2019-08-18 16:09

„Valul roşu” ar putea lăsa oraşul Drobeta-Turnu Severin fără apă

 |  19:49

Dacă nivelul pH-ului Dunării depăşeste limitade 8,5 unităţi, primul oraş în care se va închide apa potabilă este Drobeta-TurnuSeverin, ne-au declarat surse guvernamentale. Potrivit specialiştilorAdministraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), valul de poluare va ajunge pesectorul românesc al Dunării în această seară (ieri-seară, n.r.) sau cel mai târziumâine-dimineaţă (astăzi, n.r.). ONG-urileacuză autorităţile că tratează superficial problema valului de poluare chimicăcu. În cazul în care concentraţia metalelor din Dunăre ardepăşi valorile normale, oamenii care consumă peşte au şanse mari să se îmbolnăveascăde cancer.

Angajaţii de la Apele Române efectuează,începând de ieri, analize ale pH-ului şi probe fizico-chimice ale apelor dinDunăre, în zona Baziaş. “Biologiişichimiştii de la Apele Române efectuează, din 3 în 3 ore, analizele legate de pH.Ultimele analize arată că PH-ul este limitele normele, de 7,9 unităţi. Dacă depăşeştenivelul de 8,5 unităţi, există pericolul să se întrerupă apa în Drobeta-TurnuSeverin şi Calafat. Primul oraş cel mai expus este Drobeta-Turnu Severin. Din 4în 4 ore se prelevează probe fizico-chimice şi biologice. Aceste analize indicăfaptul că apa din Dunăre se încadrează în limitele normale. În prezent, nuexistă pericolul de poluare pe Dunăre, pe sectorul românesc”, ne-au declarat specialiştiai Administraţiei Naţionale Apele Române. În cazul în care nivelul pH-uluiajunge în jurul valorii de 8,5 unităţi şi probele fizico-chimice depăşesclimitele normale, intră în vigoare planul de prevenire şi combatere apoluărilor accidentale. “Înacest caz, toţi cei care folosesc apă din Dunăre sunt anunţaţi să închidărobinetele”, ne-au mai explicatspecialiştii ANAR.

Borbely: “Se aşteaptă o nouă deversarede substanţe toxice în Dunăre”

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, anunţă o nouădeversare de substanţe toxice în Dunăre. “Se aşteaptă o nouădeversare, de aceea se construieşte acel dig. Trebuie să informăm foarte clarpopulaţia. Vom fi foarte fermi. Mai mult, specialişti de la Uniunea Europeanăîn decontaminarea solului vor sosi în Ungaria pentru a analiza situaţia”, a declarat ministrul mediului.El a reafirmat că toate datele arată că nu există pericol de contaminare înRomânia, precizând că valul pe Dunăre va ajunge în România probabil laînceputul acestei săptămâni. "Conform ultimelor date furnizate de Ungaria,Serbia şi colegii din Mehedinţi, nu există un pericol de contaminare a apelorDunării, atât din punctul de vedere al acidităţii şi alcalinităţii, cât şi alemetalelor grele. La Buziaş, pH-ul apei Dunării este de 7,94. Nu minimalizămcatastrofa din Ungaria, pentru că autorităţile ungare au recunoscut că este ceamai mare catastrofă înregistrată vreodată, cu şapte morţi, oameni dispăruţi şipeste 120 de răniţi, unii foarte grav", a adăugat Laszlo Borbely.Ministrul a adăugat că autorităţile române ştiu că nu vor fi probleme în România,dar acest lucru nu înseamnă că nu vor fi precaute. "Apa din Dunăre nuprezintă risc nici pentru oameni şi nici pentru peşti. Valul va străbateRomânia cam o săptămână", a adăugat Borbely. În opinia sa, astfel deiazuri ar trebui supravegheate. Ministrul a subliniat că este îngrijorat pentrufaptul că şi în România sunt soluri contaminate şi care ar putea fi surse decontaminare. "Trebuie să luăm măsuri riguroase pentru că într-o ţarăeuropeană s-a putut întâmpla o asemenea catastrofă ecologică", a adăugat Borbely.Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate"vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile", vor fi puse înaplicare planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, conformcărora cei care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţaţi să nu o maifolosească. “Autoriţileromâne menţin în continuare legătura cu autorităţile ungare şi sârbe”, susţinspecialiştii ANAR.

Apele Dunării, deocamdată în parametrinormali

Măsurătorile făcute de specialiştii de la AdministraţiaNaţională Apele Române în zona Baziaş arată că apele Dunării se încadrează înparametrii normali de calitate, testele urmând să fie făcute la interval de patruore, în aşteptarea unor eventuale urmări ale accidentului din Ungaria."Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de ApăJiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, monitorizează în permanenţăcalitatea apei în secţiunea Baziaş. Astfel, măsurătorile de calitate efectuatedin patru în patru ore arată că valorile indicatorilor generali fizico-chimici- indicatori generali, metale grele -, precum şi indicatorii biologici seîncadrează în valorile normale pentru aceasta secţiune", se arată într-uncomunicat de luni al ANAR.

Borbely vrea să includă reziduurile debauxită pe lista substanţelor periculoase

Ministrul Laszlo Borbely va propuneConsiliului pentru Mediu al Uniunii Europene ca reziduurile care provin de lafabricile de bauxită să fie incluse pe lista substanţelor periculoase, după ceîn urma accidentului ecologic din Ungaria şapte persoane au murit şi alte peste120 au fost rănite. Ministrul a declarat că în 16 octombrie se va reuni laLuxemburg Consiliul pentru Mediu al UE, pe ordinea de zi a şedinţei fiindtrecută şi catastrofa ecologică din Ungaria. "Eu voi cere două lucruri lareuniune. Voi cere ca această substanţă să fie inclusă pe lista substanţelorpericuloase. Acesta nu apare în listă, iar 120 de persoane au fost rănite înUngaria. Voi insista pentru crearea unui sistem de informare rapidă la nivelulUniunii Europene în cazul în care într-una din ţările UE apare o catastrofăecologică", spus Laszlo Borbely.

Risc de cancer pentru consumatorii de peştecontaminat

Organizaţiilenonguvernamentale din domeniu susţin că autorităţile tratează cusuperficialitate problema “valuluiroşu”.“Dininformaţiile oferite până în prezent, înţelegem că există pericolul ca o partedin noroiul roşu să ajungă şi pe teritoriul României. Autorităţile trebuie săfie în alertă. De asemenea, relaţia cu autorităţile ungare este foarteimportantă. Guvernul României trebuie să se asigure că Guvernul Ungariei va luatoate măsurile necesare. În momentul de faţă, noi considerăm că autorităţilesunt prea relaxate. Trebuie să conştientizeze gravitatea situaţiei”, ne-a declarat directorul AsociaţieiSalvaţi Delta, Costel Popa. Potrivit acestuia, contaminarea faunei din Dunărepoate cauza moartea a numeroşi oameni. “În cazul în careconcentraţia metalelor din Dunăre depăşeşte cota normală, peştii care sehrănesc cu vegetaţie acvatică vor contacta aceste substanţe. Astfel, oameniicare vor consuma carne de peşte riscă să se îmbolnăvească de cancer. În plus,efectele asupra ecosistemului ar fi devastatoare. Să nu uităm că în urmaaccidentului de la Roşia Montană a fost descoperită cianură în Deltă. Noicredem că autorităţile sunt prea relaxate. Primii care ar trebui avertizaţi, încazul în care o parte din substanţe ar ajunge pe teritoriul României, suntoamenii din localităţile de la intrarea în ţară”, a mai spus Popa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-08Parerea ta...

ALIN2010
14 Oct 2010

Din ce stiu eu nu a avut loc nici un accident la Rosia Montana. Mai mult nu se mai extrage aurul acolo de ani buni. Cred ca domnul Costel Popa ar trebui sa fie mai bine informat, inainte sa faca astfel de acuzatii.
KRAKER
14 Oct 2010

dragi jurnalisti ai lui SOV cred ca incurcati oalele cu poluare ... lasati dezinformarea si respectati codul deontologic
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray