2020-07-02 09:50

UPDATE. Senatorul Voicu a recunoscut în faţa instanţei că a luat bani de la Căşuneanu şi Locic. Voicu l-a ajutat pe Căşuneanu pentru că se simţea “dator moral”

 |  20:04
UPDATE.  Senatorul Voicu a recunoscut în faţa instanţei că a luat bani de la Căşuneanu şi Locic.  Voicu l-a ajutat pe Căşuneanu pentru că se simţea “dator moral”

Senatorul Cătălin Voicu a declarat, marţi, în faţainstanţei supreme că a împrumutat diverse sume de bani de la Costel Căşuneanuşi a recunoscut că a încheiat un contract cu Marius Locic, negând însă că baniiprimiţi de la cei doi oameni de afaceri ar fi fost obiectul unui trafic deinfluenţă, transmite Mediafax.

La termenul de marţi al procesului, senatorul CătălinVoicu le-a spus judecătorilor instanţei supreme că îl cunoaşte pe omul deafaceri Costel Căşuneanu din anul 2004 şi că până în 2009 între cei doi"s-a închegat o relaţie de amiciţie, prietenie".

Întrebat dacă a primit bani de la Căşuneanu, Voicu le-aspus judecătorilor că a primit în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2009,diverse sume de bani de la acesta, respectiv 100.000 de lei, 150.000 de lei şi,ulterior, 200.000 de euro.

Întrebat care a fost natura primirii acestor bani, Cătălin Voicu a arătatîn permanenţă pe durata celor peste ore de audiere că banii de la CostelCăşuneanu au fost luaţi cu titlu "clar" de împrumut şi că suma de250.000 de lei a reuşit să o returneze, dar nu şi cei 200.000 de euro, dincauza faptului că a fost reţinut şi ulterior arestat.

Cătălin Voicu, în urma insistenţelor procurorului DNA, a mai arătat că nurecunoaşte şi contestă în întregime interceptările şi înregistrările ambientaledin dosar. Senatorul a arătat că "s-a folosit întreaga plajă" demodificări ale acestora, în sensul că au fost fie trunchiate, fie unele pasajeluate dintr-o discuţie şi puse în altă discuţie, fie au fost adăugate cuvinteşi expresii care nu-i aparţin.

În legătură cu faptele de care este acuzat privindu-l pe Marius Locic,Cătălin Voicu a spus că l-a cunoscut pe omul de afaceri în anul 2007, la oadunare a PSD. El a mai spus că ulterior, în anul 2009, Marius Locic a venitînsoţit de fostul general SIE Adrian Isac la restaurantul Select din Capitalăpentru a i se plânge în legătură cu un presupus şantaj făcut de un cetăţeanarab asupra omului de afaceri. Voicu a precizat că Locic i-a povestit la acelmoment despre un om de afaceri arab care se presupune că îl şantaja şi îlameninţa că dacă nu completează o serie de cecuri în alb date de Marius Locicrespectivului afacerist, străinul ar plăti 50.000 de euro unor persoaneinfluente din poliţie care să-l aresteze într-un litigiu comercial ce avea sădevină unul penal.

În legătură cu acest aspect, Voicu a arătat că a fost dispus să-i ofereajutorul lui Marius Locic, în sensul că l-a contactat pe Mihai Călinescu,adjunctul şefului Poliţiei Române, dar care avea şi calitatea de comandant alPoliţiei Capitalei, spundu-i "să-l primească pe Marius Locic în audienţă,iar dacă are dreptate să-i facă dreptate, iar dacă nu are dreptate să nu-i facădreptate şi să uite că l-a trimis pe acesta".

Voicu a precizat că toate aceste discuţii au avut loc în prezenţa generaluluiIsac, dar şi a patronului barului Select, Liviu Capotă. Întrebat de ce a fostatât de serviabil faţă de omul de afaceri, Cătălin Voicu a spus că a simţit căeste de datoria lui ca om şi ca politician, câştigând un mandat de senatorpentru Sectorul 5, acestea fiind criteriile care l-au împins să facă acestgest.

Voicu a mai arătat că pentru acest demers nu a cerut şi nu a primit niciunfel de bani de la omul de afaceri Marius Locic, recunoscând totuşi, încontinuarea declaraţiei, că la aproape două luni după acest gest a încheiat cuMarius Locic un contract de asistenţă în valoare de 119.000 de lei.

Întrebat pe ce anume trebuia să-l consilieze pe Locic, Cătălin Voicu aprecizat că s-a stabilit verbal durata contractului pentru unu-doi ani şi cădatoria lui era să-l consilieze pe omul de afaceri pe probleme civile şicomerciale. Nici în legătură cu discuţiile ambientale şi interceptările făcutede procurori privind acest caz Voicu nu a avut nimic de comentat şi a arătat căva contesta aceste probe.

Instanţa supremă a început, marţi, audierile în procesul în care senatorulCătălin Voicu este judecat alături de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şiMarius Locic, precum şi de fostul preşedinte al Secţiei civile a Înaltei Curţide casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Florin Costiniu.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv, este judecat pentrutrafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cufapte de corupţie.

Alături de acesta sunt judecaţi, în libertate, Florin Costiniu, pentrucomplicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu - asociat la SC PA&COInternaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Marius Locic- administrator al SC Locic Imobiliare SRL, acuzat de cumpărare de influenţă,fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie,participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legăturăcu fapte de corupţie.

Senatorul Voicu l-a ajutat pe Căşuneanu pentru că se simţea “dator moral”

Omulde afaceri Costel Căşuneanu, audiat ieri în procesul în care este judecatalături de senatorul Cătălin Voicu, a afirmat că toate sumele pe care i le-adat politicianului au reprezentant împrumuturi, nesolicitând nici un favor, darcă, în schimbul banilor, parlamentarul s-a simţit “dator moral”. Audiereaomului de afaceri a durat mai bine de trei ore, iar la închiderea ediţieimagistraţii ascultau depoziţia senatorului Cătălin Voicu.

Instanţasupremă a început, ieri, audierile în procesul în care senatorul Cătălin Voicueste judecat alături de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic şide fostul preşedinte al Secţiei Civile a Curţii Supreme, judecătorul FlorinCostiniu. La termenul de ieri al procesului, judecătorii ICCJ au luat act defaptul că avocaţii nu mai au cereri sau excepţii de invocat, astfel că a fost cititrechizitoriul întocmit în cauză. Procurorul de şedinţă a susţinut cădeclaraţiile acuzaţilor sunt contradictorii, astfel că a cerut audiereaseparată a inculpaţilor, solicitare ce a fost admisă. Costel Căşuneanu adeclarat că se simte nevinovat de ceea ce îl acuză procurorii şi că tot ce afăcut a fost să “acorde împrumuturi senatorului Cătălin Voicu”. Întrebat cum aajuns să-l cunoască pe senator, Costel Căşuneanu a spus că, în 2004, ocunoştinţă comună a celor doi a venit la o fabrică de-a sa de materiale pentrua cumpăra diverse lucruri pentru senator. Ulterior, Voicu l-ar fi sunat pentrua-i mulţumi şi pentru a aprecia calitatea mărfii cumpărate. Ulterior, a arătatCăşuneanu, Voicu l-a sunat de nenumărate ori pentru a-i solicita diverseîmprumuturi, sume ce variau între 5.000 şi 100.000 de euro.

Voicuse simţea “dator moral”

Înacest context, a precizat omul de afaceri, Voicu căuta să se facă util faţă deel, probabil pentru că se simţea “dator moral”. “Dar precizez că eu nu i-amcerut vreodată să facă ceva pentru mine, nu i-am dat banii pentru a face cevapentru mine şi nici nu i-am solicitat vreun fel de serviciu. Cătălin Voicu esteun om care spune că rezolvă pe toată lumea, că rezolvă orice problemă. Pe mine,personal, Voicu m-a ajutat doar pe linie medicală (…)”, a explicat Căşuneanujudecătorilor. Căşuneanu a arătat că, în iulie 2009, Voicu l-a chemat larestaurantul Select unde l-a întrebat dacă îl evită, după ce anterior Voicu îiceruse să-i împrumute 100.000-110.000 de euro, pentru un fin al său. Căşuneanua spus că nu a avut să-i dea la acel moment, dar că, ulterior, în datele de 15şi 23 iulie i-a împrumutat 150.000, respectiv 100.000 de lei, bani ce au fosttrimişi prin angajata sa Gheorghiţă Anişoara. “Suma era clară şi cu titlu deîmprumut”, a subliniat Căşuneanu. În legătură cu dosarul civil în care Voicueste acuzat că ar fi intervenit în favoarea lui Căşuneanu pe lângă magistraţide la instanţa supremă, omul de afaceri a arătat că senatorul “oricum nu afăcut nimic pentru el”, deoarece avocatul său din Baroul Cluj a fost titularulîn acel proces. Căşuneanu a arătat că l-a auzul “nedreptăţii” ce i s-ar fifăcut, respectiv că firma sa a pierdut o licitaţie deşi îndeplinea toatecriteriile, Voicu i-ar fi propus să-l “pună în mişcare” pe avocatul CezarBivolaru, pentru “a prelua frâiele” acestui proces.

Căşuneanuîi dădea bani “de teamă”

Întrebatdespre împrumut de 200.000 de euro, Căşuneanu a explicat că se afla în Germaniacând Voicu l-a sunat să ceară aceşti bani cu titlul de împrumut urgent. Subpretextul faptului că este un om de afaceri serios, Căşuneanu a arătat că afăcut tot posibilul şi că a reuşit să remită aceşti bani prin angajatul său. Încontinuare, Costel Căşuneanu a recunoscut în faţa instanţei că totuşi i-a dataceşti bani şi datorită faptului că îl refuzase cu unul sau două împrumuturi peparlamentar. “Am avut un sentiment uşor de teamă şi insecuritate dat fiindfaptul cum el şi-a început la acel moment discuţia şi din cauza faptului cănu-i dădusem împrumuturi nici în august, nu-i dau nici atunci. Îmi era teamă sănu mi-l fac din prieten duşman. Atunci m-a sunat şi a început prin a-mi spunecă «băieţii ăştia au tehnică proastă, după ce ajunge el, o să aibă locul marcatcu cretă la puşcărie»”, a mai spus Căşuneanu. Senatorul Cătălin Voicu, aflat înarest preventiv, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisurisub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie. Procurorii au stabilitcă, în anul 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins de la Costel Căşuneanu, în modrepetat, la diferite intervale de timp, sume de bani totalizând 260.000 deeuro, din care a primit 200.000 de euro, promiţând că în schimb va interveni pelângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie învestiţi cu soluţionarea unui dosar având caobiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i vadetermina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale lacare Costel Căşuneanu era asociat.(IONUT MURESAN)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05

Mai multe imagini:
UPDATE.  Senatorul Voicu a recunoscut în faţa instanţei că a luat bani de la Căşuneanu şi Locic.  Voicu l-a ajutat pe Căşuneanu pentru că se simţea “dator moral”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz