2020-02-19 17:54

West Nile, speculaţie politică. Cseke Attila, în contradicţie cu Streinu-Cercel

 |  19:39
West Nile, speculaţie politică. Cseke Attila, în contradicţie cu Streinu-Cercel

Ministrul Sănătăţii,Cseke Attila, avertizează că România s-ar putea confrunta cu tot mai multecazuri de infecţii cu West Nile, chiar dacă secretarul de stat Adrian Streinu-Cercelsusţine că nu există riscul apariţiei unei epidemii. Între timp, statulcontinuă să ignore bolile care pun în pericol viaţa românilor, chiar înmomentul de faţă, cu toate că, în alte state, tratamente pentru acesteafecţiuni există.

Lanivel mondial, meningita bacteriană ucide mult mai mulţi minori anual decâtvirusul West Nile. În ţările subdezvoltate, mortalitatea cauzată de meningitabacteriană este de aproximativ 25 la sută. De celaltă parte, în stateledezvoltate, 113 din cazurile de pneumonie sunt asociate cu meningitabacteriană. Această afecţiune poate cauza paralizie sau deficit mental. Bola arputea fi prevenită dacă statul ar aloca bani pentru vaccinuri care combataceast tip de infecţie. Totuşi, conducerea Ministerului Sănătăţii este preaocupată să creeze ipoteze pentru o eventuală epidemie cu virusul West Nile.Reprezentanţii medicilor susţin că ministrul Cseke Attila “inventează” astfelde subiecte pentru a face uitat cazul de la Maternitatea Giuleşti.

DirectorulInstitutului Naţional de Boli Infecţioase, Adrian Streinu-Cercel, a declarat laRealitatea TV că virusul West Nile nu pune în pericol sănătatea românilor,deoarece populaţia s-a imunizat în 1996, când a avut loc prima epidemie.

Streine Cercel: Nu orice ţânţar transmite West Nile

Câtpriveşte faptul că Ministerul Sănătăţii a informat cu întârziere populaţiadespre apariţia virusului West Nile, Streinu Cercel a explicat că în momentulîn care se ridică o suspiciune de infectare cu virus, "trebuie să se facădouă tipuri de probe. Una care se ia iniţial şi încă una care se ia după 14zile. De aceea există o intârziere din punctul de vedere al tipului de analizăşi investigaţii. Nu se poate trage o concluzie de la o zi la alta, mai ales înaceste cazuri".

Specialistula precizat că în ţara noastră există câteva cazuri izolate, care apar înfiecare an, pentru că acest virus a rămas endemic în România, ceea ce genereazăun număr mic de infecţii. Mai mult, pentru siguranţa populaţiei, autorităţileau pus la punct în 1997 un sistem de supravegehere a meningito-encefalitei,astfel că toate cazurile de meningită care apar sunt strict monitorizare demedici.

"Nuorice ţântar transmite virusul West Nile", a completat Adrian Streinu-Cercel,însă medicul recomandă igienizarea subsolurilor blocurilor, unde existăcondiţii de dezvoltare a ţânţarilor.

Persoanelecare se află în categoria de risc sunt cele care au peste 65 de ani şi care auafecţiuni neurologice. Febra mare şi durerile de cap sunt principalele simptoneale acestei boli, iar orice pacient de peste 65 de ani care face febră trebuisă consulte imediat medicul de familie.

Specialiştiiîn sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pecât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şipantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Virusul West Nile este ocauză frecventă de boală febrilă fără afectarea sistemului nervos central dar,ocazional, determină meningita aseptică şi encefalita severă, aceste infecţiigrave fiind deosebit de frecvente în rândul copiilor şi al bătrânilor.

În anul 1996, virusul West Nilesau un virus înrudit a determinat peste 300 de cazuri de boli ale sistemului nervoscentral, cu o mortalitate de 10%, în câmpiile Dunării, inclusiv în Bucureşti.

Sindromulde febră - mialgii determinate de virusul West Nile se deosebeşte de alteastfel de sindroame prin apariţia frecventă a unei erupţii maculopapulare,concentrată pe trunchi, şi a unei adenopatii. Cefaleea, durerile oculare,durerile faringiene, greaţa, vărsăturile şi artralgiile (dar nu artritele) suntsimptome de acompaniament frecvente.

MeningitaWest Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediulţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

MAIsprijină acţiunile de prevenire şi combatere

StructurileMinisterului Administraţiei şi Internelor (MAI) sprijină administraţia publicăşi direcţiile de sănătate în prevenirea şi combaterea infectării cu virusulWest Nile, punându-se la dispoziţia Ministerului Sănătăţii în cazul în careeste solicitată intervenţia. Reprezentanţii MAI au transmis structurilorsubordonate o serie de măsuri, în funcţie de competenţele acestora, pentruintensificarea cooperării cu administraţia publică şi direcţiile de sănătate,se arată într-un comunicat de presă de ieri al ministerului. Astfel,structurile MAI vor realiza un schimb de date cu instituţiile menţionate,privind cazurile de infectare cu West Nile. Totodată, centrele medicalejudeţene ale MAI şi cel din Capitală vor asigura prelucrarea datelor ce ţin deprevenţia individuală şi colectivă, simptomatologia şi măsurile de evitare ainfectării cu acest virus de către angajaţii ministerului. În funcţie deevoluţia situaţiei şi a solicitărilor primite din partea MinisteruluiSănătăţii, vor fi stabilite şi alte măsuri necesare pentru sprijin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine