2020-07-02 09:45

UPDATE. Chelu: ''Fătuloiu a insistat şi m-a hărţuit să-i dau banii''. Tribunalul Bucureşti face publice motivele arestării oamenilor de afaceri care au încercat să-l mituiască pe secretarul de stat din MAI

 |  17:03
UPDATE. Chelu: ''Fătuloiu a insistat şi m-a hărţuit să-i dau banii''. Tribunalul Bucureşti face publice motivele arestării oamenilor de afaceri care au încercat să-l mituiască pe secretarul de stat din MAI

Catalin Chelu si cei trei complici ai sai, Nitache StefanBadea, Cristian Antonel Bunu si Gabriel Constantinescu, arestati preventivpentru încercarea de mituire a chestorului Dan Valentin Fatuloiu, s-au folositde calitatea lor de oameni de afaceri si au dat dovada de îndrazneala îndiscutiile cu functionarul public de rang înalt, în încercarea de a-l mitui,arata Tribunalul Bucuresti în motivarea deciziei de arestare preventiva a celorpatru. Cititi documentul integral pe site-ul www.puterea.ro.

“Faptul ca inculpatii sunt oameni de afaceri prosperiinvocat de aparatorii acestora nu poate diminua pericolul concret pentruordinea publica pe care îl reprezinta lasarea lor în libertate, ci, dimpotriva,constituie o circumstanta agravanta având în vedere ca, tocmai folosindu-se desituatia materiala si sociala pe care o au, au tintit mituirea unui înaltfunctionar public”, arata magistratii Tribunalului Bucuresti în motivareadeciziei de sâmbata prin care au emis mandate de arestare preventiva pe numelecelor patru. “De asemenea, sunt îndeplinite cumulativ conditiile prevazute deart. 148 lit. f Cod procedura penala întrucât pentru infractiunile retinute însarcina inculpatilor legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani siexista probe ca lasarea inculpatilor în libertate prezinta pericol concretpentru ordinea publica având în vedere împrejurarile si modalitatea de comiterea presupuselor fapte, perioada îndelungata de timp în care s-a desfasuratactivitatea infractionala, masurile de precautie luate pentru a nu fi prinsi,implicarea mai multor persoane care au ajutat la îndeplinirea scopului propus,vizarea unui înalt functionar public cu rang de secretar de stat în MinisterulAdministratiei si Internelor, îndrazneala de care au dat dovada în discutiilepurtate cu acesta, precum si scopul urmarit, exonerarea de raspundere penala înanumite dosare aflate în curs de cercetare”, au retinut magistratii îndocumentul citat.

Mita la vârful MAI

Astfel, au retinut magistratii, în cauza exista indiciitemeinice, în acceptiunea data acestei notiuni de Codul penal, care sajustifice presupunerea rezonabila ca inculpatii Chelu Catalin Constantin, BadeaStefan Nitache, Bunu Antonel Cristi siConstantin Gabriel au savârsit faptele pentru care sunt cercetati. “În perioadaaugust – 12 noiembrie 2010, inculpatul Chelu Catalin Constantin, prinintermediul inculpatilor Badea Stefan Nitache, Bunu Antonel Cristi si Constantin Gabriel, a promis, atât direct,cât si prin medierea denuntatorului Fatuloiu Alexandru Nicolae, suma de unmilion de euro denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta, încalitate de chestor sef de politie si secretar de stat în MinisterulAdministratiei si Internelor, sa îsi îndeplineasca în mod necorespunzatorîndatoririle sale de serviciu ce decurg din punerea în aplicare a PlanuluiNational de Combatere a Evaziunii Fiscale (fundamentat pe cooperareainterinstitutionala dintre ministerul anterior mentionat, Ministerul Public,Agentia Nationala de Administrare Fiscala si alte institutii ale statului),astfel încât sa împiedice cercetarea în sistem integrat a cauzelor penale încare sunt cercetati inculpatii Chelu Catalin Constantin, Constantin Gabriel siBunu Antonel Cristi si sa le faciliteze acestora solutionarea favorabila arespectivelor dosare”, au retinut magistratii în motivarea deciziei de arestarepreventiva.

Au modificat promisiunea

“Pe fondul desfasurarii acestei activitati infractionale,inculpatul Chelu Catalin Constantin, cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o la12.11.2010 cu denuntatorul Fatuloiu Dan Valentin, a modificat promisiuneainitiala, avansata prin intermediul complicilor sai si a oferit aceluiasidenuntator, în scopul mai sus aratat, suma de 50.000 de euro, în numerar,precum si foloase în suma de aproximativ 270.000 de euro, reprezentând fie unteren de 3.000 mp, la valoarea de 80-100 euro/mp, fie un teren de 1.500 mp, laaceeasi valoare, dar pe care inculpatul sa construiasca o casa, a carei valoaresa fie de circa 120.000 de euro. Potrivit celor convenite cu ocazia întâlniriidin data anterior mentionata, inculpatul Chelu Catalin Constantin s-a obligatsa remita denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin transa de 50.000 de euro, înnumerar, initial, în ziua de 17.11.2010 sau 18.11.2010, iar, ulterior, s-astabilit ca aceasta prima parte din folosul oferit sa fie data denuntatorului,la 19.11.2010”, spun magistratii. “Cu ocazia întâlnirii care a avut loc la12.11.2010, inculpatul Chelu Catalin Constantin a oferit denuntatoruluiFatuloiu Dan Valentin suma de 300.000 de euro, în numerar, si suportareacheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 deeuro, în scopul ca denuntatorul, folosindu-se de influenta ce deriva dinfunctia de secretat de stat în Ministerul Administratiei si Internelor, saintervina pe lânga directorii din conducerea SC Hidroconstructia SA pentru a-idetermina sa întreprinda demersurile necesare pentru înregistrarea oficiala ainculpatului în evidentele Registrului Comertului în calitate de actionar alrespectivei societati comerciale”, arata magistratii Tribunalului Bucuresti.“La data de 19.11.2010, inculpatul Chelu Catalin Constantin a remisdenuntatorului prima transa reprezentând suma de 212.850 de lei în numerar(echivalentul a aproximativ 50.000 de euro), inculpatul Constantin Gabrielaflându-se împreuna cu inculpatul Badea Stefan Nitache, în ziua de 19.11.2010,în imediata apropiere a locului în care au fost remise denuntatorului FatuloiuDan Valentin foloasele, cu titlu de mita”, au mai aratat magistratii în documentulcitat.

Avocatul lui Catalin Constantin Chelu a sustinut în fatainstantei, care a judecat cererea procurorilor DNA de arestare a mituitorilorlui Dan Valentin Fatuloiu, ca omul de afaceri a acceptat sa-i dea secretaruluide stat foloasele respective pentru ca „acesta i-a solicitat insistent si l-ahartuit”. Totusi, judecatorul Adina Adriana Radu a respins argumenteleapararii, dupa cum se arata în motivarea deciziei de arestare, publicataintegral pe site-ul www.puterea.ro.

Catalin Chelu a fost prins cu mita-n sac. Transparent

Catalin Constantin Chelu a negat înmânarea banilor,precizând ca acea plasa continea doua agende, un calendar promotional si câtevapixuri, numai ca plasa era “usor transparenta”, astfel încât procurorii auputut distinge, în fotografiile realizate la flagrant, bancnotele legate. “Dincoroborarea procesului-verbal de redare a continutului înregistrariiaudio-video a dialogului purtat la data de 19.11.2010 între denuntatorul siinculpatul Chelu Catalin Constantin, a plansei fotografice cu principalelemomente fixate la data de 19.11.2010 cu ocazia întâlnirii dintre inculpatulChelu Catalin Constantin si Fatuloiu Dan Valentin în zona din fata sediuluiMinisterului Administratiei si Internelor si a procesului-verbal de constatarea infractiunii flagrante din data de 19.11.2010 rezulta ca inculpatul CheluCatalin Constantin a venit în biroul denuntatorului cu scopul de a da aceastatransa, exprimându-si temerea de a o remite în biroul acestuia, astfel cadenuntatorul a coborât în zona din fata sediului Ministerului Administratiei siInternelor unde se afla parcat autoturismul inculpatului Chelu CatalinConstantin, acesta i-a dat o plasa din plastic de culoare alba pe care o aveaîn autoturism, denuntatorul a luat-o în mâna si a intrat apoi în sediulMinisterului Administratiei si Internelor, unde, în biroul sau, în prezentamartorilor asistenti a fost desfacuta punga, constatându-se ca în interiorulacesteia se afla o suma de bani care a fost numarata, cuantumul fiind de 212.850de lei”, arata magistratii în motivarea deciziei de arestare. “Din fotografiacare îl arata pe denuntator deplasându-se spre sediul MinisteruluiAdministratiei si Internelor având plasa asupra sa se poate distinge ca îninteriorul acesteia se afla bancnote legate, plasa fiind usor transparenta”, amai aratat instanta. “Raportul de constatare tehnico-stiintifica dactiloscopicadin data de 20.11.2010 a concluzionat ca pe suprafata pungii din plastic aufost evidentiate trei urme papilare care nu contin suficiente elementedactiloscopice necesare identificarii persoanelor care le-au creat, însa acestaspect nu înlatura existenta indiciilor temeinice privind înmânarea banilorcare reiese din probele mai sus amintite. Concluziile raportului de constataretehnico-stiintifica dactiloscopica nu stabilesc faptul ca nu au existat urmepapilare ale inculpatului pe suprafata plasei, ci doar ca urmele papilareprelevate nu sunt apte a fi identificate”, apreciaza judecatorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

GHITA
23 Noi 2010

ori ce poti crede, dar ca in punga erau fix echivalentul a 50000euro,nu. pai, la o asemenea suma te mai uiti la maruntis? ori punea 215000, ori 210000 lei, niciodata cu maruntis.. auzi la ei, militieni perfecti:850lei......ne credeti chiar prosti?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz