2020-02-21 15:05

UPDATE. Sarkozy refuză să dicute cu Băsescu? România trebuie să-şi rezolve problemele la frontiere înainte să adere la Schengen, susţine preşedintele Franţei VEZI FILM

 |  13:56
UPDATE. Sarkozy refuză să dicute cu Băsescu? România trebuie să-şi rezolve problemele la frontiere înainte să adere la Schengen, susţine preşedintele Franţei VEZI FILM

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declaratsâmbătă, la Lisabona, că înainte să adere la spaţiul Schengen, România şiBulgaria trebuie să-şi rezolve problemele de la frontiere, iar Mecanismul deCooperare şi Verificare angajat de Comisia Europeană trebuie să se încheie.

"Poziţia Franţei (...) este că România şi Bulgaria auvocaţia de a intra în spaţiul Schengen", a afirmat Sarkozy.

"Dacă aceste două ţări intră în procesul Schengen, înseamnă că eledevin gardienii frontierelor Europei, ceea ce înseamnă că problemele lorfrontaliere trebuie să fie rezolvate, înaintea intrării în Schengen", aafirmat el, referindu-se la frontiera dintre România şi Republica Moldova,considerată ca fiind slab controlată.

Sarkozy a mai pus o condiţie înaintea aderării României şi Bulgariei, şianume sfârşitul "procedurii de supraveghere" angajată "cuprivire la problemele de corupţie" de Comisia Europeană.

"Să aşteptăm ca procesul să fie încheiat pentru a determina data lacare România şi Bulgariavor intra în Schengen", a subliniat el.

Pe lângă Franţa, Germania şi Olanda consideră de asemenea că nu suntîntrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului comunde liberă circulaţie Schengen pentru o aderare în martie 2011 a României şiBulgariei.

Decizia finală privind aderarea lor trebuie luată în unanimitate de stateleUE, inclusiv cele care nu fac parte din spaţiul Schengen.

Întrebat sâmbătă, la Lisabona, cu ocazia summitului NATO, despre uneventual diferend cu preşedintele român, Traian Băsescu, Sarkozy a dezminţitorice tensiune privind aderarea României la Schengen. El a adăugat că seînţelege "foarte bine" cu omologul său român şi că "nu suntprobleme".

Imagini filmate vineri de televiziuni, după fotografia de familie a şefilorde stat şi de Guvern din ţările NATO, arată un schimb de replici între cei doilideri, care a fost interpretat ca o altercaţie.

"Nu am refuzat deloc să-i vorbesc", a declarat Sarkozy. "Amvorbit poate de 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate,pe care îl apreciez foarte mult", a adăugat preşedintele francez.

Relaţii reci româno-franceze. Cel puţin la nivel de şefi de stat

PreşedinteleNicolas Sarkozy l-a ignorat pe omologulsău român la Summitul NATO de la Lisabona.

După fotografia de grup a liderilor prezenţi la Summitul NATO,camerele de luat vederi au surprins o discuţie mai puţin cordială între preşedinteleTraian Băsescu şi omologul său, Nicolas Sarkozy. Preşedintele Franţei parcă, îirefuză preşedintelui României ocazia de a purta o conversaţie. Vizibil iritat,Băsescu se îndreaptă către premierul italian Silvio Berlusconi, care tocmai se întreţineacu omologul său ungar, Viktor Orban. Surprinzător, Berlusconi, mult mai cordialdecât Sarkozy, nu numai că-i strânge mâna călduros lui Băsescu, însă ducedegetul la tâmplă ca şi cum ar spune despre Sarkozy: „Lasă-l în pace, e nebun”...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine