2020-05-31 20:28

UPDATE. Peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks conţin referiri la România. Ambasada SUA la Bucureşti despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut

 |  09:09
UPDATE. Peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks conţin referiri la România. Ambasada SUA la Bucureşti despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut

Un număr total de 1.022 de documente publicate începând de duminică deWikileaks.org conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasadaSUA la Bucureşti, potrivit site-ului de informaţii.

Din documentele provenite de laambasada Statelor Unite la Bucureşti, 38 sunt clasate drept secrete("secret"), în timp ce 368 sunt publice ("unclassified"),iar 424 sunt confidenţiale ("confidential").

Site-ulWikileaks a început duminică să publice 251.287 de documente trimise dediplomaţi americani la Washington, conţinând schimburi de informaţiiconfidenţiale sau secrete între 274 de ambasade, consulate sau misiunidiplomatice din întreaga lume şi Departamentul de Stat american. Telegramelevizează perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010.

Dintreacestea, doar 15.652 de telegrame sunt clasate ca "secrete".

Ţara lacare s-au făcut cele mai multe referiri este Irakul (15.365), cele mai multetelegrame au fost trimise de la Ankara, capitala Turciei (7.918), iar de labiroul Secretarului de Stat au fost trimise 8.017 de documente, potrivitsite-ului de informaţii.

Reacţie. Ambasada SUA despre dezvăluirileWikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şibrut

AmbasadaSUA la Bucureşti a precizat luni la solicitarea MEDIAFAX că informările trimiseWashingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţinadesea informaţie în formă brută şi nu au întotdeauna un rol în conturareadeciziilor finale în materie de politici.

"GuvernulSUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă decomunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului dinalte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie înformă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adeseaincomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna unrol în conturarea deciziilor finale în materie de politici", explicăambasada.

Ambasada americanăprecizează, de asemenea, că Guvernul SUA consideră securitatea foarteimportantă, motiv pentru care informaţiile comunicate sunt adesea secrete.

"Luăm măsuri foarte stricte pentru a ne asigura că sistemelenoastre şi informaţiile comunicate sunt sigure. În ultimele săptămâni şi luni,s-au făcut mai mulţi paşi pentru a creşte securitatea sistemelor noastre şipentru a preveni scurgerile de informaţii", explică ambasada.

Pe de altă parte, misiunea diplomatică menţionează că"Departamentul de Stat nu comentează cu privire la materialele, inclusivdocumentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice".

"Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unordocumente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitateanaţională. Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus înpericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nudoar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreagalume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor,dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestuiobiectiv", se mai arată în răspunsul Ambasadei SUA la Bucureşti.

WikiLeaks:Angela Merkel evită riscurile şi este rareori creativă. Vezi şi altedezvăluiri

Cancelarul german, Angela Merkel, evită riscurile, apreciază diplomaţiamericani în documentele confidenţiale dezvăluite de WikiLeaks şi publicateduminică de săptămânalul Der Spiegel.

"Se teme de riscuri şi rareori se arată creativă",se arată într-un document transmis de ambasada americană la Berlin în data de24 martie 2009, care adaugă că Merkeleste considerată "tenace atunci când se află în dificultate" şi este"metodică, raţională şi pragmatică".

Diplomaţiiamericani au însă o atitudine dură faţă de ministrul german de Externe, vicecancelarul Guido Westerwelle, liderul liberalilordin FDP. Conform Der Spiegel, acesta este considerat incompetent şiantiamerican, iar personalitatea sa "exuberantă" îl transformă într-opersoană imprevizibilă.

LiderulCSU, aripa bavareză a partidului CDU, Horst Seehofer, este criticat pentrulacune grave. "Nu are mare lucru de spus în ceea ce priveşte politicainternaţională şi pare să ignore fapte de bază", afirmă diplomaţiiamericani, adăugând că acesta s-a declarat surprins să afle că jumătate dintrecei 40.000 de militari încă staţionaţi în Germania se află în Bavaria, landulpe care îl conduce din 2008.

MinistrulApărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, personalitate în plină ascensiune a CSU,este unul dintre puţinii politicieni agreaţi de diplomaţii americani."Este un prieten apropiat şi declarat al Statelor Unite", care aduce"un pic de strălucire în guvernul german". El le-a dezvăluitdiplomaţilor americani că Westerwelle "a fost un obstacol mai mare decâtopoziţia în calea sporirii efectivelor germane în Afganistan" şi s-a plânsşi de Merkel, pe care o consideră "incapabilă să aplice propria politicăeconomică".

Diplomaţigermani au afirmat că secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a discutatvineri cu omologul său german, pentru a-şi exprima "regretul înainteapublicării documentelor interne americane".

Israeluleste capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA, potrivit site-ului Wikileaks

Israelular putea conduce o operaţiune împotriva Iranului fără ajutorul SUA, darsuccesul acesteia nu este asigurat, i-a spus secretarul american al Apărării, Robert Gates,omologului său francez, Herve Morin, în luna februarie, potrivit unui documentpublicat de Wikileaks.

Întrebat de Morin în legăturăcu capacitatea Israelului de a ataca Iranul fără ajutorul militar american,Gates a răspuns că nu ştie "dacă ar reuşi, dar că Israelul poate conduce oastfel de operaţiune", se arată într-o transcriere secretă a discuţiilorde la o reuniune între cei doi oficiali, dezvăluită duminică de site-ul Wikileaks.

Conformacestui document, Gates a minimizat totuşi efectul unei operaţiuni militareîmpotriva Iranului.

Referindu-sela programul nuclear iranian, secretarul american al Apărării i-a spusministrului francez că "este de părere că un atac convenţional efectuat deorice ţară nu ar face decât să întârzie planurile Iranului cu unul până la treiani, dar că el ar solidariza pentru totdeauna populaţia iraniană împotrivaatacatorului".

Gates asubliniat public în repetate rânduri riscurile unei acţiuni militare împotrivaIranului şi a pledat în favoarea unor sancţiuni economice şi diplomatice.

Corespondenţadiplomatică publicată de Wikileaks provine dintr-un circuit intern secret

Corespondenţa diplomatică pe care site-ul Wikileaks a început duminică săo publice provine din sistemul de comunicaţii folosit de Departamentul americanal Apărării şi cel de Stat, relatează săptămânalul german Der Spiegel.

O parte a documentelor provine dinsistemul SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), la care au accesaproximativ 2,5 milioane de funcţionari americani, pe calculatoare ale cărorproceduri de acces sunt modificate la fiecare circa 150 de zile, precizeazăsăptămânalul german, una dintre cele cinci surse media din lume care au avutprimele acces la aceste documente.

Documentelestrict secrete ("top secret") nu trec prin reţeaua SIPRNet, dar şiele sunt accesibile unui număr de 850.000 de americani, adaugă revista.

Dezvăluirile Wikileaks vizează251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington şi 8.000 dedirective ale administraţiei americane către ambasade.

Doar 6 lasută din documentele publicate, adică 15.652 de scrisori, sunt clasate ca"secrete", dintre care 4.330 "nu trebuie comunicate străinilor".Aproximativ 40 la sută sunt "confidenţiale" şi majoritatea nu conţinnicio menţiune restrictivă.

Cu excepţia unui document din1966, majoritatea au fost trimise între 2004 şi sfârşitul lunii februarie 2010,dată la care, dintr-un motiv necunoscut, sursa Wikileaks a încetat să maitransmită.

Săptămânalulgerman se arată foarte prudent în legătură cu folosirea lor, pentru că afirmăcă nu ştie "în ce circumstanţe informatorul site-ului Wikileaks le-a pututcopia", nici dacă aceste documente reprezintă toată producţia sau dacăeste vorba despre "o selecţie de documente operate potrivit unor criteriipe care nu le cunoaştem".

În acelaşi timp, absenţa unordocumente strict secrete ("top secret") poate fi explicată fie prinfaptul că informatorul nu are acces la acestea, fie pentru că nu a dorit săfacă acest lucru, pentru a nu i se afla identitatea, de exemplu.

Dacăscrisorile diplomatice pot fi înţelese de oricine, pentru că în general nu aufost redactate pentru a fi trimise urgent, măsura în care ele sunt conforme curealitatea rămâne incertă. "Autorii nu ezită să raporteze cea maineînsemnată bârfă sau zvon" în aceste scrisori, redactate în ideea căacestea nu vor fi date publicităţii decât după 25 de ani, scrie săptămânalul.

Wikileaks: SUA au cerut detalii despre"relaţiile personale" dintre lideri bulgari şi oficiali ruşi

Departamentul de Stat american a cerut "detalii despre relaţiilepersonale dintre liderii bulgari şi oficiali sau oameni de afaceri ruşi",într-o directivă trimisă în 2009 ambasadei SUA la Sofia, publicată de site-ulWikileaks.org şi citată de cotidianul The Guardian în ediţia online.

În acest document semnat desecretarul de Stat american Hillary Clinton şi trimis ambasadei de la Sofia cucâteva luni înainte de o întâlnire între aceasta şi omologul său bulgar,diplomaţilor americani li se cere să obţină informaţii precum numere de contbancar, numere de telefoane, faxuri, adrese de e-mail şi alte "informaţiibiografice relevante".

Potrivit site-ului citat, prioritatea directivei americane vizând Bulgaria oconstituie informaţiile despre statul de drept, nivelul corupţiei şi al crimeiorganizate la cel mai înalt nivel în stat.

Documentul conţine un capitol separat despre relaţiile Bulgariei cuRusia.

Astfel, Statele Unite le-au cerut diplomaţilor americani să obţină datedespre "oficialii de rang înalt, oficialii din serviciile de informaţii şivulnerabilităţile la nivel de minister faţă de influenţa Rusiei", precumşi date despre "eforturile de a coopera sau de a se opune Rusiei însprijinul sau contra politicilor Statelor Unite".

Directiva a solicitat de asemenea informaţii despre încercările Rusieide a exploata relaţiile istorice şi cele din prezent pentru a influenţaevoluţiile interne şi a promova interesele Rusiei în Bulgaria şi în întreaga regiune.

În capitolul referitor la Uniunea Europeană, diplomaţilor americani lise cere să obţină "dovezi despre managementul defectuos al fondurilorUE", "detalii despre alianţe formale şi informale între Bulgaria şialte state membre UE", precum şi "planuri şi eforturi de a coopera cuvecinii regionali, state membre ale blocului comunitar şi actori non-statali cuscopul de a influenţa politicile UE".

De asemenea, directiva solicită informaţii despre "planurile,eforturile şi abilitatea de a menţine cheltuieli de apărare" pentru"obiectivele stabilite de Organizaţia Atlanticului de Nord (NATO)".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-06-04

Mai multe imagini:
UPDATE. Peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks conţin referiri la România. Ambasada SUA la Bucureşti despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut
zoom
Parerea ta...

ZIGZAG
29 Noi 2010

poate apare si informatiile cu privire la vizita lui geoana la moscova ..mircea geoana.cel sustinut de mare parte a mass media romanesti.adevarati patrioti acesti jurnalisti.parol.:))
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine