2020-08-10 12:19

UPDATE. România s-a abţinut la votul care a schimbat statutul Palestinei în ONU

 |  08:13
UPDATE. România s-a abţinut la votul care a schimbat statutul Palestinei în ONU

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România s-a abţinut la votul din Adunarea Generală a ONU asupra proiectului de rezoluţie referitor la 'Statutul Palestinei în Organizaţia Naţiunilor Unite'.

România a prezentat în cadrul unei intervenţii în sesiunea Adunării Generale argumentele pentru aceasta poziţie şi s-a asociat declaraţiei prezentate de Uniunea Europeană privind contextul dezbaterii rezoluţiei. România a subliniat că această decizie are la bază poziţia de principiu pe care o promovează consecvent, bazată pe dialog şi negocieri directe între părţi, în cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel internaţional şi al acordurilor existente. În baza aceleiaşi concepţii, România nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace, potrivit comunicatul MAE.

'Rezoluţia adoptată nu facilitează recunoaşterea Palestinei ca stat şi nici accederea sa la organizaţii internaţionale sau tratate. Deşi recunoaşte aceste deziderate ca fiind obiective legitime ale poporului palestinian, România crede cu tărie că singura cale de a materializa viziunea soluţiei celor două state este reluarea negocierilor directe între israelieni şi palestinieni. Solicităm celor două părţi să se angajeze în acest proces fără precondiţii. România va sprijini orice iniţiativă care va servi acestui scop. Împărtăşim evaluarea conform căreia unica soluţie viabilă pentru acest conflict rămâne cea promovată de Foaia de Parcurs a Cvartetului, care susţine existenţa a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască alături în pace şi securitate, în cadrul unor frontiere recunoscute la nivel internaţional', a mai arată în documentul citat, potrivit Agerpres

Adunarea Generală a ONU a votat joi în favoarea palestinienilor. În pofida opoziţiei Statelor Unite şi a Israelului, Palestina a devenit stat observator la Naţiunile Unite. Votul istoric a fost aclamat cu tiruri în  aer de mulţimea adunată la Ramallah.

Noul statut, ce oferă palestinienilor acces la agenţii ale ONU şi tratate internaţionale, reprezintă o victorie diplomatică majoră. Însă ea expune Autoritatea palestiniană la represalii financiare americane şi israeliene. Rezoluţia, care face din 'entitatea' palestiniană un 'stat observator non-membru', a fost votată de o majoritate confortabilă dar nu zdrobitoare cu 138 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 41 de abţineri.

Anterior votului, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că Adunarea trebuie să semneze 'actul de naştere'' a unui stat al Palestinei. El a estimat că aceasta este 'ultima şansă de a salva soluţia a două state' (Israel şi un stat palestinian) şi a promis 'să încerce să reia negocierile' cu Israelul, care stagnează de peste doi ani, fără a lua totuşi angajamente precise.

Ambasadorul Israelului la ONU Ron Prosor a precizat din contră că această iniţiativă 'nu face să avanseze pacea, ea o împinge înapoi'. El a afirmat că ea 'nu va schimba situaţia pe teren', mai ales pentru că Autoritatea palestiniană 'nu controlează Gaza' şi ea 'nu va da un statut de stat Autorităţii palestiniene'. El a reafirmat poziţia Israelului şi a Statelor Unite, potrivit căreia negocierile directe 'sunt singura modalitate de a ajunge la pace printr-un acord pus la punct de părţile în cauză şi nu prin intermediul ONU'.

Bucurie la Ramallah

Joi seară, mulţimea adunată la sediul Autorităţii palestiniene a aclamat votul istoric la cu tiruri în aer şi scene de bucurie. Allah Akbar (Dumnezeu este mare) strigau mii de palestinieni adunaţi în centrul oraşului Ramallah, în timp ce la New York Adunarea Generală a ONU vota rezoluţia care a făcut din 'entitatea' palestiniană un 'stat observator non-membru'.

Nemulţumire la Washington

Reprezentanţii Statelor Unite au avertizat că votul ce a făcut joi din Palestina un stat observator la Naţiunile Unite este 'contraproductiv' şi pune 'obstacole' în calea păcii între palestinieni şi Israel. Această rezoluţie 'pune mai multe obstacole în calea păcii', a reacţionat imediat şeful diplomaţiei americane Hillary Clinton, în cursul unui forum la Washington, reamintind că singura modalitate de a ajunge la un stat palestinian trebuie să treacă prin reluarea negocierilor directe cu Israelul.

SUA, Israelul şi Canada sunt printre cele 9 state care au votat împotriva acestei rezoluţii istorice, notează AFP, citat de Agerpres. 'Rezoluţia nefericită şi contraproductivă de astăzi pune şi mai multe obstacole în calea păcii şi de aceea Statele Unite au votat contra', a subliniat ambasadoarea SUA la ONU Susan Rice. 'Această rezoluţie nu face din Palestina un stat', a adăugat ea, ca ecou la o declaraţie prealabilă a ambasadorului israelian. 'Acest vot de astăzi nu constituie în niciun caz un drept de a deveni membru al Naţiunilor Unite'. Rezoluţia cere reluarea negocierilor israelo-palestiniene pentru ca un stat al Palestinei să coexiste 'alături de Israel în pace şi securitate, pe baza frontierelor dinainte de 1967'.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639583-03-26Parerea ta...

TEODOR
02 Dec 2012

O decizie inteleapta!Vom intelege acest lucru peste vreo 40 de ani.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz