2020-07-08 01:23

UPDATE. Localnic din Dorohoi către Băsescu: «Îmi e scârbă să văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră»

 |  13:05
UPDATE. Localnic din Dorohoi către Băsescu: «Îmi e scârbă să văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră»

Ora 20.00.

Un bărbat din Dorohoi a cărui casă a fost distrusă deinundaţii i-a spus vineri preşedintelui Traian Băsescu, care a inspectatgospodăriile inundate, că îi este "scârbă" să vadă că acesta vine şise uită la nenorocirea oamenilor, afirmând că ar fi preferat să vadă ingineri, transmite Mediafax.

"Îmi este scârbă când văd căveniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră. Aş fi preferat să vădingineri", a spus bărbatul din Dorohoi.

Traian Băsescu i-a atras atenţia acestuia că la faţa locului sunt prezenţişi ingineri, iar bărbatul a continuat spunându-i că de 20 de ani se fac comisiişi constatări.

"Cine e vinovat pentru aceastăviitură? Voiam să văd şi eu unul care să zică «domne, eu sunt inginerul ăla de la ape, am făcut o prostie, o greşealătehnică, îmi dau demisia» ", a spus bărbatul,făcând referire la faptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nu i-a anunţatnimeni, însă a doua zi, când nu a mai fost viitură, autorităţile i-au pus înalertă pe oameni.

"Am muncit ca un sclav în străinătate. Toţi banii i-amadus în ţară şi aici îmi vine gunoiul lapoartă. Sunt îndurerat şi mă doare inima când văd că ai mei patru copii nu aunici un viitor", a mai spus localnicul a cărui casă a fost distrusă deape. Băsescu i-a replicat că au un viitor, " dar ne-am obişnuit să ne privim propriul viitor urât".

Bărbatul i-a mai reproşat preşedintelui birocraţia care existăîn instituţii şi faptul că atunci când au nevoie de serviciile funcţionariloroamenii sunt trimişi de la un ghişeu la altul.

Preşedintele a fost de acord, spunând că "statul a devenit un devoratorde bani".

"Statul trebuie simplificat, asta am zis şi în campanie", aafirmat Băsescu.

Şeful statului, alături de miniştrii Elena Udrea şi GabrielOprea, a vizitat mai multe case din Dorohoi afectate de viituri, unde oameniil-au întrebat cine le va reface locuinţele, spunându-i că ei nu au locuri demuncă.

UPDATE ora 16.00 | Traian Băsescu: „De ce v-aţi puscasa aici, mă oameni buni?"

Vârfulde viitură a trecut de Nicolae Bălcescu, nivelul Siretului fiind în jurul orei1.00 cu 1,32 metri peste cota de pericol, iar viitura a ajuns la Drăgeşti, undese înregistrează un nivel staţionar şi comparabil cu cel din 2008.

"Înacest moment, nivelul Siretului la Nicolae Bălcescu este în scădere, respectivde 700 cm, cu 28 cm faţă de maximul atins dimineaţă. Viitura a ajuns laDrăgeşti, nivelul fiind de 594 cm, este staţionar şi comparabil cu cel din2008. În continuare, viitura de pe Siret din zona Drăgeşti se va atenua şi va tranzitaîn salba de lacuri Răcăciuni-Bereşti-Călimăneşti-Movileni, astfel că diguriledin aval de Movileni vor înregistra niveluri sub coronamentul digului (digurilenu vor fi depăşite)", informează, vineri, Administraţia Naţională ApeleRomâne (ANAR).

Înzona localităţii Săuceşti s-a atins vârful istoric înregistrat în 2008, toţicei peste două mii de locuitori ai comunei fiind evacuaţi de urgenţă, vineridimineaţă.

Echipelemixte ale Apelor Române, ISJU, Jandarmeriei şi Armatei continuă operaţiunile desupraînălţare şi consolidare a digului de la Şendreni, în zona de confluenţă aSiretului cu Dunărea.

Înceea ce priveşte Dunărea, la Galaţi, se înregistrează un nivel de 663 cm (cu 3cm peste cota de pericol) şi cu 2 cm peste cota istorică înregistrată în 2006,iar în secţiunile Feteşti-Brăila-Galaţi-Tulcea şi Delta Dunării, debitelecrescute ale Dunării vor pune în continuare presiune asupra digurilor.

Perâul Negru, nivelurile se menţin peste cotele de pericol la staţia Tomeşti.Pârâul Homorodul mic a înregistrat o creştere cu 50 cm peste cota de pericol,fiind inundate circa 80 de case în comuna Căpâlniţa.

Perâul Prut, la staţia Rădăuţi Prut, debitul este de 2.090 mc/s, în scădere cucirca 30 mc/s, debit care a fost preluat în acumularea Stânca Costeşti.

EchipeleApelor Române, împreună cu cele ale ISJU, Jandarmerie, Armata şi autorităţilelocale au consolidat digurile cu saci de nisip în zona de confluenţă a Prutuluicu Dunărea, în dreptul localităţii Brateş, pentru stoparea infiltraţiilorapărute la diguri.

Locuitoriidin satele Şerbeşti, Săuceşti, Schineni şi Siretu, aparţinând comunei băcăuaneSăuceşti, au fost evacuaţi de urgenţă de vineri dimineaţă, de la ora 6.00,oamenii refugiindu-se fie la rude, fie la căminul unui liceu din Bacău(aproximativ 300 de persoane), a transmis corespondentul MEDIAFAX.

Localitateabăcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul luniiiulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinândcomunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceştişi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat pestegospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metruîn zona respectivă, iar debitul râului a atins cota maximă de 2.676 metri cubipe secundă.

Lavremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construi în zonă un dig,licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început.

Pesteo sută de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de ploile din ultimele 24de ore, iar 7.762 de persoane au fost evacuate, informează, vineri,Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Înultimele 24 de ore, în urma ploilor torenţiale şi creşterii debitelor râurilorau fost afectate 104 localităţi din 14 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Brăila,Caraş-Severin, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Suceava,Tulcea, Vaslui), fiind evacuate 7.762 persoane.

Întotal, au fost afectate 3.903 gospodării, anexe gospodăreşti, curţi şi grădini,396 locuinţe şi 607 subsoluri.

Aufost inundate 12.359 hectare teren arabil, 3.622 hectare păşuni şi fâneţe, 24obiective socio-economice, un drum naţional, cinci drumuri judeţene, zecedrumuri comunale, 43 poduri, 470 podeţe, 16 punţi pietonale, iar 6.616 fântâniau fost colmatate.

Pentrulimitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice au acţionat 921angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 131 aiInspectoratului General al Jandarmeriei Române, 19 ai Inspectoratului Generalal Poliţiei Române, alături de aproape 90 de angajaţi din cadrul MApN,serviciilor voluntare şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

Întotal, s-a intervenit cu 184 mijloace de intervenţie, din care 174 din dotareainspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Auplecat să salveze un om şi au mai găsit alţi patru

Echipelede intervenţie care au plecat cu o barcă în satul Siretu, comuna băcăuanăSăuceşti, pentru a salva un bărbat izolat între ape, în locuinţă, au găsit înzona respectivă alte patru persoane care rămăseseră blocate din cauza apelorrevărsate ale Siretului.

Potrivitmaiorului Ilie Halasanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentruSituaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, au fost găsiţi doi bătrâni, soţ şi soţie, cuatac de panică, precum şi doi tineri, ale căror case erau înconjurate de ape,transmite corespondentul Mediafax.

Oameniicare au rămas izolaţi între ape spun că nu au plecat joi seară din locuinţe defrica hoţilor. La ora transmiterii acestei ştiri, toate cele cinci persoanegăsite în zonă sunt în afara oricărui pericol şi sunt transportate sprelocurile special amenajate, în prezent toţi locuitorii satului respectiv fiinddeja evacuaţi.

Unbărbat din satul Siretu, comuna Săuceşti, judeţul Bacău, a solicitat, vineri,intervenţia pompierilor, după ce locuinţa sa pe care o părăsise joi seară, darîn care s-a întors a fost înconjurată de ape.

Purtătorulde cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, maiorul IlieHalasanu, a declarat corespondentului Mediafax că bărbatul, Cornel Stoian, afost rugat, joi seară, să-şi părăsească locuinţa, a fost chiar scos din ea, darnu ştie cum şi când a ajuns acesta înapoi în locuinţă.

Potrivitsursei citate, vineri dimineaţă, el a sunat la numărul de urgenţă 112 şi acerut ajutor pentru că s-a speriat când a văzut că este înconjurat de ape,astfel că pompierii şi jandarmii au plecat după el cu o barcă să-l scoată dincasa înconjurată de ape.

DebitulSiretului este, la ora actuală, de 2.887 mc/s, în staţionare, iar pentru vineridupă-amiază, meteorologii au emis cod galben de ploi şi grindină.

Toţicei 2.100 de locuitori ai comunei Săuceşti sunt evacuaţi de urgenţă, vineri,după ce debitul Siretului a depăşit maximul istoric înregistrat în 2008, iardigul ridicat de la începutul săpătmânii pentru protejarea localităţii a cedatsub presiunea apei.

Deciziaevacuării populaţiei a fost luată după ce râul Siret a depăşit maximul istoricînregistrat în 2008, şi anume 2.676 mc/s, potrivit Inspectoratului pentruSituaţii de Urgenţă Bacău.

Peste200 de familii din localitatea băcăuană Săuceşti au fost evacuate încă de joiseară din calea apelor Siretului, unii dintre localnici refuzând însă să plecedin case de teama hoţilor.

Localitateabăcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul luniiiulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinândcomunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceştişi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat pestegospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metruîn zona respectivă, iar debitul râului a atins maximul de 2.676 metri cubi pesecundă. La vremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construit înzonă un dig, licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început

Ora 13:00DebitulSiretului a început sa scadă

DebitulSiretului este în uşoară scădere, la ora 11.00, la staţia Drăgeşti, în judeţulBacău, iar echipele de intervenţie continuă evacuarea tuturor locuitorilorcomunei Săuceşti, unii dintre aceştia, care refuză să-şi părăsească locuinţele,fiind evacuaţi cu forţa.

Potrivitautorităţilor locale, vineri, la ora 11.00, la staţia hidrometrică DrăgeştiSiretul a înregistrat 2.872 de metri cubi pe secundă, în uşoară scădere faţă deprima parte a zilei de vineri, când debitul a fost unul istoric, de 2.887 metricubi pe secundă, transmite corespondentul Mediafax.

Echipelede intervenţie continuă evacuarea tuturor localnicilor din cele patru sateaparţinătoare comunei Săuceşti, iar persoanele care refuză să-şi părăseascălocuinţele sunt "luate pe sus", potrivit autorităţilor locale.

Purtătorulde cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, maior IlieHalasanu, a declarat că nu poate spune dacă debitul Siretului va creşte din nouîntrucât nu ştie ce se întâmplă în Ucraina.

Subprefectuljudeţului Bacău, Constantin Scripăţ, a declarat că, la ora actuală, pompieriişi jandarmii au trecut la evacuarea forţată şi scotocesc localitatea pentru agăsi persoane care nu vor să îşi părăsească locuinţele şi pe care încearcă săle convingă să se pună la adăpost, în condiţiile în care Siretul s-a revărsatşi a inundat comuna, punându-le vieţile în pericol.

Potrivitautorităţilor locale, persoanele evacuate sunt duse într-un loc sigur dincentrul comunei, de unde urmează să fie urcate în camioane şi transportatepentru a fi cazate în internatele unor licee şi facultăţi, unde existăaproximativ 1.500 de locuri.

SubprefectulConstantin Scripăţ a declarat că simte "o stare de neputinţă" cândvede că vine apa din toate părţile şi nu poate face faţă.

ApeleSiretului au trecut peste digurile de protecţie ridicate la Schineni, pestetoate obstacolele şi s-au revărsat în satul Săuceşti.

Autorităţilelocale au început, vineri dimineaţă, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100de locuitori ai comunei Săuceşti, după ce debitul Siretului a depăşit maximulistoric înregistrat în 2008, de 2.676 metri cubi pe secundă, înregistrând 2.887metri cubi pe secundă, iar digul ridicat de la începutul săptămânii pentruprotejarea localităţii a cedat sub presiunea apei.

Peste200 de familii din localitatea băcăuană Săuceşti au fost evacuate încă de joiseară din calea apelor Siretului, unii dintre localnici refuzând însă să plecedin case de teama hoţilor.

Localitateabăcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul luniiiulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinândcomunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comunele Săuceştişi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat pestegospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metruîn zona respectivă, iar debitul râului a atins maximul de 2.676 metri cubi pesecundă. La vremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construi în zonăun dig, licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început.

Pentru a arăta că este sănătos tun,Băsescu iese din bârlog şi merge la inundaţii

Preşedintele Traian Băsescu a decis să iasă din bârlogul dela Cotroceni şi să meargă pe teren pentru a inspecta cum s-au descurcatautorităţile în lupta cu inundaţiile. Conform unor surse politice, citate deMediafax, Traian Băsescu urmează să se deplaseze astăzi în judeţele Suceava şiBotoşani, grav afectate de viiturile din ultima perioadă. De la ora 14.00, elurmează să fie în localitatea Pătăruţi – judeţul Suceava, iar apoi va merge înmunicipiul Dorohoi – judeţul Botoşani. Este prima vizită de lucru apreşedintelui de la începutul inundaţiilor din Moldova, perioadă în care şi-aupierdut viaţa 22 de persoane, iar mii de familii au trebuit să fie mutate dincalea apelor. Singurii care s-au deplasat până acum în teritoriu au fostminiştrii Cabinetului Boc. Premierul s-a remarcat prin modul în care a încărcatsacii cu nisip pentru a construi baraje împotriva viiturii, iar doamna Udreaprin modul în care i-a sfătuit pe localnici să se lanseze în afaceri prinaccesarea de fonduri europene. Acuzat că stă deoparte de problemele reale aleţării din cauza stării de sănătate, vizita de astăzi a preşedintelui Băsescu sedoreşte a fi şi un răspuns la adresa celor care au spus că se confruntă cu oserie de probleme medicale. C.A.

Adio licitaţii pentru reconstrucţie

Traian Băsescu: „De ce v-aţi pus casa aici, mă oameni buni?

“De ce v-aţi pus casa aici, mă oameni buni?”, i-a întrebat de la bunînceput preşedintele Băsescu pe locuitorii din Pătrăuţi, judeţul Suceava. Dupăce a făcut un tur rapid al localităţii, Traian Băsescu a anunţat că pentrurefacerea localităţilor vor veni materiale, dar acestea nu vor fi cumpărateprin licitaţie, deoarece “durează prea mult”. În timpul discuţiilor el le-areproşat oamenilor că au pus casele în albiile râurilor. “Primarul o să vă ajute, dar vă scoateti dincap că mai lăsaţi casa aici. Vă dă primarul bolţari, lemn şi faceţi unde văspune primarul”, a fost mesajul prezidenţial. “Sunt bolnavă cu inima, ce măfac?”, i s-a plâns o bătrână preşedintelui. “Te muţi mai sus, o să vă deaprimarul o bucăţică de teren”, a replicat imediat preşedintele. Cu toate că afăcut un îndemn la solidaritate, Traian Băsescu le-a spus sinistraţilor să nu seaştepte ca statul să le refacă locuinţele. “Statul nu construieşte, doar dămateriale”, a adăugat preşedintele. În vizita de lucru, preşedintele a fostînsoţit de ministrul apărării şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava,Gheorghe Flutur. C.A.

Deținuțiiajută la evacuarea sinistraților

Cincizecide agenţi şi ofiţeri ai Penitenciarului Bacău ajută la evacuarea oamenilor,animalelor şi bunurilor din localităţile Schineni şi Săuceşti, în timp ce zecide deţinuţi de la Penitenciarul Galaţi lucrează la supraînălţarea digului dinzona Şendreni, grav afectată de inundaţii.

Pânăîn prezent, 85 de deţinuti au ajutat la întărirea şi supraînălţarea digurilorşi au fost achiziţionaţi din fonduri proprii saci cu pământ (10.000 de bucăţi)Aceştia au acţionat permanent în această perioadă, inclusiv noaptea, asigurândîn permanenţă supravegherea digurilor. Vineri, 37 de detinuţi participă laactivităţi în zona Şendreni, Penitenciarul Galaţi punând la dispoziţie încă1.500 de saci pentru supraînălţarea digului, informează Administraţia Naţionalăa penitenciarelor (ANP).

Siretulcreşte în continuare, vineri dimineaţă, la Şendreni, râul măsura 712centimetri.

NivelulDunării la Galaţi era, vineri dimineaţă, de 661 de centimetri, cotă care nu amai fost atinsă niciodată în zonă de fluviu, iar debitul apei este de 16.600 demetri cubi pe secundă. Autorităţile locale au dispus realizarea unor diguri deprotecţie din saci umpluţi cu nisip, pentru protejarea cartierului gălăţeanValea Oraşului. Dacă Dunărea ar inunda cartierul, aproximativ 7.000 de oameniar fi în situaţia de a fi evacuaţi, pentru 1.200 dintre aceştia autorităţileavând locuri de cazare.

Miercuri,30 iunie, cu ajutorul deţinutilor din Galaţi s-a blocat capătul de Vest alcursului de apă Rusca, care se varsă în Siret, s-au supraînălţat maluriledigului cu saci de pământ. Iar în 28 iunie, a fost realizată o inundarecontrolata de patru hectare de cultură, aparţinând GAZ-ului din cadrulPenitenciarului Galaţi, evitându-se astfel producerea de pagube şi pierderea devieti omeneşti în localitatea Şendreni.

Pede altă parte, Penitenciarul Giurgiu a constituit un detaşament de deţinuţipentru a putea răspunde cu promptitudine solicitărilor de forţă de muncă.

PenitenciarulFocşani a comunicat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vranceadisponibilitatea de a participa cu o sută persoane private de libertate laacţiuni specifice pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

DirectoriiPenitenciarelor din Craiova au discutat cu şefii ISU Dolj şi Olt şi si-auexprimat diponibilitatea de a ajuta acolo unde va fi nevoie. Penitenciarelesunt cuprinse în cadrul planurilor de acţiune judeţene

Şicelelalte unităţi penitenciare sunt pregătite pentru a interveni în caz denevoie cu detaşamente formate de deţinuţi.

Între23-25 iunie, Penitenciarul Aiud a participat cu un efectiv de 50 deţinuţi laîndepărtarea efectelor inundaţiilor din zonă.

Celemai grav afectate de inundaţiile puternice, ca urmare a revărsării Siretului,care a înregistrat debite istorice, au fost judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi,Neamţ şi Bacău.

Hidrologii,având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza pentru următoarele 48 deore, au prelungit avertizarea emisă joi, până duminică la ora 16.00, pentrurâurile Prut, Siret şi Olt.

Boc, trimis în altă parte

Elena Udrea, alături de Băsescu, la sinistraţii din Dorneşti

Dacă preşedinteleTraian Băsescu a evitat să se afişeze alături de Emil Boc în timpul peripluluiprin satele afectate de inundaţii, cea care l-a însoţit a fost Elena Udrea. Îmbrăcată într-o ie albă,ministrul dezvoltării le-a promis oamenilor că autorităţile au grijă ca să nule lipsească nimic. „Acum doi ani au fost iar inundaţii”, i-a spus un săteanamărât preşedintelui. „Păi ştiu, că am fost aici şi atunci”, a adăugatpreşedintele. În timp ce inspecta un pod, s-a arătat deranjat de faptul căacesta este neîntreţinut şi stă să cadă. „Păi, dacă merg maşini de 20 de tonepe el”, nu s-a lăsat mai prejos un locuitor din Dorneşti. Preşedintele a vorbitcu localnicii, cărora le-a dat asigurări că vor fi ajutaţi pentru a-şi refaceviaţa. (C.A.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-23

Mai multe imagini:
UPDATE. Localnic din Dorohoi către Băsescu: «Îmi e scârbă să văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră»
zoom
Parerea ta...

GEORGETA
03 Iul 2010

mai bn statea ascuns si ne lasa in pace! a demonstrat inca o data daca mai era nevoie ca ne dispretuieste pe toti( ceauseasca ne facea viermi)incepand cu profesorii; acea profesoara disperata i-a dat ce merita; ce voia sa ii pupe mana?! nu profesoara este de vina pt. calitatea educatiei, ci ei, cei care fac legile, planuriele inv. pe care veri nu vrei treb. sa le aplici;
BAIETEL
03 Iul 2010

De la V O D A : C I T I R E : R A Z A S I ,I O cu U R D O A I A di fata, va improprietaresc pi toti pi dealul din fata,care nu-i al meu ,nici al vostru, e al vreunui mogul rau gen PATURICIU ori din neam cu VANTU sau si mai ghini de a lu FELIXoiu. TATILI sa vina mai in spati,ca iau culisaru si va toc marunt,sarmurilor! pUN LA bataiie si MIHAILEANU, ca aparteamentul di 400 mp, mu-mi apartine, iar razasoaia urdii puni la bataie si ea ce poate sareaqa, vuitoanili si boc celutzele!
IRINA
04 Iul 2010

se dovedeste noul premier basescu, la aceste inundatii, mai arogant ca tariceanu in 2005!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz