2020-02-26 19:35

Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani

 |  16:49
Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani

Problema romilor,dar, în special, a celor români, s-a transformat într-o vânătoare, atât la nivelpolitic, cât şi social. Dacă discuţiile sunt aprinse la nivelul autorităţilorcentrale sau locale din Franţa, pe străzi au început atacuri violente cu tentărasistă. În Anglia s-a înregistrat primul incident de acest gen.

Uncuplu de români a fost agresat de şase bărbaţi în oraşul englez Halstead, înceea ce pare a fi un atac rasist, informează publicaţia Halstead Gazette, înediţia electronică. Potrivit poliţiei locale, incidentul a avut loc pe 1august, în jurul orei 22.30, în zona Bridge Street din orăşelul englez Halstead.Şase indivizi s-au apropiat de un bărbat şi de o femeie de origine română, aufăcut comentarii cu tentă rasistă şi i-au lovit violent cu pumnii şi cu picioarele.Femeia a suferit leziuni pe tot corpul, având mai mulţi dinţi sparţi şi ochiiînvineţiţi. Autorităţile locale au declanşat o anchetă în acest caz, făcândapel la persoane care au observat incidentul. "A fost un atac brutal şineprovocat", afirmă inspectorul de poliţie Neil Murray.

Poliţia britanicădescrie romii ca fiind români

Imigranţiiromâni din Oxford au criticat poliţia din regiune, care afirma vineri, într-opublicaţie locală, că "femei românce îmbrăcate tradiţional, cu fustelungi, cu părul lung şi având o constituţie fizică robustă" vin săcerşească în centrul oraşului, relatează Oxford Times în ediţia online. Poliţiadin Thames Valley avertiza vineri, într-un articol publicat de cotidianulOxford Mail, că, în centrul oraşului, vin bande de hoţi şi "femeiromânce" care cerşesc bani.

Unromân care locuieşte la Oxford de peste 33 de ani, George Găzdeanu, a declaratcă aceste afirmaţii sunt "incorecte". "Cei despre care vorbeştepoliţia nu sunt români, ci sunt ţigani. Ei sunt complet diferiţi deromâni", a subliniat el. Găzdeanu, care locuieşte la Holt Weer Close,Cutteslowe, şi care munceşte în cadrul unei firme de construcţii, BHL Builders,a declarat că descrierea făcută de poliţie evidenţiază în mod clar aceastădiferenţă între români şi romi. "Nimeni, în România, nu poartă acest felde haine. Acestea sunt haine ţigăneşti, nu româneşti. Afirmaţiile sunt completeronate. Ţiganii pot fi cetăţeni români, dar ei reprezintă o minoritate etnică.Şi noi avem probleme cu ei, în România, ca şi aici", a continuat el. Găzdeanulocuieşte împreună cu alţi români, care muncesc în Oxfordshire.

„Oriunde am merge,oamenii cred că suntem ţigani”

EmilianIconaru, în vârstă de 25 de ani, un angajat al hotelului Lambert Arms, înWatlington, a declarat că poliţia face frecvent această eroare. "Oriundeam merge, pentru că suntem din România, în pofida faptului că încercăm să fimdecenţi, oamenii cred că suntem ţigani. Problema este că ţiganii români nu seintegrează în societate", a adăugat Georgean Iordache, în vârstă de 20 deani, student la Universitatea Aberystwyth. "Eu cunosc 50-60 de români, laOxford, şi fiecare are un loc de muncă. Nu veţi găsi nici un român care săcerşească pe stradă. Nu avem nimic de-a face cu aceste persoane, iar poliţia artrebui să spună exact despre cine vorbeşte", a continuat Găzdeanu.

Poliţiadin Thames Valley a avertizat vineri că bande organizate de cerşetori iau cuasalt turiştii, cărora le spun, într-o engleză stricată, că au nevoie de banipentru mâncare şi lapte pentru copiii lor. Publicaţia nu a putut contacta acestpost de poliţie, în vederea obţinerii unei reacţii.

CEHIA: Doi români aufurat din casele inundate

Cincicetăţeni străini, doi români şi trei polonezi, au fost arestaţi în nordulCehiei, pentru furt din zonele afectate de inundaţii, a declarat un purtător decuvânt al poliţiei locale, Vlasta Suchankova, pentru Mediafax Cehia. "Primiidoi străini, cu vârste de 21 şi, respectiv, 31 de ani, au fost arestaţi depoliţie în Chrastava. Aceştia furau diverse lucruri pe care locuitorii lescoseseră din casele inundate", a declarat Suchankova. Alte cazuri defurturi au fost descoperite de poliţie în Raspenava, unde au fost arestaţi treistrăini, cu vârste de 19, 22 şi, respectiv, 27 de ani, care încercau să intreprin efracţie într-o casă abandonată. Poliţia a descoperit că aceştiaspărseseră deja două maşini, din care furaseră benzină. Toţi cei cinci hoţisunt cetăţeni străini, doi români şi trei polonezi, şi se află în arestulpoliţiei. Autorităţile cehe au informat ambasadele statelor din care provinaceştia. Ei sunt acuzaţi de furt, dar legislaţia cehă ia în considerare şicircumstanţele în care au fost comise faptele. Cum cei cinci cetăţeni străiniau comis aceste infracţiuni în condiţii extraordinare de catastrofă naturală,ei riscă o pedeapsă mai dură, de la doi până la opt ani de închisoare.

BELGIA: Românicăutaţi pentru muncile refuzate de belgieni

Patronatulbelgian caută forţă de muncă pentru sectorul hotelier, al restaurantelor şi decatering (Horeca), horticultură şi construcţii, inclusiv din România, în pofidaratei mare a şomajului din propria ţară, relatează RTL Info, în paginaelectronică.

Autorităţileau eliberat, în perioada aprilie-mai, 18.000 de permise de muncă lucrătorilorstrăini, în special în sectorul agricol, dar şi în construcţii sau Horeca.Cultivatorii de fructe au început însă căutarea anuală pentru a găsi muncitoristrăini pentru culesul perelor, în septembrie, şi al merelor, în octombrie. Belgieniirefuză acest tip de muncă, pe care o consideră prost plătită, dar atunci cândsalariul mediu în România este în jur de 300 de euro pe lună, remuneraţiaprimită pentru acest tip de muncă este considerată suficientă. Numărulpermiselor de muncă eliberate de la ultimele două extinderi ale UE a fost însămai mic, deoarece muncitorii din ţările nou-intrate în UE nu mai au nevoie deacestea.

Acuzaţii grave. Primarfrancez: „România profită de libera circulaţie pentru a scăpa de romi“

Ţărileca România profită de principiul liberei circulaţii pentru a se debarsa depopulaţiile pe care nu le mai vor şi trebuie constrânse să respecte şi săaplice dreptul european, susţine Gérard Caudron, primarul unei localităţi dinnordul Franţei, Villeneuve-d'Ascq, referindu-se la romi.

Primarula declarat că posibilitatea de a se deplasa liber este "un progres",sub condiţia ca aceasta să fie "voluntară, nu din cauza sărăciei,dictaturii sau a integrismului", relatează publicaţia La Voix du Nord, înediţia electronică. "Trebuie să se acţioneze asupra cauzelor, să se vadăde ce fug oamenii", a declarat el, oferind ca soluţie aplicarea normeloreuropene, care apără minorităţile, în ţările de origine. "Aceste ţări, caRomânia, abundă în subvenţii, toate sunt eligibile pentru creditele dinObiectivul 1 (eradicarea sărăciei extreme şi a foametei). În loc de asta, eleprofită de principiul libertăţii de circulaţie pentru a se debarasa depopulaţiile pe care nu le vor ", a declarat el.

Secretarulde stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a apreciat, vineri,la Bogota, că Franţa "nu poate primi 2,5 milioane de romi români",relatează AFP. "După un nou val de cifre care arată o creştere a actelorde delincvenţă juvenilă (a romilor, n.red.) am sesizat Consiliul europeanpentru a-i spune că acest lucru nu mai poate să dureze", a declaratsecretarul de stat francez. "Europa trebuie să se mobilizeze (...) noi,francezii, nu avem capacitatea să primim 2,5 milioane de romi români", adeclarat el, subliniind că libertatea de circulaţie a persoanelor în cadrulUniunii Europene "nu înseamnă libertatea de exploatare a copiilor". Acestlucru denotă o "conştientizare din partea autorităţilor române, pe care osalut", a declarat el.

Parisulpreconizează să demoleze jumătate din taberele ilegale de romi din Franţa îndecurs de trei luni şi să îi repatrieze "aproape imediat" cătreRomânia şi Bulgaria pe romii care au comis infracţiuni. "Nomazii"reprezintă în total 400.000 de persoane în Franţa (dintre care 95 la sută aunaţionalitate franceză). Romii reprezintă 15.000 de persoane. În România,numărul acestora este cuprins între 500.000 şi 2,5 milioane, potrivitestimărilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-26

Mai multe imagini:
Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani
zoom
Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani
zoom
Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani
zoom

Victimele rasismului. Un cuplu de români a fost bătut cu bestialitate în Anglia sub pretextul că erau ţigani
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine