2020-07-03 17:46

UPDATE Adrian Păunescu a murit .Trupul neînsufleţit va fi depus la sediul Uniunii Scriitorilor VEZI FILM

 |  08:37
UPDATE Adrian Păunescu a murit .Trupul neînsufleţit va fi depus la sediul Uniunii Scriitorilor VEZI FILM

Trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu va fidepus cel mai probabil la sediul Uniunii Scriitorilor din România, situat peCalea Victoriei din Bucureşti, în jurul orei 16.00, au declarat pentru MEDIAFAXreprezentanţi ai instituţiei.

Totodată, Uniunea Scriitorilor face diligenţele pentruca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Belludin Capitală.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, familia poetului nu a putut ficontactată.

Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Asociaţia Scriitorilor Bucureştiau declarat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Adrian Păunescu a fost "o figură de mare popularitate a ultimelordecenii", iar prin dispariţia sa "literatura română pierde un poetnotabil şi un talentat gazetar".

"Astăzi, 5 noiembrie, la ora 7.15 inimamaestrului a încetat să bată. După nenumărate tentative de resuscitare atrebuit să ne declarăm învinşi şi maestrul a plecat dintre noi", a anunţatprof. dr. Şerban Brădiştean.

Poetul AdrianPăunescu a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat dindata de 26 octombrie cu probleme grave cardiace, renale şi hepatice.

Potrivitunei declaraţii de ieri a doctorului Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii dechirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, starea poetului era"extrem de gravă", "mai având nişte stopuri", situaţiadepăşind resursele terapeutice ale unităţii.

Medicii au intrat în alertă încă din noapteade marţi spre miercuri, când au constatat oprirea bătăilor inimii. Pacientul afost ventilat mecanic pentru susţinerea funcţiei respiratorii.

Adrian Păunescu, ultima poezie, scrisăla 31 octombrie 2010, pe patul Spitalului de Urgenţă

De la un cardiac, cordial

"De-aicea, de pe patulde spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,

Consider că e-un gestprofund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.

Mă monitorizează pazniciminimi / Din maxima profesorului grijă,

În jurul obositei meleinimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.

Aud o ambulanţă revenind /Cu cine ştie ce bolnav aicea,

Alarma mi se pare un colind/ Cu care se tratează cicatricea.

Purtaţi-vă de grijă, fraţiimei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,

De nu doriţi să vină aniigrei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.

Eu vă salut de-a dreptulcordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,

Recunoscând că patul despital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.

Vă văd pe toţi mai buni şimai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,

Dă-mi, Doamne, viaţă, încănişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!".

***

Adrian Paunescu, nascut injudetul Balti, Basarabia, astazi Republica Moldova este un poet, publicist siom politic roman. Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator alCenaclului Flacara. Este unul din cei mai prolifici poeti romani contemporani.A debutat ca poet in 1960. Din 1973 conduce revista Flacara. Devenit incomod,este destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadeiiscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din luna iunie a acelui an,insa Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii.Dupa caderea comunismului nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revisteiFlacara, astfel ca, in toamna anului 1990 fondeaza revista Totusi iubirea. Incalitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioadain 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1.

Activitatea politicaIntre anii 1970-1980, Paunescua devenit o figura importanta in mass-media romaneasca. Cenaclul Flacara, pecare l-a infiintat, si revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atractiede nediscutat asupra tineretului si a vietii publice din Romania datoritacombinatiei de idei de stanga de inspiratie occidentala si de nationalism.Multi artisti pe care autoritatile comuniste ii puteau considera"subversivi" au fost lansati sau promovati de Paunescu prin CenaclulFlacara.Relatia lui Paunescu cu regimul Ceausescu este in general considerata caambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe.Aceasta explica si varietatea pozitiilor pro si contra Paunescu de dupa 1989.Din 1992 pana in 1998 a fost membru in Partidul Socialist al Muncii, partidabsorbit ulterior de PSD.Actualmente este senator de Hunedoara din partea PSD.1966-1968 - secretar al organizatiei U.T.C. de la Uniunea Scriitorilor dinRomania; August 1968 - devine membru al Partidului Comunist Roman. Este sanctionat cuvot de blam cu avertisment, in toamna anului 1985; 1992-1998 - membru al Partidului Socialist al Muncii, caruia ii devinevicepresedinte in 1993 si primvicepresedinte si purtator de cuvant in 1994. Infebruarie 1996 este desemnat candidat al PSM la alegerile prezidentiale din 1996.Pierde alegerile prezidentiale. 1992-1996 - senator de Dolj; presedinte al Comisiei senatoriale de cultura, arta si mass-media si alGrupului Parlamentar „Partida Nationala“; membru al delegatiei parlamentare romane la Consiliul Europei de la Strasbourg.Observator european la alegerile din Republica Moldova (1994) si RepublicaCroatia (1995). In 1994, este ales vicepresedinte al Grupului Politic Stanga Europeana UnitaMembru al Partidului Democratiei Sociale din Romania (devenit, din 16 iunie2001, Partidul Social Democrat) 2000-2004 - Membru al Senatului, din partea Circumscriptiei electorale Dolj Presedinte al Comisiei Senatului pentru Cultura, Culte, Arta si Mijloace deInformare in Masa Membru al Comisiei Interparlamentare Bucuresti - Chisinau Presedinte al Grupulului Parlamentar de prietenie Romania - China Membru al Grupului Parlamentar de prietenie Romania - Turcia Membru al Grupului de prietenie Romania - Portugalia.

Cenaclul "Flacara"17 septembrie 1973 -infiinteaza Cenaclul „Flacara“, adevarat fenomen de masa, cu care sustine, panala interzicerea sa, in 16 iunie 1985, 1.615 manifestari de muzica, poezie sidialog, in fata a mai mult de 6 milioane de spectatori Pe scena Cenaclului „Flacara“, se lanseaza spre marele public, cele maifaimoase figuri ale muzicii tinere romanesti, poeti si alti creatori In 1982, apare triplul album de discuri L.P., „Cenaclul Flacara in concert“,iar in 1983, este realizata, fara a putea fi cuprinse decat putine filmari,pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacara - Te salut, generatie in blugi“,interzisa imediat de autoritati In urma unor incidente inregistrate la un concert al Cenaclului Flacara laPloiesti activitatea cenaclului este interzisa pana in 1990. Incidentele s-audatorat pe de-o parte conditiilor meteo (furtuna) care au facut sa fie opritcurentul electric pe Stadionul Petrolul iar pe de alta parte faptului ca uniiparticipanti au profitat de aceasta ocazie si au creat o busculada, soldata, separe cu victime. La acel moment incidentul a fost trecut sub tacere de catreautoritatile comuniste. 7 mai 1990 - infiinteaza Cenaclul „Totusi iubirea“, pe Stadionul din DrobetaTurnu-Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Visan si al fotbalistului IlieBalaci. In cei peste zece ani de activitate, noul cenaclu sustine concerte demare succes, in tara si dincolo de actualele granite, in special la Chisinau. Oparte din activitatea de exceptie a Cenaclului „Totusi iubirea“ (690 demanifestari, pana la 25 mai 2000) se regaseste in seria de casete audio sivideo editate de Fundatia Iubirea, intre 1995 si 1999.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz