2020-05-25 14:29

UPDATE. ICCJ a respins cererea DNA. Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate: Categoric nu mai candidez la primărie

 |  07:04
UPDATE. ICCJ a respins cererea DNA. Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate: Categoric nu mai candidez la primărie

UPDATE, ora 7.08 ICCJ a respins cererea DNA de arestare preventivă a primarului din Constanța, Radu Mazăre, urmând ca acesta să fie cercetat de procurori în stare de libertate. Edilul este cercetat într-un dosar în care este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu. Edilul a declarat că nu va mai candida „categoric” la primărie.

Instanţa a luat aceeaşi decizie şi în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, însă acesta este arestat preventiv într-un alt dosar.

Decizia ICCJ nu este definitivă.

....................

Radu Mazăre le-a declarat, marţi seară, jurnaliştilor, la plecarea de la sediul ICCJ, că nu va mai candida, categoric, la primărie.

Fiind întrebat despre condiţiile din arest, primarul Radu Mazăre a spus că a împărţit celula iniţial cu alte patru persoane, după care, în cursul nopţii, au mai fost aduşi trei deţinuţi, şi că a întâlnit "oameni destul de chinuiţi" în Arestul Poliţiei Capitalei.

Edilul a mai spus că nu s-a întâlnit cu Horia Georgescu, dar chiar dacă s-ar fi întâmplat, nu i-ar fi reproşat acestuia ceva.

Fiind întrebat dacă nu va mai candida la Primăria Constanţei, Radu Mazăre a răspuns: "Aia categoric".

Primarul Constanţei a plecat de la sediul ICCJ, instanţa rămânând în pronunţare privind propunerea procurorilor DNA de arestare a sa.

Radu Mazăre le-a spus jurinaliştilor că merge să mănânce şi că nu ştie care va fi soluţia instanţei.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni), potrivit unui comunicat.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Radu Mazăre, pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni), potrivit unui comunicat.

Procurorii DNA au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky.

De asemenea, primarul Radu Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Procurorii susţin că, şi în acest caz, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Radu Mazăre, referitoare la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanţi, şi tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Primarul Radu Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Radu Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-18Parerea ta...

CROCODIL
18 Mar 2015

Pac , pac , cu legea , am fentat-o . pac , pac . Ma duc la Brazilience sa ma faca bine . Bani sint in paradisuri fiscale . Cite vapoare de bani am furat din tara ? pac . pac .
CROCODILUL FLAMAND
18 Mar 2015

mazare e doar varful unui aisberg...in spatele lui e o mare caracatita..care l-a pus de acoperire.....evident ca-l apara...si acum o sa-si caute alt mascarici ca sa prosteasca alegatorii
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine