2020-04-03 21:15

UPDATE. Primarul din Cogealac şi alţi cinci localnici au fost arestaţi preventiv

 |  19:11
UPDATE. Primarul din Cogealac şi alţi cinci localnici au fost arestaţi preventiv

29 iunie 2010. Primarul din comuna constănţeană Cogealac, Cati Hristu,şi alţi cinci localnici, au fost arestaţi preventiv, miercuri noapte, pentru 29de zile, iar alte trei persoane, printre care şi viceprimarul comunei, MihaiDore, sunt cercetate în libertate, în cazul scandalului de luni, din localitate.

Instanţa Judecătoriei Constanţa a acceptat, miercuri noapte, aproape demiezul nopţii, solicitarea procurorilor de arestare preventivă, pentru 29 dezile, a primarului comunei Cogealac, Cati Hristu, şi a celor cinci localnici,implicaţi în scandalul de luni, de la parcul eolian care se construieşte înlocalitate, în care cinci persoane aufost rănite cu gloanţe de cauciuc.

De asemenea, în cazul altor trei localnici, printre care şi viceprimarulcomunei, Mihai Dore, care, în prezent, este spitalizat cu o plagă împuşcatătoracică, judecătorii au decis cercetarea acestora în libertate.

Potrivit procurorilor constănţeni, edilulcomunei Cogealac şi susţinătorii săi sunt cercetaţi pentru pentru săvârşireainfracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice,asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar faţă de Cati Hristu şi pentrusăvârşirea infracţiunii de instigare publică şi apologia infracţiunilor.

Decizia instanţei nu este definitivă, aceasta putând fiatacată cu recurs la Tribunalul Constanţa.

28 iunie 2010. Organizatorii “Răscoalei de la Cogealac” au fost reţinuţi. Protestatarii au fost plătiţi, manipulaţi şi instigaţi de primar ca să facă scandal

Grupul care a coordonat “răscoala” de la Cogealac, în frunte cu primarul Cati Hristu, a fost reţinut deprocurorii de pe lângă Tribunalul Constanţa. Ei sunt acuzaţi de ultrajcontra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentrusăvârşirea de infracţiuni.

Grupul CEZ a transmis printr-uncomunicat de presă că, la finalizarea cercetărilor, va lua o decizie în ceea pepriveşte colaborarea cu firma de pază Rominternational. Pe de altă parte,cealaltă firmă care râvneşte la parcul de eoliene, a remis presei un comunicatîn care anunţă că va solicita Primăriei Cogealac şi Consiliului Local efectuareaunui referendum pe tema parcului de energie alternativă.

Primarul comunei Cogealac, HristuCati, viceprimarul Mihai Dore, fratele acestuia, Nicolae Dore, Laurenţiu Ruscu,Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu, pentruultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentrusăvârşirea de infracţiuni. Primarul este învinuit şi pentru instigare publică. Potrivitanchetatorilor, la iniţiativa edilului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19-25iulie, "a constituit sau aderat la o asociere cu scopul de a comiteinfracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă să îidetermine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi partenerii acesteia săînceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comuneiCogealac, aşa încât o altă firmă SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreatăde Consiliul local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic. Îndimineaţa de 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac, a fost organizat de cătrecei care aveau interes un aşa-zis miting de protest la care au participat pesteo sută de persoane. "Din probele administrate până în acest moment aurezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărorale-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit deevacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comuneiCogealac", arată procurorii. În faţa mulţimii adunate, primarul a manipulatmasa de manevră spunând despre firma CEZ că nu are autorizaţie de construcţielegală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul JudeţeanConstanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu aavut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau al Consiliului LocalCogealac.

Asprijinit logistic

După ce i-a întărâtat pe „manifestanţi”,primarul le-a propus persoanelor să se deplaseze împreună pe câmp, la punctelede lucru ale firmei CEZ. Grupul de aproximativ o sută de persoane s-a deplasatcu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale primărieişi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru. Acolo, mulţimea condusă deviceprimar şi de ceilalţi instigatori i-au determinat prin forţă pereprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau pazaperimetrului îngrădit să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşiişi gardul împrejmuitor. Agenţii de pază şi muncitorii au luat-o la sănătoasapeste câmp şi s-au refugiat la un al doilea punct de lucru. Mulţimea a venitdupă ei. Aici au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SCRomnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cupuşti cu bile de cauciuc.

Întrucât mulţimea nu s-a supussolicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge laviolenţe, iar mai multe persoane au smuls ţăruşii şi i-au folosit pe post deproiectile, iar Pavel Copilescu a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrulîngrădit, spre agenţii de pază, aceştia au efectuat focuri de avertisment în planvertical, doi dintre aceştia executând ulterior focuri de armă cu bile decauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă, fiind rănite cincipersoane.

Dintre răniţi, învinuiţii Mihai şiNicolae Dore, au fost spitalizaţi, primul cu o plagă toracică împuşcată, iarcel de-al doilea suferind o plagă abdominală împuşcată care i-a pus viaţa înprimejdie. Doar sosirea mascaţilor din cadrul DIAS şi a jandarmilor au pututstăvili mulţimea.

CEZeste mulţumită de firma de pază

CEZ a anunţat, miercuri, că va decidedacă va continua colaborarea cu firma de pază Romnaţional, care asigurăprotecţia parcului eolian de la Cogealac, după finalizarea anchetei interne şianunţarea rezultatelor oficiale de către poliţie. "Reafirmăm încrederea pecare o acordăm firmei de pază angajate să protejeze parcul eolian de laFântânele şi Cogealac, Romnaţional, care a dat dovadă de profesionalism pe totparcursul relaţiilor contractuale de până acum, precizând ca CEZ nu a reziliatcontractul cu această companie. De asemenea, reamintim că până la finalizareainvestigaţiei interne precum şi până la rezultatele oficiale ce vor ficomunicate de către poliţie, Grupul CEZ nu va lua nici o masură în ceea cepriveşte relaţia contractuală cu această companie", se arată într-un comunicatal grupului.

EolicaDobrogea vrea referendum

Pe de altă parte, firma EolicaDobrogea, ale cărei interese erau apărate de către edilul de la Cogealac, spunecă „Recentele evenimente violente de la Cogealac şi dezbaterile publicegenerate de acestea pun într-o lumină nefavorabilă sectorul producerii energieidin surse regenerabile şi activitatea companiilor noastre, umbrind meriteletehnice şi anvergura unei investiţii de peste 2 miliarde de euro. În acestcontext, SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primăriei Cogealac şi ConsiliuluiLocal organizarea unui referendum local în care toţi membrii comunităţii sădecidă în cunostinţă de cauză şi în mod direct cum va fi folosit potenţialulenergetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor şi cum vor fifolosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local. SCEolica Dobrogea SRL va continua eforturile pentru identificarea unei soluţiitehnice comune exprimate într-un singur Plan Urbanistic Zonal care să fieaprobat în condiţii de legalitate de către autorităţile locale. Dezvoltareanodului energetic Tariverde presupune atragerea de investiţii străine directede peste 3,6 miliarde dolari şi necesită atât un climat favorabil la nivelulautorităţilor centrale, cât şi suportul comunităţilor locale. Cadrul legislativfavorabil creat de promulgarea Legii nr. 220/2008 modificată nu poate fi blocatde factori perturbatori locali, care urmăresc exclusiv interese meschine degrup”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20

Mai multe imagini:
UPDATE. Primarul din Cogealac şi alţi cinci localnici au fost arestaţi preventiv
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine