2020-08-09 13:03

UPDATE. Flacăra lui Adrian Păunescu se stinge. O poezie, pe patul de spital VEZI FILM

 |  12:17
UPDATE. Flacăra lui Adrian Păunescu se stinge. O poezie, pe patul de spital VEZI FILM

Stareapoetului Adrian Păunescu era, ieri, extrem de critică, la ora închideriiediției. În noaptea de marţi spre miercuri, medicii au încercat timp de maimulte ore resuscitarea lui, după ce inima sa se oprise.

MediciiSecției de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca au intrat înalertă încă din noaptea de marţi spre miercuri, când au constatat oprireabătăilor inimii. Adrian Păunescu a fost ventilat mecanic pentru susţinereafuncţiei respiratorii.

Inimapoetului a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care era drenatsângele, dar starea sa a rămas în continuare gravă. Şerban Brădişteanu, şefulClinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, a spus că inima lui AdrianPăunescu a început să bată, în urma manevrelor de resuscitare, iar pacientulera asistat de aparate prin care se drenează sângele venos şi, respectiv, sereintroduce sângele arterial în inimă. Brădişteanu a precizat că manevrele deresuscitare a lui Adrian Păunescu au fost "laborioase", iar stareapacientului a rămas în continuare gravă, prognosticul fiind rezervat.

Poetul esteinternat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, având problemecardiace, renale şi hepatice.

SufletulCenaclului Flacăra

Născut în20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți (Basarabia, astăzi Republica Moldova)Adrian Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, înjudețul Dolj. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova. Este cunoscutmai ales ca poet și ca organizator al Cenaclului Flacăra. Este unul dintre cei maiprolifici poeți români contemporani.

A debutatca poet în 1960. Din 1973 conduce revista „Flacăra”. Devenit incomod, estedestituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscatela concertul Cenaclului Flacăra din Ploiești, din iunie 1985, însă Păunescudevenise cunoscut și pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu,poemul Analfabeții, publicat în 1980 în „Flacăra”).

În perioadacomunistă, a fost considerat de mulți români un sicofant pentru felul în careîl lăuda pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. După căderea comunismului nu i s-apermis reîntoarcerea la conducerea revistei „Flacăra”, astfel că, în toamnaanului 1990 a fondat revista „Totuși iubirea”. În calitate de publicist, a maicondus ziarul „Sportul românesc”, o scurtă perioadă, în 1999, și a realizatemisiuni de fotbal la Antena 1.

Tatăl său,membru al Partidului Național Liberal, a fost condamnat la 15 ani de închisoarepentru "activități anticomuniste" de regimul stalinist de după 1945și din această cauză Păunescu a trebuit să aștepte 3 ani înainte de a se puteaînscrie la facultate. Păunescu a studiat filologia la Universitatea dinBucurești.

Între anii1970-1980, Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească.Cenaclul Flacăra, pe care l-a înființat, și revistele pe care le-a dirijat auexercitat o atracție indiscutabilă asupra tineretului și a vieții publice dinRomânia datorită combinației de idei de stânga de inspirație occidentală și denaționalism. Mulți artiști pe care autoritățile comuniste îi puteau considera"subversivi" au fost lansați sau promovați de Păunescu prin CenaclulFlacăra.

În 17septembrie 1973, a înființat Cenaclul „Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cucare susține, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări demuzică, poezie și dialog, în fața a mai mult de 6 milioane de spectatori. Pescena Cenaclului Flacăra, se lansează spre marele public, cele mai faimoasefiguri ale muzicii tinere românești, poeți și alți creatori. În 1982, aparetriplul album de discuri „Cenaclul Flacăra în concert”, iar în 1983, esterealizată, fără a putea fi cuprinse decât puține filmări, pelicula de 70 deminute „Cenaclul Flacăra - Te salut, generație în blugi”, interzisă imediat deautorități. În urma unor incidente înregistrate la un concert al CenacluluiFlacăra la Ploiești activitatea cenaclului este interzisă până în 1990.Incidentele au fost cauzate pe de-o parte, de condițiile meteo (furtună) careau făcut să fie oprit curentul electric pe stadionul Petrolul, iar pe de altă parte,de unii participanți care au profitat de vreme și au creat o busculadă,soldată, se pare cu victime. La acel moment, incidentul a fost trecut subtăcere de către autoritățile comuniste.

Pe 7 mai1990, înființează Cenaclul „Totuși iubirea”, pe stadionul din DrobetaTurnu-Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Vișan și al fotbalistului IlieBalaci. În cei peste zece ani de activitate, noul cenaclu susține concerte demare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău. Oparte din activitatea de excepție a Cenaclului „Totuși iubirea” (690 demanifestări, până la 25 mai 2000) se regăsește în seria de casete audio șivideo editate de Fundația Iubirea, între 1995 şi 1999

Stângapoetului

Indiscutabil,orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga. Spredeosebire de alte personalități ale perioadei comuniste, Păunescu a promovatidei de stânga mai liberale, de inspirație occidentală. Relația lui Păunescu cuputerea comunistă poate fi considerată ca ambiguă, Păunescu manifestându-se nuca un critic radical al sistemului său al ideologiei. Critica sa se orienteazămai degrabă asupra derapajelor puterii politice și a neajunsurilor economice.Păunescu a întreținut relații strânse cu membri ai aparatelor comuniste de statși partid. După 1989, Păunescu este unul dintre puținii care nu renegă completideologia socialistă, intrând rapid în Partidul Socialist al Muncii, înființatde Ilie Verdeț, în care a activat din 1992 până în 1998.

Relația luiPăunescu cu regimul Ceaușescu este în general considerată ca ambiguă, mergândde la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explicăși varietatea pozițiilor pro și contra Păunescu de după 1989.

• 1966-1968- secretar al organizatiei U.T.C. de la Uniunea Scriitorilor din România;

• august1968 - devine membru al Partidului Comunist Român. Este sancționat cu vot deblam cu avertisment, în toamna anului 1985;

• 1992-1998- membru al Partidului Socialist al Muncii, căruia îi devine vicepreședinte în1993 și prim-vicepreședinte și purtător de cuvânt în 1994. În februarie 1996este desemnat candidat al PSM la alegerile prezidențiale din 1996. Pierdealegerile prezidențiale.

• 1992-1996- senator de Dolj;

•președinte al Comisiei senatoriale de cultură, artă și mass-media și alGrupului Parlamentar „Partida Națională”;

• membru aldelegației parlamentare române la Consiliul Europei de la Strasbourg.Observator european la alegerile din Republica Moldova (1994) și RepublicaCroația (1995).

• În 1994,este ales vicepreședinte al Grupului Politic Stânga Europeană Unită Membru alPartidului Democrației Sociale din România (devenit, din 16 iunie 2001,Partidul Social Democrat)

• 2000-2004– senator PSD ales în Circumscripția electorală Dolj

•Președinte al Comisiei Senatului pentru Cultură, Culte, Artă și Mijloace deInformare în Masă

• Membru alComisiei Interparlamentare București - Chișinău

•Președinte al Grupulului Parlamentar de prietenie România - China

• Membru alGrupului Parlamentar de prietenie România - Turcia

• Membru alGrupului de prietenie România - Portugalia

Volumul 8al Cenaclului Flacăra

Ca un fumde țigară, sufletul

Am să-ţispun bună seara şi-am să plec undeva

Unde nu enimic, numai scrum, numai zaț,

Am să-ţispun uşurat, am să-ţi spun cu nesaţ,

Ce departevă simt eu de inima mea.

Uşa-n locva-ngheța şi nimic nu va fi,

Ca un fumde ţigară voi trece în sus

Undestelele sunt, unde oamenii nu-s,

Am să-ţispun bună seara, deşi va fi zi.

“Nu serviţio cafea, nu doriţi un fistic?”

Nu dorescdecât drumul spre cer, fără voi

Şi să nu mămai trageţi nicicând înapoi.

Bună searăpe veci, cred c-aşa am să zic.

Bună searadin nou, bună seara adânc,

Doamnedragi, domni stimaţi, eu am treabă, eu plec

Şi pe urmăaici e un fum de mă-nec

Nu-nţelegde ce parcă… îmi vine să plâng.

Doar atâtam rămas, o vuire şi-atât,

Şi plămâniide-atâta strigare se rup,

Bună searafrumos, bună seara urât,

Ca un fumde ţigară mi-e sufletu-n trup.

Adrian Păunescu a scris, pe patul de spital, poezia"De la un cardiac, cordial"

AdrianPăunescu a scris în 31 octombrie, de pe patul de spital, poezia "De la uncardiac, cordial", un mesaj în care îndeamnă oamenii să-şi poarte degrijă, să-şi păzească "şi inima, şi gândul", formula de final fiind"Dă-mi, Doamne, viaţă încă nişte ani / Şi ţării mele minimadreptate!", transmite Mediafax..

Fiulpoetului, Andrei Păunescu, a acceptat ca poezia, care a fost dată doctoruluiŞerban Brădişteanu - şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitaluluide Urgenţă Floreasca, unde Adrian Păunescu se află internat, să fie făcutăpublică.

Redăm integral poeziasemnată Adrian Păunescu, în "31 octombrie 2010, Bucureşti, Spitalul deUrgenţă «De la un cardiac, cordial»":

"De-aicea, de pe patulde spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,

Consider că e-un gestprofund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.

Mă monitorizează pazniciminimi / Din maxima profesorului grijă,

În jurul obositei meleinimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.

Aud o ambulanţă revenind /Cu cine ştie ce bolnav aicea,

Alarma mi se pare un colind/ Cu care se tratează cicatricea.

Purtaţi-vă de grijă, fraţiimei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,

De nu doriţi să vină aniigrei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.

Eu vă salut de-a dreptulcordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,

Recunoscând că patul despital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.

Vă văd pe toţi mai buni şimai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,

Dă-mi, Doamne, viaţă, încănişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-07Parerea ta...

TOTUSI_PIRLIREA
03 Noi 2010

cind o sa aiba loc pomana porcului ? stie careva ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz