2019-08-23 08:10

Șeful penitenciarelor nu agreează soluția transformării cazarmelor în închisori

 |  14:10
Șeful penitenciarelor nu agreează soluția transformării cazarmelor în închisori

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, susţine că va dura trei sau patru ani aducerea spațiilor oferite de MApN sau alte instituții la standardul minim de cazare a deținuților, scrie Agerpres. Precizarea acestuia vine în contextul propunerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) propune amenajarea unor spații de detenție în unități militare dezafectate, ca o soluție la supraaglomerarea penitenciarelor.

"Este necesară expertizarea tehnică a acestor spații pentru stabilirea gradului clar de uzură și de rezistență și de stabilitate. Este necesară transformarea acestor spații, care presupune lucrări ample de construcții și de instalații prin investiții și intervenții. Este o soluție falsă că mâine putem muta deținuții acolo, necesită investiții care, în mod normal, conform calculelor specialiștilor din sistemul penitenciar, ar dura circa 3 sau 4 ani pentru a reuși să le ducem la standardul minim de cazare a deținuților", a explicat Marius Vulpe, care a mai precizat că trebuie luat în calcul că fiecare nou spațiu, indiferent de capacitatea lui de cazare, necesită noi resurse umane, ''lucrători de penitenciar care să păzească deținuții, (....) să îi hrănească și așa mai departe''.

Cu privire la spațiile preluate de către ANP în perioada 1998 — 2015, Marius Vulpe a arătat că acestea nu respectă cerințele minime de siguranță și securitate privind cazarea unor persoane. "Referitor la preluarea spațiilor disponibilizate de către diferite instituții, pentru că nu este vorba doar de către spațiile oferite de către MApN, între 1998 — 2015, ANP a preluat un număr de 12 foste unități, imobile, din care 8 au clădiri în componență, (...) iar patru sunt doar terenuri, fără clădiri. Aceste spații nu au putut fi populate cu persoane private de libertate în perioada care a trecut și nici în perioada actuală, deoarece aceste clădiri sunt în proporție de 78 — 80% degradate, iar configurarea lor, așa cum au fost clădite, nu respectă cerințele minime de siguranță și securitate privind cazarea unor persoane", a precizat directorul ANP.

În ceea ce privește clădirile oferite de MApN în anul 2016, Vulpe a menționat că nici acestea nu pot fi folosite pentru cazarea deținuților. "În anul 2016 au fost, de asemenea, oferite de MApN alte 10 imobile. S-au făcut evaluări vizuale de către directorii de penitenciare de pe raza unde se află și acestea 10 — la fel ca și celelalte — (...) nu pot fi folosite pentru cazarea deținuților. De asemenea, necesită investiții, necesită reparații, unele dintre ele necesită defrișări de arbori pe circa 80% din suprafață. (...) Unitățile militare sunt din Reșița, Lugoj, Galați, Tecuci, Râmnicu Sărat, Piatra Neamț, Lunca de Sus din Harghita, Sighișoara și Aiud", a mai arătat Marius Vulpe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-20Parerea ta...

ANONIM
20 Ian 2017

IN MOD SIGUR NU STIE CE-I CU EL PE LUMEA ASTA. DACA ERA NORMAL FACEA ARMATA.
PUSCARIA
20 Ian 2017

Asta este un prost .ce poți sa ceri unui prost.unnspagar cu bune in cap .o unitate militară dezafectată in trei luni e gata pentru puscariasi.
CINEVA MIC
20 Ian 2017

Voi nu stiti cum arata un pwnitenciar .Vorbiti aiurea in plus acele spatii sunt fff vechi si nefolosite de fff multi ani.s-au degradat. Un penitenciar e compact siunitatile militare nu sunt.Eu nu am facut armata dar stiu despre ce vb.Nu se bate din palme si totul e gata, ganditi inainte sa vb.
DARE
20 Ian 2017

Pai daca nu ai facut armata de ce vorbesti.o unitate militara este un fel de puscarie .
NICOLETA
21 Ian 2017

O uitate Militär, nu este o puscarie care, cine vb. In necunostinta de cauza poate sa Spuna orice.
VALY
21 Ian 2017

Sa puna hoti la munca sa si renoveze clădirile nu sa plătească poporul pentru confortul hoților sa i duca la munca daca vor condiții. 83
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray