2020-03-29 13:07

Urmează alte scumpiri. Recoltele de grâu şi cartofi, compromise

 |  19:10
Urmează alte scumpiri. Recoltele de grâu şi cartofi, compromise

Calamităţile din luna iunie au distrus recoltade grâu şi de cartofi. Dacă înaintea ploilor, fermierii au estimat producţia degrâu la circa 5,7 milioane de tone, după inundaţiile de luna trecută, agricultoriirămân cu o recoltă de aproximativ 3,3 milioane de tone de grâu. Mai mult, dinaceastă cantitate de grâu, numai 40% este panificabil. Sindicaliştii dinindustria alimentară se aşteaptă ca din luna noiembrie producătorii de pâine săimporte grâu şi să scumpească produsele de panificaţie cu 10-15%.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, ne-adeclarat, ieri, că peste 30% din cultura de grâu a încolţit din cauza ploilorexcesive. “Avemaproximativ 280.000 de hectare calamitate efectiv din cauza inundaţiilor. Încăse mai recoltează în România, cu toate că recoltatul trebuia terminat demult. Cele5,7 milioane de tone de grâu pe care noi le aşteptam s-au micşorat la 3,3milioane de tone de grâu. Nu cunoaştem calitatea acestor 3,3 milioane de tonede grâu. Dacă 30-40% din această cantitate va fi nepanificabilă, atunci, dinluna noiembrie-decembrie, românii vor mânca pâine mai scumpă cu 10-15%. Tot diniarnă vor începe şi importurile de grâu”, ne-a declarat preşedinteleAgrostar. El a explicat că şi culturile de cartofi din nordul Moldovei suntafectate de inundaţii. “Suntjudeţe unde cartoful a putrezit din cauza ploilor. Şi aici vor fi probleme pesuprafeţe de circa 60% din cât s-a însămânţat. Încă nu avem o situaţie exactă, suntemîn plin proces de recoltare. Preţurile legumelor au crescut imediat, cel maibun exemplu este la tomate, unde s-a ridicat de 3-4 ori. Tomatele care au fostpuse în câmp au fost compromise din cauza ploilor. Oricum, pe fiecare produsavem pierderi mari. Doar culturile de florea-soarelui şi porumb nu suntafectate. Dacă ploile vor continua, vom avea probleme şi cu aceste culturi”, ne-a mai declarat Ştefan Nicolae.

Preţul grîului la bursă a crescut cu 20 euro/tonă

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din IndustriaAlimentară, Dragoş Frumosu, ne-a explicat că societăţile comerciale depanificaţie nu au în depozite o anumită cantitate de grâu “care să meargă de la orecoltare la alta şi nici putere financiară care să poată permiteachiziţionarea de grâu acum pentru tot anul şi să îl depoziteze”. “Dacă aproape jumătate din cele3,3 milioane de tone de grâu nu sunt panificabile, atunci situaţia e gravă. Euspuneam din ianuarie că vom fi nevoiţi să importăm grâu pentru panificaţie. S-arputea să fim nevoiţi să importăm mai repede grâu, asta înseamnă undeva înnoiembrie. Dacă mă întrebaţi de preţ, astăzi preţul grâului la bursă a crescutpe tonă cu 20 de euro faţă de acum două săptămâni. În condiţiile astea, sigurputem asista la creşteri de preţuri. Mai trebuie să vedem şi modul de evoluţiea cursului leu-euro şi toate celelalte condiţii din România, cum ar ficreşterea preţurilor la energie, combustibil. Dacă ne luăm după creşterea depreţ la bursă astăzi şi dacă am importa grâu astăzi, preţul pâinii ar trebui săfie cu 10% mai mare”, a mai explicat liderul de sindicat. Acesta a precizat că esteo criză a cerealelor şi a mâncării la nivel mondial. “Ne-ar fi ajutat foarte multpe noi dacă am fi făcut o agricultură adevărată în condiţiile crizei. Eu nuspun că am fi putut să hrănim 80 de milioane de guri, dar dacă am fi hrănit40-50 de milioane, iată că de la 20 de milioane până la 50 milioane de guri amfi putut să exportăm”, spune DragoşFrumosu. El a adăugat că producţia de cartofi nu este afectată într-un procentatât de mare ca aceea de grâu. “Înzona Ardealului nu putem spune că este foarte afectat. O cantitate importantăde cartofi se importă. Mâncăm cartofi din Polonia, Argentina sau din StateleUnite ale Americii. Agricultura funcţionează la 30-40% din capacitatea ei, încăun an vom mânca din import”, aconchis Frumosu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine