebilaterale cu ţările vecine privind mediul şi să negocieze compensaţii încazuri similare.

Ce spuneau specialiştiidin ţara vecină?

Uneleoficialităţi, cum ar fi primarul oraşuluiSzolnok, au recunoscut că poluarea apelor Tisei a ajuns la 2 mg de cianuri lalitru, ceea ce permite instalaţiilor de filtrare să producă apă potabilăcorespunzător normelor de sănătate. Direcţia Ungară de Protecţie a Mediului aanunţat că rezervele de apă potabilă din Debrecen nu prezintă pericole depoluare. Gyorgy Imre Torok, inginerul-şef al Direcţiei ungare pentru cursulinferior al Tisei, declara în 12 februarie că apa râului nu mai este poluată cucianură, dar el nu a fost luat în seamă.

Cum au escaladatacuzaţiile?

Ministrulmediului de la Budapesta a declarat că este vorba de un dezastru ecologic şi căpe anumite porţiuni ale râului Tisa a dispărut microplanctonul. Pagubele suntde neînchipuit, va spune politicianul. Pe 10 februarie, ministrul de externeungar, Martonz Janos, declară că Ungaria urmăreşte să-i determine pe ceivinovaţi să plătească despăgubiri. Deşi, conform tratatelor şi legislaţieiinternaţionale, România avea doar sarcina de a anunţa partea maghiară, iardespăgubirile reveneau firmei, Ungaria acuză direct ţara noastră şi cerecompensaţii de la Guvernul român. Autorităţile române s-au mirat că, pe măsurăce se depărtează de sursă, concentraţia de cianuri creşte, în loc să scadă. Replicaa venit de la MAE ungar, prin Gabor Horvath, purtător de cuvânt, care a spus căun covor de peşti morţi pluteşte pe o distanţă de 5 km de-a lungul râului.

ViktorOrban ataca dur România

Au fost şi acţiunipolitice?

Desigur.Parlamentarii Fidesz-MPP, partid aflat la putere, au organizat o procesiune dedoliu pentru “Tisa moartă”, defilând cu lumânări etc. Ministrul ungar almediului declară că peştele mort de pe Someş însumează peste 100 de tone, iarpreşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Orosz Sandor, afirmă că pagubele înregistrate de Ungariase ridică la mai multe miliarde de forinţi. Zoltan Illes, preşedintele comisieiparlamentare pentru mediu, a declarat pentru France Presse că vor fi necesarizeci de ani pentru refacerea echilibrului ecologic pe Tisa: “Este un râucomplet sterilizat; specii întregi au fost distruse şi nu vor reapăreaniciodată”.

Cum a reacţionatpremierul de atunci şi de acum al Ungariei?

ViktorOrban a declarat că ţara sa va porni procese pentru despăgubiri împotrivafirmei româno-australiene, a proprietarilor australieni şi din partea statuluiromân. El a reluat tema “pustiirii vieţii de peTisa” şi a încercat să-i discrediteze pe români. “Suntem într-adevăr diferiţi. Suntcazuri în care nouă ni se pare exagerat modul de gândire al românilor, ceea celor li se pare natural. Dar nu poate fi o problemă pusă sub semnul întrebăriicea care a dus la pustiirea vieţii dintr-un fluviu şi care face ca Tisa săpoarte tone de peşti morţi”, a spus Orban.

Cum a influenţat aceastăcampanie opinia publică internaţională?

Euronewscalifica evenimentul drept “un dezastru fără precedent”, CNN a vorbit despre cel mai mare scandal de poluare după celde la Cernobîl şi despre “falimentul turistic al Tisei”, RAI-1 aanunţat că Dunărea este ameninţată de o catastrofă. Pe 11 februarie, Margot Wallstrom,comisarul cu problemele mediului al Comisiei Europene, a declarat că este unincident foarte grav, care va îngreuna sarcina negociatorilor români înprocesul de integrare a României în UE.

“Dovezile? Latelevizor!”

Care au fost dovezile?

Presaoccidentală a preluat imaginile difuzate de mass-media din Ungaria, fără verificare.De pildă, s-au difuzat imagini cu peşti de crescătorie, care au fost prezentaţidrept peşti din Tisa. În plus, conform imaginilor oferite de televiziuneaungară, peştii “otrăviţi” erau încă în mişcare în momentul filmării. Dacă ar fifost intoxicaţi cu cianuri, ei trebuiau să fie morţi, la suprafaţa apei. CândPal Pepo, ministrul ungar al mediului, a fost întrebat ulterior cum vor puteaverifica specialişti neutri cauza morţii celor 50 de tone de peşte din Tisa,după ce au fost incinerate, a declarat: “Au fost filmaţi, doar i-aţi văzut lateleviziune, sunt dovezi”.

Ce puteau faceautorităţile române, astăzi?

Săne uităm la ceea ce au făcut ungurii: ei au reuşit să se victimizeze, săcapteze simpatia opiniei publice occidentale şi să poată astfel pretindedespăgubiri substanţiale. Intervenţia s-a făcut de la cel mai înalt nivel şi afost coordonată, inclusiv prin folosirea mass-media şi colaborarea cu diferite ONG-uri.La noi, surprinde lipsa totală de interes a societăţii civile, a sutelor deorganizaţii nonguvernamentale care pretind că apără mediul. Cât despreautorităţi, nici un demnitar de rang înalt nu a intervenit, lăsând comunicareaunor funcţionari de la Apele Române. Preocuparea principală a celor care augenerat mesaje publice a fost de genul “staţi liniştiţi, nu e nici un pericol”.Or, unda de viitură toxică nici nu a ajuns în România, nici nu se ştie cât vafi de mare poluarea, dar autorităţile se grăbesc să cauţioneze statul ungar şisă declare că nu e nici o problemă. Cum să mai creadă locuitorii din satele depe malul Dunării dacă vor fi lansate, ulterior, alte mesaje, în funcţie deevoluţia evenimentelor? Nimeni n-a vorbit de pagubele pe termen lung, legate deafectarea sănătăţii faunei şi a oamenilor. Sau de afectarea turismului. Nu s-auluat măsuri în ceea ce priveşte controlul importurilor de peşte din Ungaria.

În concluzie?

Iatăce diferenţă între reacţia din 2000 a ungurilor şi atitudinea defensivă aautorităţilor româneşti. La Budapesta s-a văzut rapiditate de reacţie. Ne-au arătatcum se poate interveni pentru interesul naţional. La Bucureşti se fac încăpresupuneri, se elaborează prognoze, dar nimeni nu mişcă un deget. Ministerulde Externe tace, deşi putea să ceară expertize internaţionale sau verificarea,în laboratoare independente, a probelor luate din apa râurilor poluate.Premierul nu are nimic de comentat, iar despre ministrul UDMR de la Mediu...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-28Parerea ta...

SOVAMIZA
11 Oct 2010

Politica Romaniei este dictata de interesele personale ale unui grup care ramane imun la evenimentele care privesc interesele propriilor cetateni. Lipsa de reactie a politicieniilor nostri (putere si opozitie) arata indiferenta lor la problemelor celor care i-au votat. Dar sa nu uitam ca roata se intoarce si vor "pati" exact ceea ce au patit PNT si PNL-ul dupa anul 1946 (pentru lipsa de reactie si refuzul de a prelua puterea in 1941). Istoria nu i-a iertat si nu o sa-i ierte pe PSD si PNL.
SILE
11 Oct 2010

Dragilor chiar sunteti penibili.Parca v-ar plati cineva sa incaerati autoritatile din cele doua tari intre ele.Sper sa aiba a atita minte sa nu se incaiere. Am citit undeva ca reziduurile ar contine 50 t de arsenic. E o afirmatie cel putin tembela , cit timp nu avem un buletin serios de analiza a namolului cu pricina. Daca nu ies din acest model de promovare a minciunii cu scop propagandistic, jurnalistii isi vor pierde complet credibilitatea. Nu ne-a scos nimeni cianura pe nas nici noi nu am
SILE
11 Oct 2010

inghitit arsenic. O zi buna!
RARES
11 Oct 2010

Ai dreptate Sile! Unii sant platiti ca sa provoce "incaierari" iar altii sant platiti ca sa minimalizeze efectele unui dezastru ecologic. Singura diferenta este "tabara" in care se afla. Acum problema grava este ca autoritatile noastre nu au fost infomate concret si corect de catre partea maghiara despre acest eveniment iar in articol este o paralela a reactiilor celor doua parti cu privire la evenimente asemanatore. Faptul ca am citit ce ai postat ma face sa dorm linistit pt. ca "exista" cineva care "vegheaza" pentru no! Dar daca sant unii care doresc sa "inghita" ARSENIC? O seara excelenta!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray