2020-02-16 21:47

UPDATE. Diplomatul român acuzat de spionaj a părăsit Rusia. Scandal mediatic pentru acoperirea eşecurilor spionajului rus | VEZI VIDEO

 |  20:01
UPDATE. Diplomatul român acuzat de spionaj a părăsit Rusia. Scandal mediatic pentru acoperirea eşecurilor spionajului rus | VEZI VIDEO

UPDATE. 18.08.2010.Diplomatul român Gabriel Grecu, declarat persona non grata de Rusiapentru spionaj, a părăsit deja teritoriul rus, a declarat miercuri o sursădiplomatică, citată de agenţia Interfax, în pagina electronică.

"Potrivit informaţiilor noastre, el nu mai este în Moscova", adeclarat sursa.

Această informaţie nu a fost confirmată oficial de instituţiile dinRomânia sau Rusia.

17.08.2010.Mediatizarea excesivă de care s-a bucurat în Rusiacazul diplomatului român Gabriel Grecu ar putea fi o tentativă a serviciilorsecrete ruse de a-şi acoperi insuccesele din ultima perioadă. Din acelaşi motivagenţii FSB (fostul KGB) au încălcat Convenţia de la Viena, care prevede cădiplomaţii nu pot fi reţinuţi sau percheziţionaţi sau să le fie confiscatebunurile, acte condamnate de Ministerul Afacerilor Externe al României, într-unprotest trimis şefilor diplomaţiei ruseşti. Ca reacţie, MAE român a decis expulzarea unui diplomat rus cu grad echivalent.

Ruşii au făcut paradă cu “spionul român” la televizor

Reţinerea şi declararea ca persona non grata a diplomatuluiromân Gabriel Grecu de către autorităţile din Moscova a ieşit în evidenţăprintr-o componentă neobişnuită în asemenea cazuri: mediatizarea excesivă.

Practica internaţională în asemenea cazuri estemenţinerea discreţiei şi eventuala expulzare a diplomaţilor vinovaţi fără maretam-tam. În acest mod a procedat România în cazul dosarului de spionaj care îiare ca principali actori pe cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov şi pe subofiţerul românFloricel Achim. Ultimul a fost acuzat că, prin intermediul lui Zikolov, ar fifurnizat informaţii militare secrete ataşatului militar al Ambasadei Ucraineila Bucureşti. România l-a expulzat pe ataşatul militar ucrainean şi pe unsubordonat al acestuia, dar şi pe trei diplomaţi ruşi, care primeau şi eiinformaţiile de la Achim, pe filiera ucraineană. Acest lucru însă nu a fostfăcut public de autorităţile române şi a apărut în presă din cauza unorscurgeri de informaţii din mediul diplomatic.

Discreţie“à la russe”

Încazul Grecu, ruşii au procedat foarte diferit. Un oficial al FSB, serviciul deinformaţii al Federaţiei Ruse (fostul KGB), a anunţat public că diplomatulromân a fost declarat persona non grata şi că are 48 de ore să părăsească Rusiaşi a spus că acesta este angajat al Serviciului de Informaţii Externe. Aceleaşiinformaţii au fost repetate într-un comunicat al FSB, trimis agenţiilor depresă.

Maimult, televiziunea de ştiri rusă Rossia 24 (fosta Vesti) a primit de la FSB unvideoclip filmatîntr-un centru comercial situat în vestul Moscovei încare se vede cum un bărbat, posibilul complicele rus al lui Grecu, depune unpachet negru într-o căsuţă dintr-unspaţiu rezervatpentru bagaje.Câteva minute mai târziu, acelaşi compartiment este deschis de diplomatulromân, îmbrăcat în blugi şi cămaşă albă. Câteva minute mai târziu, acesta afost înconjuratde mai muţi agenţi în civil şi reţinut. Imediat aparimagini cu un microbuz de culoare albastră din care coboară mai întâi treiagenţi în civil, un cameraman, apoi alţi doi agenţi înarmaţi, care îl escorteazăpe Grecu, ţinut ferm de braţe, într-o clădire, probabil un sediul al FSB.

ComunicatulFSB afirmă că asupra lui Gabriel Grecu s-au găsit dispozitive specificeactivităţilor de spionaj. El ar fi încercat să obţină informaţii militare de laun cetăţean rus, al cărui nume nu a fost însă dezvăluit “în interesul de aproteja continuarea investigaţiilor”.

Publicitateadăunează grav spionajului

Comisiile depolitică externă ale Parlamentului au discutat ieri subiectul diplomatuluiromân acuzat de spionaj de autorităţile ruse. Membrii comisiilor au hotărât săsolicite Ministerului Afacerilor Externe să-i lămurească, în termen de osăptămână, dacă subiectul este real ei cerând şi o evaluare cu privire laaceastă situaţie, dar şi informaţii referitoare la modul în care statul românintenţionează să reacţioneze. Preşedintele Comisiei de politică externă aSenatului, Titus Corlăţean, a subliniat că, de asemenea, trebuie analizatăposibilitatea ca prevederile Convenţiei de la Viena, privind relaţiilediplomatice, să fi fost încălcate de autorităţile ruse în cazul diplomatuluiromân.Corlăţean a mai spus că există o practică internaţională însituaţii precum cea în care s-ar afla diplomatul Gabriel Grecu de a gestiona cudiscreţie asfel de subiecte, pe canalele adecvate, iar comunicatele FSB au ieşitdin această practică. “Putem să ne imaginăm anumite lucruri, dar aş prefera sănu speculăm pe marginea acestui caz. În primul rând că, dacă informaţia cudeclararea personei non grata se confirmă, există un termen indicat şi înpractica internaţională în care diplomatul respectiv părăseşte ţara unde esteacreditat. Urmează nişte proceduri strandard. Ceea ce a apărut în plus a fostelementul de publicitate excesivă”, a explicat Corlăţean. Deocamdată nu s-a pusproblema de a chema oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe sau ai altorinstituţii la audieri. “În nici un caz nu am dorit să transformămsituaţia aceasta într-o cauză extraordinară, să o amplificăm, pentru că existăo practică internaţională de a gestiona astfel de subiecte, dacă ele se confirmă.Pe de altă parte, este dreptul firesc şi competenţa firească a comisiilor depolitică externă de a solicita din partea instituţiilor statuluioinformare completă”, a arătat Corlăţean. La rândul său, preşedinteleComisiei de politică externă de la Camera Deputaţilor, Attila Korodi, aprecizat că problema trebuie abordată “la rece”. “Amploarea mediatică, mai alesmanifestată în Rusia, trebuie lăsată să se îndepărteze de această problemă casă putem aborda la rece şi să tragem nişte concluzii care sunt foarte importanteşi care, sunt convins, că va îmbunătăţi acţiunea diplomatică a României”, aspus el.

Năstaseface scenarii cu Republica Moldova

Fostulpremier Adrian Năstase este de părere că reţinerea diplomatului Gabriel Grecude către autorităţile ruse pentru spionaj poate fi interpretată ca un mesajpentru referendumul din Republica Moldova din luna septembrie. “Eu încercîntotdeauna să privesc dincolo de eveniment. În opinia mea, ceea ce esteimportant în spaţiul de la răsărit de lanoi este referendumul care vaavea loc în 5 septembrie în Republica Moldova. S-ar putea ca tot ceea ce s-aîntâmplat acum la Moscova să fie mai curând un element care să premeargăîntr-un anumit fel, să dea un mesaj într-un anumit sens pentru acestreferendum”, a spus Năstase. Pe 5 septembrie, alegătorii din Republica Moldovasunt chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra modificării Constituţiei,astfel încât preşedintele republicii să fie ales prin vot direct de cătrecetăţeni, şi nu de către Parlament, cum se întâmplă acum. Năstase a remarcatmediatizarea acestui subiect de către presa din Federaţia Rusă, în condiţiileîn care, în trecut, astfel de incidente ajungeau doar la cunoştinţaautorităţilor competente ale ţărilor implicate. “Deocamdată, ca eveniment depresă, ca eveniment mediatic, după părerea mea este vorba de un anumit scop.Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat între ruşi şi americani cu schimburile despioni şi cum se realizează aceste lucruri, în anumite condiţii. Iar eu vă spundin experienţa mea cum s-au realizat într-o anumită perioadă, în care opiniapublică nici măcar nu ştia despre aceste lucruri atunci când anumite persoaneerau declarate persona non grata. Şi în felul acesta erau expulzate fără caopinia publică să ştie”, a comentat Năstase. Premierul Emil Boc a refuzat săcomenteze acest caz în vreun fel pe motiv că Ministerul de Externe esteabilitat să facă toate declaraţiile în cazul diplomatului român reţinut laMoscova. Numai că aceeaşi atitudine a adoptat-o şi MAE care a anunţat luniseară că deocamdată nu comentează.

Un nou scandal tindesă agraveze şi mai mult relaţiile dintre România şi Rusia

Scandalulcare a izbucnit ieri, după ce FSB a anunţat că diplomatul român Gabriel Grecueste acuzat de spionaj şi are 48 de ore pentru a părăsi Rusia, se alătură altorcâtorva incidente care, în ultimii patru ani, au făcut ca numele României săfie menţionat în contexul acţiunilor de spionaj. Incidentul a făcut deja furori în presa internaţională, care relatează pe larg desprecazul de spionaj în care este implicat un diplomat român. Serviciul rus deSecuritate a anunţat că l-a reţinut pe Gabriel Grecu în timp ce încerca săobţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus. Dispozitivele despionaj, care au fost găsite asupra diplomatului, au fost confiscate. Spionulromân Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fostdeclarat persona non grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintreMoscova şi Bucureşti, care sunt şi aşa ostile, mai ales din momentul în careRomânia a aderat, în 2004, la NATO şi a enervat Rusia susţinând Guvernulproeuropean din Republica Moldova.

Presainternaţională a remarcat faptul că acest caz intervine la numai câtevasăptămâni după ce Statele Unite au predat zece spioni ruşi în schimbul a patruagenţi occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct deWashington şi Moscova pentru a preveni o nouă tensionare a relaţiilor dintrecele două ţări. Scandalurile de spionaj în care a fost implicată Româniavizează în general o zonă geografică restrânsă. Este vorba despre vecinii de laest - Ucraina, Rusia sau R. Moldova -,la care se adaugăBulgaria, însud.

Celmai recent scandal de spionaj este cazul Zikolov,care datează din primele luni ale anului 2009. Cetăţeanul bulgar MarinovZikolov ar fi furnizat informaţii militare secrete, obţinute de la un subofiţerromân, Floricel Achim, ataşatului militar al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.Scandalul a căpătat amploare câteva luni mai târziu, când într-un document alAmbasadei Austriei la Bucureşti,obţinut de o agenţie de presă română, sepreciza că preşedintele Traian Băsescu le-ar fi spus ambasadorilor UE cărelaţia României cu Rusia a fost afectată de scandalul de spionaj cu Ucraina,care a dus la expulzarea a doi ataşaţi militari ucraineni, dar şi a treidiplomaţi ruşi.

Scandaluldin ultimele zile a atras atenţia asupra relaţiilor încordate dintre România şiRusia. Presa internaţională atrage atenţia asupra faptului că, timp de 17 ani,nici un preşedinte rus nu a vizitat România. Un alt subiect delicat între celedouă ţări este cel care vizează amplasarea bazelor militare americane peteritoriul României. Oficialii români au criticat decizia Rusiei de a-şi menţineprezenţa militară în Transnistria, afirmând că prezenţa militară rusă ar puteaconsolida poziţiile autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol.

Salariu de funcţionar

Potrivit site-ului MAE, Gabriel Grecu este unsimplu funcţionar al statului român, care figurează cu grad de secretar I încadrul Ambasadei României la Moscova, şi nu deţine nici un fel de bunuri mobilesau imobile, conturi bancare sau autoturisme. Singurele informaţii despreacesta, care se găsesc în declaraţia sa de avere de pe site-ul MAE, datată 6 ianuarie2009, menţionează că acesta a primit un salariu de 20.000 de lei de la firma SCRonimed Farm, iar soţia sa de la o altă companie, Autotest Ignat.

Imunitate diplomatică

Convenţiade la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevedeîn articolul 29 că "persoana agentului diplomatic este inviolabilă"şi că diplomatul "nu poate fi supus nici unei forme de arestare saudetenţiune". Potrivit articolului 29 din Convenţie, la care Federaţia Rusăeste parte, la fel ca şi România: "Persoana agentului diplomatic esteinviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţiune.Statul acreditar (n.red. - statul în care diplomatul este acreditat să îşidesfăşoare misiunea) îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toatemăsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei,libertăţii şi demnităţii sale”.

MAE expulzează un diplomat rus

MinisterulAfacerilor Externe a transmis astăzi părţii ruse decizia autorităţilor româneprivind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul AmbasadeiFederaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I),solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României întermen de 48 de ore.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat,printr-un comunicat trimis ieri după-amiază, tratamentul la care a fost supusdiplomatul român Gabriel Grecu de către autorităţile Federaţiei Ruse. MAEconsideră că este vorba de o încălcare gravă a prevederilor Convenţiei de laViena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea unui diplomat românacreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicatacestuia.

Potrivit prevederilor art. 29 din Convenţie, „persoanaagentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme dearestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i secuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingereadusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale”. O protecţie asemănătoare esteasigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic,conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Convenţia de la Viena. Or,autorităţile ruse au comunicat că au confiscat mai multe bunuri alediplomatului român, pe care le-au calificat drept „tehnică folosită laspionaj”.

Poziţia MAE a fost transmisă în seara zilei de 16 august2010 primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocatde urgenţă la MAE. Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, încursul acestei zile, către MAE rus. Totodată, MAE a exprimat dezacordul săuferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei.

Ministerul AfacerilorExterne a mai comunicat că va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le vaanunţa în timp util. Serviciul de Informaţii Externe, despre care serviciilesecrete ruse au afirmat că ar fi angajatorul real al lui Gabriel Grecu, nu aavut, deocamdată, nici o reacţie.

Acoperire mediaticăpentru eşecuri repetate

Fost profesor al luiGabriel Grecu la Academia Naţională de Informaţii,Cristian Troncotă, care a ocupat şi funcţia de decan al acestei instituţii deînvăţământ, a declarat pentru o agenţie de ştiri că serviciile de securitateale Federaţiei Ruse "au reacţionat deplorabil" în acest caz. Cristian Troncotă a afirmat că reţinereadiplomatului român nu face parte dintr-un caz clasic de spionaj şi că aretemeri în legătură cu tratamentul care i s-ar fi putut aplica acestuia în celecâteva ore cât a fost reţinut de FSB.

Serviciile secretefac adesea uz de diverse mijloace chimice sau de procedee psihologice subtileşi complexe pentru a smulge informaţii de la un spion străin sau pentru a-l“întoarce”, a-l determina să lucreze pentru ele. Din fericire, în cazuldiplomatului român, timpul pe care l-au avut la dispoziţie a fost scurt.

Lipsă deprofesionalism

Profesorul CristianTroncotă, carea spus căadmiră, în general, profesionalismulspionajului rus, a subliniatcă scandalul cu diplomatul român intervinedupă o serie de eşecuri ale agenţiilor de informaţiidin Rusia.

Întrebat dacă prinmediatizarea scandalului Moscova a dorit să transmită un semnal cătreBucureşti, profesorul Cristian Troncotă a apreciat că acţiunea FSB a vizat celmai probabil transmiterea unui mesaj în faţa opiniei publice din propria ţară,deoarece scandalul vine după o perioadă în care serviciile ruse au avuteşecuri. Dacă s-a ajuns la mediatizare, lucrurile nu evoluează spre o situaţieserioasă, a explicat Cristian Troncotă. “Dacă te joci, faci valuri, iar petermen lung nu poate însemna ceva bun”, a apreciat fostul profesor aldiplomatului Gabriel Grecu. În ceea ce priveşte răspunsul Bucureştiului laacest caz, profesorul Troncotă s-a declarat convins că "România are ostrategie foarte clară, foarte bine pusă la punct".

Un student foarte bun

“Mi-a foststudent, şi un student foarte bun”, a declarat Cristian Troncotă desprediplomatul Gabriel Grecu. Profesorul a spus că Grecu a făcut parte dintreabsolvenţiipromoţiei 1980, o generaţie de foarte buni profesionişti.

În afară deactivitatea diplomatică Gabriel Grecu a încasat în anul fiscal 2008 un salariude aproape 2.000 de dolari de la Ministerul Afacerilor Externe şi de 20.000 de leide la firma SC Ronimed Farm, potrivit declaraţiei de avere de anul trecut,postată pe site-ul MAE. Grecu nu deţine terenuri, clădiri, bijuterii sau metalepreţioase şi nici nu are conturi bancare deschise, fonduri de investiţii sauplasamente financiare şi are un Opel Astra fabricat în 2008. SC Ronimed Farmeste specializată în comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice şi are sediulîn sectorul 6 din Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17

Mai multe imagini:
UPDATE. Diplomatul român acuzat de spionaj a părăsit Rusia. Scandal mediatic pentru acoperirea eşecurilor spionajului rus | VEZI VIDEO
zoom
UPDATE. Diplomatul român acuzat de spionaj a părăsit Rusia. Scandal mediatic pentru acoperirea eşecurilor spionajului rus | VEZI VIDEO
zoom
Parerea ta...

DETECTIV
18 Aug 2010

ar trebui Romania sa se gandeasca ca NATO a lasat zeci de ani Romania in sfera de influenta ruseasca si oricand ..."datorita crizeI"ne putem trezi ca se retrag strategic americanii....SAU NE FOLOSESC PE POST DE PION DE SACRIFICIU !...RELATIILE CU FEDERATIA RUSA,CU CHINA TREBUIE SA FIE APROPIATE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine