2020-03-29 04:05

UPDATE. Doi militari români au murit în Afganistan, iar un altul a fost rănit

 |  14:03

Doi militari români au murit în Afganistan,iar un altul a fost rănit, după ce autovehiculul în care se aflau a trecutpeste un dispozitiv exploziv improvizat.

Evenimentul s-a petrecut vineri, în timpulunei misiuni.

Ministerul Apărării Naţionale nu a oferitinformaţii oficiale până la această oră. Datele vor fi anunţate după informareafamiliilor victimelor.

Sergentulmajor Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip, care au murit,vineri dimineaţă, în timpul unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu undispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau facparte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

Evenimentuls-a produs la ora 10.30, ora României în Provincia Zabul, la aproximativ 40 dekilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul VasileZbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu unelicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezentstarea acestuia fiind stabilă.

Sergentulmajor Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. SoldatulCristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

"MinistrulApărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul desublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa subculorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional întimpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan", searată în comunicat.

MinistrulApărării a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare asublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cuOrdinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemnde război.

Numărul românilormorţi în Afganistan a ajuns la 17. Dispozitivele explozive improvizate,principala cauză

Decesulcelor doi militari ucişi azi în Afganistan a ridicat bilanţilor românilorcăzuţi la datorie pe câmpul de luptă din această ţară la 17, în timp ce alţi 54au fost răniţi din 2003 şi până azi, atunci când România a intrat în războialături de SUA.

Înprezent, România a dislocat în Afganistan nu mai puţin de 1.663 de militari,majoritate dintre ei activând în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţăpentru Securitate a NATO (ISAF).

Sergenţiimajori Iosif Silviu Fogoraşi şi Mihail Anton Samoilă au fost primele victimeromâneşti din războiul pe care SUA îl duce cu rebelii din Afganistan. Pe 11noiembrie 2003, o coloană de blindate a fost atacată cu foc de armă, Fogoraşi adecedat pe loc, iar Samoilă a fost rănit grav şi transportat de urgenţă laKandahar, unde a decedat trei zile mai târziu.

Deatunci, alţi 15 militari români, incluzându-i pe cei de azi, şi-au pierdutviaţa în urma confruntărilor cu rebelii, majoritatea după ce autovehiculele încare se aflau au trecut peste dispozitive explozive improvizate.

24aprilie 2005 - În timpul unei misiuni de patrulare, TAB-ul în care se aflaSERGENTUL NARCIS ŞONEI, a trecut peste un dispozitiv exploziv, declanşândastfel detonarea muniţiei din interiorul autovehiculului. Militarul a murit peloc.

20iunie 2006 - Cu numai trei zile înainte de a-şi încheia misiunea, CAPORALULIONEL GHEORGHIŢĂ DRĂGUŞANU a fost ucis când TAB-ul în care se afla a trecut, deasemenea, peste un dispozitiv improvizat.

6octombrie 2007 - TAB-ul în care se afla SERGENTUL MAJOR AUREL MARCU a fostlovit de un proiectil, iar românul a decedat pe loc. În timpul intervenţieimilitare pentru ajutorarea unei patrule americane au fost răniţi alţi doimilitari români.

20martie 2008 - FRUNTAŞUL IONUŢ COSMIN SANDU a decedat după ce autovehiculul atrecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

13iunie 2008 - O patrulă a fost atacată de forţele adverse cu grenade, iarFRUNTAŞUL CLAUDIU COVRIG a fost ucis pe loc.

31august 2008 - Un TAB românesc a trecut peste o bombă, iar SERGENTUL MAJORDRAGOŞ ALEXANDRESCU a fost rănit grav, în timp ce alţi patru români au scăpatcu răni uşoare. Cel care i-a acordat primul ajutor lui Alexandrescu a fostchiar fratele său, însă a decedat la scurt timp după atac.

26februarie 2009 - SUBOFIŢERUL CLAUDIU CHIRA a decedat în timp ce era transportatspre spitalul din Kandahar după ce autovehiculul Humvee a trecut peste undispozitiv improvizat.

3aprilie 2009 - În timpul unei intervenţii rapide româno-americane în estulAfganistanului, OFIŢERUL TIBERIUS PETRE a fost împuşcat. A decedat în timp ceera transportat spre spital.

7aprilie 2009 - OFIŢERUL IULIU UNGURAŞ a decedat, iar alţi patru români au fostrăniţi, după ce Humvee-ul în care se aflau a trecut peste un dispozitivimprovizat.

23februarie 2010 - SERGENTUL MAJOR FLORIN BĂDICEANU împreună cu alţi militari româniefectuau o patrulare în provincia Kabul, când autovehiculul în care se aflau atrecut peste un dispozitiv improvizat. Bădiceanu adecedat, iaralţi trei soldaţi români au fost răniţi.

12mai 2010 – În timpul unei operaţiuni de securizare, SERGENTUL MAJOR SANDUVALERICĂ LEU a declanşat o mină antipersonal. A fost rănit grav şi a decedatcâteva ore mai târziu, în ciuda eforturilor depuse de medici.

23iunie 2010 – SERGENTUL MAJOR DAN CIUBOTARU ŞI CAPORALUL PAUL CARACUDĂ audecedat în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar după ceautovehiculul de tip Humvee în care se aflau a fost atacat cu un dispozitivexploziv improvizat, acţionat de la distanţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine