2020-08-07 22:09

WikiLeaks: Bulgaria, calul troian al Rusiei

 |  21:00

Un informator din interiorul companiei ruse Gazprom transmitea în iulie 2010 către agenţia americană Stratfor: „Bulgaria este calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană. Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria pot fi uneori reci, însă până la urmă vor fi întotdeauna fraţi slavi”. Informaţia provine din e-mailurile interne ale agenţiei Stratfor publicate de WikiLeaks. Numită „CIA din umbră”, agenţia Stratfor primeşte informaţii de top de la surse ca ambasadorul ceh pentru energie, Vaclav Bartuska; în august 2010, furniza informaţii despre negocierile intermediate de el între Rusia şi Ucraina.

Americanii de la Stratfor calificau drept medie credibilitatea sursei din interiorul Gazprom care furniza informaţii referitoare la rolul Bulgariei în politica Moscovei. Informatorul rus susţinea că răcirea relaţiilor dintre Sofia şi Moscova în vara anului 2010 se datora, în primul rând, faptului că Bulgaria a fost ţara cea mai afectată de criza gazelor naturale din anul 2009 şi, în al doilea rând, schimbării de guvern (premierul anterior Serghei Stanişev era descris ca un „bun frate mai mic”, în vreme ce Boiko Borisov nu este înclinat să considere Rusia un frate mai mare).

Conducta ortodoxă şi România

În 2010, sursa din cadrul Gazprom aprecia că Bulgaria se pregăteşte să se retragă din proiectul gazoductului Burgas - Alexandropol, denumită „conducta ortodoxă”. O altă problemă era reprezentată de blocarea centralei atomice de la Belene, care „nu era legată de răcirea relaţiilor, cât de motivele financiare. Se aştepta ca germanii să plătească pentru această centrală, însă ei s-au retras, şi de atunci Sofia nu poate găsi resursele necesare. Rusia s-a oferit să plătească, însă bulgarii nu vor ca centrala să fie deţinută de ruşi”.

Sursa Gazprom le spunea americanilor că bulgarii intenţionau să se retragă din cadrul proiectului South Stream, spunând că nu pot accepta condiţiile Moscovei. Însă guvernanţii de la Sofia şi-au schimbat părerea imediat ce Rusia a anunţat că se va adresa României. În plus, bulgarii au fost atraşi din nou către proiectul South Stream prin promisiunea Moscovei că va fi scăzut preţul pentru gazele naturale.

Negocierile începute în vara anului 2010 între Bulgaria şi Rusia ar fi trebuit să ducă la o reducere a preţului gazelor naturale plătit de Bulgaria de la 576 de dolari pentru mia de metri cubi la 339 de dolari. Însă în 2010 negocierile nu au avut alt rezultat decât stabilirea unor principii de colaborare, iar negocierile pentru reducerea preţului plătit de bulgari continuau încă şi în ianuarie 2012 între premierul Boiko Borisov şi directorul Gazprom, Alexei Miller.

Criza gazelor, văzută de un ceh

Una dintre cele mai importante surse ale Stratfor era ambasadorul ceh pentru energie, Vaclav Bartuska. El le explica americanilor, în august 2010, dedesubturile negocierilor dintre Moscova şi Kiev. „Nivelul neîncrederii dintre Ucraina şi Rusia este incredibil. (...) Este un număr foarte, foarte mic de oameni care chiar ştiu ce se întâmplă în negocierile pentru gazele naturale – Putin, Medvedev, şeful Naftogaz, Miller de la Gazprom şi probabil miniştrii de externe”.

Bartuska prezintă esenţa conflictelor privind gazele naturale: „Eu îţi vând ţie cantitatea x, cădem de acord asupra cantităţii pe care o punem deoparte pentru noi, curăţăm contabilitatea etc. Brusc, eu sunt înlocuit. Tu nu cunoşti persoana nouă cu care ai de-a face şi dacă va păstra înţelegerea. În anii ’90 acest mecanism a funcţionat. Însă în ultimii ani oamenii au tot fost schimbaţi şi nimeni nu a mai avut încredere în ceilalţi”. În plus, ambasadorul ceh face şi o descriere a adevăratei poziţii a Kievului: „Rusia controlează foarte mult luarea deciziilor în Ucraina. Doar foarte puţini oameni ştiu ce se întâmplă. Ruşii nu au nevoie să deţină direct sectorul energetic pentru a avea influenţa de care au nevoie acum”.

Spaima lui Putin

Ambasadorul ceh Vaclav Bartuska dezvăluia agenţiei Stratfor că Moscova se teme de strategia comună energetică a Uniunii Europene. „Ruşii sunt foarte paranoici atunci când vine vorba de planurile energetice ale Europei. Secin (Igor Secin, vicepremier al Rusiei, un apropiat al lui Vladimir Putin) mă tot întreabă care este planul secret, ce pun la cale europenii etc. Îi spun că nu este nici un plan secret. Mi-aş fi dorit să fie unul, însă chiar nu există”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz