2020-02-26 00:43

Vâlcov cerea şpagă şi când era ministru al Finanţelor

 |  21:01
Vâlcov cerea şpagă şi când era ministru al Finanţelor

Darius Vâlcov este urmărit penal într-un nou dosar, pentru trafic de influenţă, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localităţi din judeţul Olt, Darius Vâlcov i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA. Banii urmau să fie încasaţi de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, cel care, de altfel, l-a şi denunţat pe Vâlcov, în urma încheierii contractului cu Compania de Apă Olt SA, respectiv 1,7 milioane de lei. Fostul ministru al Finanţelor a cerut aceşti bani pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA, astfel încât societatea pe care o reprezenta denunţătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp. „Ulterior, suspectul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de 1.700.000 lei, în două tranşe (în luna septembrie 2014 şi în luna februarie 2015)”, potrivit DNA.

Mită pentru reabilitarea străzilor

Darius Vâlcov a fost adus, miercuri, în jurul orei prânzului, din Arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii. În dosar, anchetatorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat că fostul ministru al Finanţelor ar fi primit mită de la omul de afaceri Sorin Păduraru. Mai exact, omul de afaceri ar fi plătit această sumă astfel încât să fie deblocate plăţile pentru un contract de execuţie lucrări pentru reabilitarea unor străzi din Centrul istoric al municipiului Slatina. Păduraru ar fi ajuns să ia legătura cu Darius Vâlcov şi cu primarul oraşului, Minel Prina, prin intermediul unei persoane, care la rândul ei a apelat la Lucian Şuşală. Acesta din urmă a intervenit pe lângă Vâlcov şi Prina, astfel încât aceştia să îşi exercite influenţa pe lângă persoanele cu atribuţii de decizie pentru deblocarea acelor plăţi.

Gaşca lui Vâlcov

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 20 mai, pe Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, fost ministru al Finanţelor şi fost senator, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta. Darius Vâlcov este în arest preventiv din 2 aprilie. Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

“Intervenţii” la licitaţii

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei. Anchetatori susţin că Darius Vâlcov şi Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Iubitor de aur şi tablouri

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012-2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei. Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei, printre care trei lingouri de aur (n.n. – fiecare de câte 1 kilogram) şi peste 100 de tablouri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-03Parerea ta...

MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
03 Iun 2015

Bravo ministrul finantelor noastre . Si ce tupeu de tigan ingimfat , inputit . Sa rida cu gura pina la urechi . Lupul pus sef la oi .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine