2020-02-28 17:51

Videochatul se mută la Parchet. Spălare de bani şi evaziune fiscală de 300 milioane de dolari în industria plăcerilor virtuale

 |  21:01
Videochatul se mută la Parchet. Spălare de bani şi evaziune fiscală de 300 milioane de dolari în industria plăcerilor virtuale

Gilda Popa

Poliţiştii şi procurorii au făcut marţi, un număr-record de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la studiouri videochat şi la filiale bancare, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani de 300 de milioane de dolari. Surse judiciare au declarat că aproximativ 80 dintre cele 93 de percheziţii sunt făcute la studiouri videochat, iar restul la locuinţele suspecţilor şi la filialele bancare prin care se derulau operaţiunile financiare.

Anchetatorii au dus la audieri nouă persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere şi urmează să pună sechestru asigurător pe 15 milioane de dolari aflaţi în conturile bancare ale suspecţilor, precum şi pe cinci locuinţe şi şase autoturisme. În urma cercetărilor s-a stabilit că, prin conturile deschise la două societăţi bancare, membrii grupărilor infracţionale ar fi efectuat operaţiuni financiare de peste 300 de milioane de dolari. „De asemenea, sunt efectuate cercetări în legătură cu o societate de tip «off-shore», care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat membrii grupărilor la sustragerea de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul României”, a precizat, într-un comunicat, Poliţia Română. Ancheta Parchetului General este una mai amplă, fiind în lucru patru dosare distincte, care au legătură unul cu altul.

Plăţi prin firme off-shore

„Într-unul dintre dosare, procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfăşurat în cadrul unor societăţi comerciale activităţi de videochat, sens în care au angajat fără forme legale mai multe persoane de sex feminin”, anunţă Parchetul General într-un comunicat. Procurorii au mai arătat că pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online, cei aflaţi în spatele afacerii au înfiinţat societăţi off-shore pentru a pierde urma sumelor plătite în România. Un alt dosar  vizează „suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în sensul că mai multe persoane, beneficiare ale unor transferuri efectuate de către societăţi comerciale nerezidente”.

Cercetările vizează şi o instituţie bancară care intermedia banii negri din industria videochatului. „S-a stabilit că persoana juridică nerezidentă în România are o pagină web din studierea căreia rezultă că această societate desfăşoară activităţi şi operaţiuni financiare asemănătoare societăţilor bancare, oferind servicii de transfer de sume de bani, plăţi, operaţiuni cu carduri bancare”, se mai arată în comunicat.

Videochatul, la limita legii

Activitatea de videochat este reglementată de Legea 196/2003 privind prevenirea şi combaterea pornografiei, care nu interzice videochatul atâta vreme cât nu lezează demnitatea persoanei şi a moralităţii publice. „Am plecat de la ideea de a face un business 100% legal, într-un domeniu asociat adeseori cu zona gri a economiei”, scrie pe site-ul unui studio de videochat, care a avut atât de mult succes încât a trecut la francizarea activităţii. Nu este de mirare de ce o mare parte din banii negri se spală prin videochat: marja  de profit este mai mare decât în orice alt tip de afacere. „Este singurul business pe care eu îl ştiu, în care poţi miza pe o aşa marjă de profit. (...) La nivelul întregii ţări estimez că este vorba despre aproximativ 100 de milioane de euro în acest domeniu”, a declarat Robert Vanderty, mangerul unui studio de profil, pentru o revistă de business.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-17Parerea ta...

AUTORUL
04 Apr 2015

ciongo un tigan amestecat cu slatara de bucuresti de sector 4 pe videochat il cunoaste jumatate din romania dar inainte de anii 2000 vindea pepeni cu tacsul , unul din 20 intepat cu sifilis , ce drumetii au pe videochat cu drogurile
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine